Vaníliás-mazsolás madártej
A madártej ugyan nem egy bonyolult desszert, de mégis csak ünnepi alkalmakkor készítjük.
A jó madártej titka az ínycsiklandó vaníliás krémben és a szépen egyben maradt tojáshabgaluskákban rejlik, ha ez a kettő megvan, már nagy baj nem lehet.
![](http://static.femina.hu/recept/fuszeres_madartej_recept/madartej_nagy.jpg)
![](http://static.femina.hu/recept/fuszeres_madartej_recept/illatos_madartej_2.jpg)
Ha nincs kedved a fehérjékkel sokat kínlódni és bízol a mikródban, akkor miután felverted őket, tedd be a mikróba egy-másfél percre, magas fokozatra - 750 watt környékére -, ha szépen feljönnek, akkor már kész is vannak.
Vaníliás madártej
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 1,3 liter tej
- 10 dkg kristálycukor
- 2 evőkanálnyi porcukor
- 1 evőkanálnyi liszt
- 5 dkg mazsola
- 1 rúd vanília
- 1 fél citrom
Elkészítés ideje:
45 perc.
Elkészítés menete:
Vedd elő a kedvenc dupla falú edényed, és tölts bele egy liter tejet. A vaníliarudat kapard bele, keverd hozzá az egyik kanálnyi porcukrot, majd dobd fel a tűzre, és forrósítsd fel, nem baj, ha nem forr fel teljesen, elég, ha elkezd, akkor már vedd is le a tűzről. A tojásokat válaszd ketté, a fehérjéket verd kemény habbá, majd amikor már félig megvan, csepegtesd hozzá a fél citrom levét és folytasd a habverést, amíg teljesen kemény nem lesz. Ekkor keverd hozzá a maradék porcukrot, majd még egy kicsit verd a habot, utána már elég keménynek kell lennie. A lehető legkisebb lángra tedd vissza a tejet, majd egy öblösebb evőkanállal szedj bele galuskákat a fehérjehabból.
Nagyjából egy percet fürödjenek mindkét oldalukon, aztán szedd ki őket egy szűrőedénybe. Ha mindenki szépen egyben maradt, és már a szűrőedényen pihen, akkor már félig kész a madártejed. A sárgájákat tedd egy tálba, majd keverd habosra a kristálycukorral. A lisztet a maradék hideg tejjel keverd csomómentesre, öntsd fel a vaníliás tejjel, forrald fel, majd várj egy picit, amíg hűl - pár perc elég, nem kell, hogy hideg legyen, csak ne legyen túl forró, ha az ablakba teszed, két-három perc múlva már használhatod is -, majd folytonos keverés mellett adagold a sárgájákhoz. Ha szépen összeállt az egész homogén krémmé, akkor már nincs más dolgod, mint beleszedni a habgaluskákat és megszórni az egészet a mazsolával, majd betenni a hűtőbe, amíg nem érkeznek meg a vendégek.
A legszebb karácsonyi sütemények
Ha még nem teljes az ünnepi menüsor, dobd fel egy finom és látványos édességgel!
OLVASD EL EZT IS!
![pure lead](http://kep.index.hu/1/0/1317/13177/131772/13177280_577804_3bcf9edf14faba7e98274c9ed01c3c02_wm.jpg)
- méz
- gesztenye
Gesztenyepüré házilag
![vargabeles lead](http://kep.index.hu/1/0/1317/13174/131746/13174608_577220_4f0e47fe6f6490939afde4394ba7f999_wm.jpg)
- hagyomány
- túró
Az eredeti vargabéles receptje
![edes rakott teszta lead](http://kep.index.hu/1/0/1317/13174/131743/13174374_577168_08b09a8fbd443b9ad217305129bc6c16_wm.jpg)
- cukor
- tészta