Ropogós házi csalamádé: nagyon egyszerű, és így biztosan sokáig eláll
Most tedd el a csalamádét, hogy télen is legyen mit kínálni a főfogások mellé!

A csalamádé tele van mindenféle finomsággal. Bármit tehetsz bele, amit most a kertedben vagy a piacon találsz. Ha otthon teszed el, mindenféle mellékíz, ízfokozó nélkül élvezheted a téli hónapokban is. Ehhez a változathoz még felöntőlevet sem kell készítened.
Házi csalamádé
Hozzávalók 40 decihez
- 1.5 kg káposzta
- 1 kg uborka
- 0.5 kg paprika
- 0.5 kg sárgarépa
- 0.5 kg vöröshagyma
- 0.5 kg cukor
- 8 dkg só
- 2 dl ecet 20 százalékos
- 2 evőkanál bors egész
- 1 evőkanál citromsav
- 1 kávéskanál nátrium-benzoát
Elkészítés:
A zöldségeket alaposan mosd meg és pucold meg. A káposzta külső leveleit is szedd le, és a répával, paprikával együtt gyaluld le uborkaszeletelőn. A vöröshagymát is vágd fel. Rakd egy tálba a cukrot, a sót, a citromsavat, a nátrium-benzoátot és az ecetet, majd keverd össze. Öntsd le vele a zöldségeket. Még jobb, ha egy egész napig pihenteted. Közben többször kevergesd meg.
Az alaposan kimosott, fertőtlenített üvegeket is mosd el, csírátlanítsd mikróban vagy mosogatógépben. Nyomkodd bele a csalamádét, és zárd le légmentesen. Mehetnek száraz, hűvös helyre.
Ha különlegességgel próbálkoznál, a savanykás uborkalekvárt feltétlenül próbáld ki!

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció