Házi, hordós vegyes savanyúság erdélyi recept alapján: kedved szerinti zöldségeket dobálj bele
A hordós savanyúság nagy mennyiségben készül, és tetszés szerinti zöldségeket pakolhatsz bele.
A hordós savanyúság onnan kapta a nevét, hogy hagyományosan hatalmas mennyiségben, hordóban készítik. Ha kevesebbet szeretnél eltenni belőle, egy vödör vagy egy nagy befőttesüveg is megteszi. Ehhez a recepthez nem érdemes pontos mennyiségeket megadni, ugyanis teljesen az ízlésedtől és a család méretétől függ, miből mennyit használsz fel hozzá.
Hordós vegyes savanyúság
Hozzávalók 1 darabhoz
A savanyúsághoz ízlés szerint:
- paprika
- zöldparadicsom
- kovászolni való uborka
- káposzta
- kisdinnye
- karfiol
- sárgarépa
- hagyma
- fokhagyma
- szemes bors
- kapor
- csombor
- mustármag
- babérlevél
A felöntőléhez:
- 5 g borkén
- víz
- só
Elkészítés:
A zöldségeket tisztítsd meg: a káposztát gyaluld le, vagy vágd vékony szeletekre, a sárgarépát tisztítsd meg, és szeld hasábokra. A karfiolt szedd rózsáira, a fokhagymát gerezdekre. A hagymát felezd el, a paradicsom zöld szárát vágd le. A paprikát és a kisdinnyét egészben hagyhatod. Minden zöldséget alaposan tisztíts meg, és pakold őket először fűszerek nélkül egy hordóba, vödörbe vagy egy nagyobb üvegbe.
Öntsd fel őket annyi vízzel, amennyi jól ellepi, majd a vizet öntsd le róluk, és mérd meg a mennyiségét. Ennyi víz kell majd a saláta felöntőlevébe. A szükséges mennyiségű tiszta vizet tedd fel forrni úgy, hogy minden literhez egy evőkanál sót teszel. Miután felforrt, tedd félre, és hagyd kihűlni. Amíg a víz hűl, a fűszereket tedd a hordóba a zöldségek mellé és közé. A kihűlt felöntőlevet add a savanyúsághoz.
Innentől fogva nincs más dolgod, mint várni. Direkt napfénytől védve, 15-25 fok közötti hőmérsékleten tartsd. Mindennap keverd meg, más dolgod nem lesz vele. Néhány naponta kóstold meg a levét: ha elég savanykás, az azt jelenti, hogy kiforrt a savanyúság. Ehhez nagyjából két hétre lesz szükség. Amikor már jó, szórj egy kevés borként a tetejére, hogy a további erjedést megakadályozd.
Olvass tovább még egy tippért!
Mutatjuk, hogyan teheted el a koktélparadicsomot! Nagyon finom lesz a húsok mellé.
Házi savanyított koktélparadicsom: friss kaporral próbáld ki
A nyári, zamatos koktélparadicsomot érdemes üvegbe zárni, így készítve remek kísérő húsok mellé.
ElolvasomPassata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció