Jamie Oliver kedvenc kenyérreceptjei

Jamie Oliver nemcsak a húsételek és tészták nagy mestere, de a foszlós, ropogós héjú házi kenyér elkészítésében is tud újat mutatni.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kenyeret fogyaszthatod főételek mellé vagy akár önmagában is. Most Jamie néhány olyan receptet mutat be neked, mellyel bebarangolhatod Olaszország ízvilágát.

14 konyhai praktika, amit ismerned kell!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Megtudhatod, hogyan készül a tökéletes kenyér tésztája, és megláthatod azt is, hogy a paradicsom milyen sokféleképpen felhasználható. Nincs más dolgod, mint elolvasni receptjeinket, majd kimenni a konyhába.

A tökéletes kenyértészta

Hozzávalók:

  • 1 kg kenyérliszt
  • 6 dl állott víz
  • 3 dkg friss élesztő vagy 21 g száraz élesztő
  • 3 dkg méz
  • 3 dkg só
  • egy kevés liszt a meghintéshez

Az élesztőt és a mézet keverd el az állott víz felében. Halmozd kupacba a lisztet és a sót. Csinálj kis mélyedést a közepén, és oda öntsd a vízben feloldott élesztőt. Középről kifelé haladva kavargasd a lisztet, amíg teljesen föl nem veszi az élesztős keveréket. Ekkor öntsd az állott víz másik felét is a kupac közepére, és dolgozd a liszttel tésztává. Akkor jó, ha a tészta a kezedhez tapad - szórd meg egy kis liszttel, és dörzsöld össze.

Mindkét kezedet alaposan lisztezd be, és szórj egy keveset a tésztára is. Formázz belőle kerekded cipót, és tedd a tepsibe. Késsel ejts rajta egy mély bemetszést. Tedd meleg, párás és huzatmentes helyre. Amikor a tészta a duplájára dagadt, ütögesd ki a levegőt belőle. Ezután hozd létre végső alakját, majd utána hagyd másodszor is megkelni, amíg megint a duplájára dagad. Helyezd el az előmelegített sütőben. Kocogtasd meg az alját. Ha üregesnek hangzik, akkor elkészült; ha még nem, akkor told vissza egy kis időre a sütőbe. Fektesd egy rácsra kihűlni, mielőtt nekiesel!

Paradicsomos focaccia

Hozzávalók:

  • 50 dkg paradicsom
  • 1 marék friss bazsalikomlevél
  • olívaolaj
  • liszt

Készítsd el a kenyértésztát az alaprecept szerint, és hagyd kelni 40 percig. Ezalatt egy késsel szurkáld meg a paradicsomokat, és 30 másodpercre dobd őket forrásban lévő vízbe. Szűrd le, hideg víz alatt hűtsd le, és húzd le a héjukat, de közben igyekezz egészben tartani a szemeket. Dobd a paradicsomokat egy tálba, önts rájuk olívaolajat, és tedd félre. Fogd a megkelt tésztát, és paskold ki belőle a levegőt, majd fektesd belisztezett deszkára, és nyújtsd ki 2,5 centi vastagságúra.

Tedd át egy kilisztezett tepsibe, és nyomogasd akkorára, hogy éppen kitöltse a tepsit. Locsold meg az olívaolajjal, szórd rá a paradicsomot és a bazsalikomot. Nyomkodd át az ujjaidat a tésztán, le egészen az aljáig, és a tepsi bádogjához érve terpeszd szét őket. Hagyd kelni addig a tésztát, amíg megint a duplájára nő, szórd meg sóval és borssal, és told be óvatosan az előmelegített, 220°C-os sütőbe. Süsd 20 percig, amíg a kenyér teteje ropogósra és aranyszínűre, a közepe pedig finom puhára nem sül. Amikor kiveszed a sütőből, permetezz rá extra szűz olívaolajat.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Sült paradicsomos kenyér

Hozzávalók:

  • 1 kg fürtös koktélparadicsom
  • 7 gerezd fokhagyma
  • 1 adag kenyértészta
  • 1 marék friss bazsalikomlevél
  • 1-2 szárított vörös chili
  • tengeri só
  • frissen őrölt feketebors
  • extra szűz olívaolaj

Melegítsd elő a sütőt 150°C-ra. Szurkáld meg a paradicsomokat egy hegyes késsel. Tedd őket megfelelő méretű tepsibe a fokhagymával együtt. Szórd rájuk az összetépkedett bazsalikomot, a sót, a borsot, sőt, egy kis chilit is morzsolhatsz a tetejükre, aztán locsold meg kevés extra szűz olívaolajjal. Told a tepsit az előmelegített sütőbe, és süsd egy órán keresztül. Hagyd kihűlni, majd nyomd ki a héjából az édesre sült fokhagymát, a héját dobd el. Válassz ki hat-nyolc épebb paradicsomot, és tedd félre. Távolítsd el a többi paradicsom szárát, és nyomkodd össze őket, közben keverd el a fokhagymával és a tepsi aljára ragadt, jól odasült, finom falatokkal.

Kezdj hozzá a kenyértészta elkészítéséhez. Öntsd a pürésített paradicsomot egy mérőpohárba, és egészítsd ki annyi vízzel, hogy kiadja a tésztához előírt mennyiséget. A továbbiakban kövesd az alaprecept útmutatásait. Hagyd kelni fél óráig. Formáld a tésztát egy nagy veknivé vagy több kisebb péksüteménnyé, és mindegyikre nyomj néhány szemet a félretett paradicsomokból. Ismét hagyd kelni a tésztát, amíg megduplázza a méretét. Süsd 180°C-os sütőben 20 percig, amíg aranyszínű és ropogós nem lesz.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük