Finom borok grillezéshez: nem mindegy, hogy milyet választasz
Nyár van, és ki jobban, ki kevésbé élvezi a hőséget, viszont a szabadtéri programoknak mindenki örül.

bor 3
beauty and style
Top olvasott cikkek

Előkerülnek a grillezők, meghívod a barátokat, és, ha valakinek végre sikerült meggyújtania a tüzet, kezdődhet a sütögetés.  

Az így készült ételek változatosak, és rengeteg idényzöldséget, illetve -gyümölcsöt használhatsz alapanyagként hozzájuk, így garantáltan nem unod meg a grillezést egészen őszig. De persze, ne feledkezz meg a borokról se: a jéghideg fröccsökről, az üde rozékról, a fehérekről és a gyümölcsös vörösborokról - de vajon melyik típus illik azokhoz az ételekhez, melyeket a rácsra dobsz?

Könnyű fogások, könnyű borok

Első körben a legkönnyebb fogások mellé ajánlunk bort. Egy sült hal, citromos-chilis rák, grillezett radicchio, sült zöldségnyárs vagy csöves kukorica, a tűz fölött megpirított burgonyából készült saláta baconnel és aszalt paradicsommal, egy egyszerű hagymás vagy rozmaringos focaccia mind-mind ebbe a kategóriába tartozik. A legújabb évjáratú, lendületes, friss borok passzolnak ide igazán, olyanok, amiket akár fröccsnek is szívesen fogyaszt bárki.

Dubicz Borászat és Szőlőbirtok - Sauvignon Blanc 2017

A Mátrai borvidék Magyarország második legnagyobb bortermelő területe, ahol a szőlőtermesztésnek és a borászatnak régre visszanyúló hagyománya van. Itt található a Dubicz Pince 123 hektárnyi, saját szőlőültetvénye, ahol főként fehérborokkal foglalkoznak. Ez a friss sauvignon blanc reduktív eljárással készült, hogy minél jobban megőrizze a friss, gyümölcsös aromáit. Virágos, citrusos, könnyed bor, ami a nyár egyik kedvence lehet.

Dubicz sb2 bor

Bolyki Pincészet - Egri Csillag 2017

A több kékszőlőfajtából házasított bikavér után az Egri Csillaggal a nyarat célozták meg a borvidéken. Változatos borok készülnek ezen márkanév alatt, így mindenki megtalálhatja a kedvencét. Ha valaki bukik a szép címkékre, akkor azt nem is kell nagyon rábeszélni, biztos, hogy ehhez a palackhoz nyúl a polcon. A beltartalom pedig? Gyümölcsös, virágos, izgalmas, gyógynövényes aromák, amihez frissítő citrusok társulnak, vétek lenne kihagyni.

Hordóban érlelt borok

A kissé tartalmasabb ételek következnek, melyekhez már a választott borok is közepes testűek inkább. Olyan szárnyasokra gondolunk, mint a grillezett, pestós csirkecomb, a csirkemell nektarinnal, lilahagymával és petrezselyemmel tálalva, a kissé zsírosabb vagy karakteresebb sajtok, mint a halloumi vagy a füstölt gomolya, a különböző feltéttel sütött pizzák vagy akár a zöldfűszeres sertéshúsok. Melléjük még mindig nem keres az ember semmi túlzót, de akár a nagy hordós érlelésű, akár a pár éves borok is jól passzolnak hozzájuk. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Sauska Pincészet - Chardonnay 2016

Tokaj, de nem egy megszokott fajta a borvidéken. A chardonnay szereti az ásványokban gazdag talajt, amit a visszafogott aromái mellett szépen tud közvetíteni. A Tokaji borvidék ezért ideális termőhely ennek a szőlőfajtának. A bor egy része három-négy hónapos hordós érlelést kapott, így a pörkölési jegyeket is érezni az almás, barackos aromák mellett. A krémes textúrát is ennek köszönheti, amitől kerek érzetű lesz a bor, és jól passzol a grillfogások kissé füstös aromáihoz. 

sauska3 bor

Szecskő Tamás - Zöldveltelini 2015

Ismét a Mátrai borvidéken járunk, ahol Szecskő Tamás családja már több generáció óta él, így nem volt kérdés, hogy hol kezd el borászkodni. Organikus borokat készít, a mennyiség helyett a minőségen van nála a hangsúly, igazi terroir borok kerülnek ki a keze alól. Ez a Zöldveltelini gazdag, telt bor, érett gyümölcsös aromákkal, édesfűszeres jegyekkel. A karaktere és a magasabb alkohol miatt sertéshúsok mellé a legjobb nyitni, a meleg nyári estéken akár kissé hidegebbre hűtve.

Vörös húsok mellé 

És végül jöhetnek az igazán tartalmas barbecue-ételek, a vörös húsok és a gazdag mártások, pácok. Ahhoz, hogy ne nyomják el a bor ízét és karakterisztikáját, érdemes a hordós érlelésű palackok között keresgélni attól függően, hogy mi kerül a tűzre. A zsírosabb húsok mellé elférnek a domináns aromák és a több tannin is. Ennek megfelelően dönts, ha marhahúspogácsából készítesz burgert, vagy oldalast pácoltál be, de a steakek mellé is a nagyobb testű borok közül válassz.

juhasz bor

Pfneiszl Birtok - Tango 2013

Birgit és Katrin Pfneiszl vezetik ezt a soproni borászatot, a testvérek 13 hektáron folytatnak biogazdálkodást. Mindennap kimennek a szőlőbe, lenéznek a pincébe, és az összes munkafolyamatnak részesei, ami a birtokon történik, nekik az is teljesen természetes, hogy traktorra pattannak reggel, és persze, csak náluk házi kedvenc a kenguru. A Tango cabernet sauvignon, merlot és shiraz házasítása, a meggyes, fekete ribizlis, fűszeres bor élettel teli és laza, egy hamburger mellé pont el tudjuk képzelni.

Juhász Testvérek Pincészete - Kékfrankos Grand Selection 2011

Az egri pincészet már több mint húszéves, mára hatvan hektárt művelnek, melyen régi és új telepítésű szőlők egyaránt megtalálhatóak. Változatos és széles portfólióval rendelkeznek, a friss rozétól kezdve a több éves hordós érlelésű, testes vörösborokig. Ez a kékfrankos öreg tőkékről szüretelt tétel, és már a palack súlya is mutatja, hogy komoly borral van dolgunk. Érett gyümölcsök és intenzív fűszeresség jellemzi, a bor savai harmóniát alkotnak akár egy steakkel is.

vörösbor kéz

Túlsütötted a húst?

Ne aggódj, nem kell kidobni, ha túlságosan kiszikkadt a hús a grillen: ezzel az isteni, gyümölcsös szósszal megmentheted a kicsit szárazabbra sült szeleteket!

Ezt is szeretjük