Puha, kapros túrógombóc: sós változatban is isteni

A kapros túrógombóc különösen finom köret szaftos ételekhez.

Puha, kapros túrógombóc: sós változatban is isteni
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a túrógombócot hagyományosan édességként szoktuk fogyasztani, érdemes kipróbálni a sós, kapros változatot is. A kapor és a túró egyébként is remek párost alkot pitékben, rétesekben. Az így kifőzött gombóc nagyon finom köret szaftos ételek mellé, de önmagában falatozva is hamar el fog tűnni a tálból.

Kapros, sós túrógombóc

Hozzávalók

  • 50 dkg túró
  • 4-6 evőkanál gríz
  • 3 dkg puha vaj
  • 2 tojás
  • 1 csokor kapor
  • 1 kávéskanál
  • 1 evőkanál zsír a forgatáshoz
Recept idők

Elkészítés:

A túrót törd át, majd keverd ki a puha vajjal. Add hozzá a sót, a tojást, a kaprot, és kanalanként annyi grízt, hogy jól formázható masszát kapj. A pontos mennyiség a túró nedvességtartalmától is függ. Tedd a hűtőbe egy órára.

A pihentetési idő végén egy nagy lábosban forralj sós vizet. A túrós masszából vegyél ki egy pici adagot, formázz belőle kis golyót, és dobd a vízbe. Ha szétesik, adj még grízt a túróhoz. Ha egyben marad, formázz gombócokat a keverékből, tedd őket a vízbe. Ha feljöttek a víz tetejére, főzd még öt percig, majd szűrd le őket. 

Egy serpenyőben olvaszd fel a zsírt, és forgasd meg benne a kifőtt gombócokat.

 

A házilag készített túrókrémnek sincs párja.

Házi citromos, vaníliás túrókrém: főzött krém az alapja

20 perc alatt készíthetsz házi vaníliás túrókrémet, elronthatatlan a receptje, és sokkal-sokkal finomabb, mint a bolti!

Elolvasom

Kép: peredniankina / Getty Images

Ezt is szeretjük