Így készíts otthon zsemlét
A pékek is megirigyelhetnék
Ezek a házi zsemlék a boltival ellentétben három-négy napig is frissek maradnak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Semmivel nem nehezebb zsemlét sütni, mint bármilyen más kelt tésztát. Erre bizonyíték Zentai Ildikó receptje is. Csak azért veszélyes, mert ha a családtagjaid rákapnak a házi zsemlére, nem is akarják majd megenni a boltit.

Házi zsemle recept

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 evőkanál olívaolaj
  • 1 mokkáskanál só
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben futtasd fel. Ezt a műveletet felgyorsíthatod, ha szórsz a tetejére egy pici lisztet. Akkor jó, ha jócskán megnő a térfogata, és habos lesz. Végy egy nagy edényt, a lisztet keverd össze a tojással, a tejjel, a sóval, öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, majd az olívaolajat. A tésztát dolgozd hólyagosra, utána körülbelül fél óra alatt meleg helyen keleszd meg.

Majd formálj 12 gombócot, és helyezd őket olajjal kikent tepsire. Sütőpapírt is használhatsz, de akkor szilikonos fajtát válassz, különben a tészta leragad. A zsemlék tetejét kend meg tojássárgával. Ha szereted, szórd meg szezámmaggal, mákkal, tökmaggal. További fél órát pihentesd a bucikat, majd előmelegített sütőben, 180 fokon 15-20 perc alatt süsd meg. 

Ezt is szeretjük