A hagyományos hortobágyi húsos palacsinta
Ha maradt pörkölt a hétvégéről
Az édes helyett készíts ezúttal hortobágyi húsos palacsintát!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hortobágyi húsos palacsinta receptje már egy 1930-as években kiadott könyvben is fellelhető. Igazán népszerűvé viszont az 1958-as brüsszeli világkiállításon vált. A hazánkba látogató külföldiek is imádják. Akkor végzel vele igazán gyorsan, ha nem kell külön pörköltkészítéssel foglalkozni.

Hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg csirkemell
  • 2 vöröshagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 1 kávéskanál liszt
  • pirospaprika
  • bors

Palacsintához

  • 20 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 dl szódavíz
  • 2 tojás
  • 2 evőkaná étolaj
  • csipet só
Recept idők

Elkészítés:

A palacsintához keverd össze a lisztet, a sót, a tojást, a tejet, öntsd hozzá a vizet, végül pedig az olajat. Dolgozd a masszát csomómentesre. Tedd fél órára a hűtőbe, majd süsd ki a palacsintákat kevés olajon a hagyományos módon.

A töltelékhez a szalonnát pirítsd meg, majd dobd rá a finomra vágott vöröshagymát. A tűzről levéve hintsd meg pirospaprikával, add hozzá a felkockázott húst, sózd, borsozd, és önts alá kevés vizet. Tedd vissza a tűzre, rakd hozzá a paprikát, a paradicsomot és párold körülbelül 40 percig. Ha a hús puha, szedd ki, és daráld le. Öntsd a levéhez a liszttel elkevert tejfölt, és forrald össze. A húshoz keverj annyi pörköltszaftot, hogy kenhető masszát kapj, majd töltsd meg vele a palacsintákat. A két szélét hajtsd fel, batyuszerűen tekerd fel, és rakd tűzálló tálba.

A palacsintákat öntözd meg a paprikás mártással, és tíz perc alatt forrósítsd át a sütőben. Tejföllel locsold meg a tetejét, és paradicsommal, paprikával, petrezselyemmel díszítve tálald.

Ezt is szeretjük