A legjobb módszerek a főzelék sűrítésére: a rántás is visszakaphatja a becsületét

A főzelék olcsó, tápláló, és megfelelően készítve egészséges is. Nem utolsósorban pedig nagyon finom.

A legjobb módszerek a főzelék sűrítésére
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A főzelék mindannyiunk gyerekkorának meghatározó fogása volt, és sokan ma is ezt készítik akkor, ha gyorsan szeretnének valami olcsó és laktató fogást az asztalra tenni. A főzelék gyakorlatilag nem más, mint vízben megfőzött zöldség, amelyet utána általában - de nem minden esetben - liszttel sűrítünk be. 

A régi menzai élmények miatt sokan idegenkednek a főzelékektől, mások a liszt miatt tartják egészségtelennek. Való igaz, hogy a közétkeztetésben a költséghatékonyság jegyében szeretnek a zöldségen spórolni a liszt javára, így a végeredmény nem mindig túl vonzó, de ha otthon megtalálod a megfelelő arányokat, csodálatos főzelékeket készíthetsz. Kicsit drágább, de egészségesebb megoldás, ha búzaliszt helyett rizslisztet használsz hozzá. A felhasználási módja ugyanolyan, az íze semleges, viszont nagy előnye, hogy soha nem csomósodik be.

Így készítsd el a rántást

Sokan hiszik, hogy a rántás a szocialista tömegétkeztetés terméke, és szeretnék ezért végleg száműzni a korszerű konyhából, ez azonban egyszerűen igazságtalan. Valójában már a 17. századi francia konyha is ismerte a lisztből és zsiradékból álló sűrítési módszert: ez az alapja a besamelmártásnak is.

A rántáshoz hevíts fel egy-két evőkanál zsiradékot egy kisebb edényben, és adj hozzá ugyanannyi evőkanál lisztet is. Kevergesd 15-30 másodpercig, attól függően, mennyit javasol a recept. Ezután húzd le a tűzről, keverd el a fűszerekkel, adj hozzá egy keveset a főzelék levéből, majd tedd vissza a tűzre, és sűrítsd be. Ezután csorgasd a főzelékhez. Rántással főleg a nehezebb, pirospaprikával, fokhagymával készülő, magyaros főzelékeket szoktuk ízesíteni. A lencse, a bab és a kelkáposzta csak rántással finom, de sokan szeretik ezzel a módszerrel a zöldborsófőzeléket is. Ez utóbbi akkor a legjobb, ha a rántáshoz az olajat vajjal olvasztod össze. Ugyanezt a módszert használhatod kevesebb liszttel levesek sűrítéséhez is, sőt, a rántás a töltött paprika mártásából sem maradhat el.

Így lesz tökéletes a habarás

A habarás abban különbözik a rántástól, hogy nem tartalmaz zsiradékot, és nem is kell hozzá a lisztet megpirítani. Általában tejföllel keverik el, de a zsenge zöldborsófőzelékhez tejszínt is használhatsz. Utána mindenképp adj hozzá néhány kanállal a főzőléből is. Erre a hőkiegyenlítés miatt van szükség, ugyanis ha a hideg habarás közvetlenül kerül az ételbe, kicsapódik, és nem lesz jó az állaga.

Krumplifőzeléket készíthetsz számtalan módon, de habarás mindegyik recepthez szükséges: kihagyhatatlan a majoránnás, a babérleveles és a baconös változatból is. Ha valami könnyű, nyári fogásra vágysz, a joghurtos cukkinifőzelék a te recepted, ami szintén ezzel a módszerrel készül. A habarást általában sokoldalúbban használjuk fel, mint a rántást, így ez felel a csirkepaprikás és a töltött káposzta sűrű szaftjáért is, de a meggyleves sem az igazi nélküle.

A főzelék sűrítésének egyéb módszerei

Néhány főzelékfajtánál a lisztszórást használjuk, amely annyit jelent, hogy a zöldségre közvetlenül kell rászórni a lisztet, és ezután felönteni vízzel. Vannak, akik így készítik a zöldborsófőzeléket, és ez a savanyú sóskafőzelék elkészítésének a klasszikus módja is. Van, hogy egy főzelék egyáltalán nem is kíván lisztet: klasszikus példa erre a sárgaborsó-főzelék, amely, ha hagyjuk a szemeket szétfőni, önmagát sűríti be. Egy szem krumpli is csodát tehet az étel állagával, mint ebben a fűszeres vöröslencse-főzelékben. A fetás cukkinifőzelék pedig igazi diétás különlegesség.

A cukkinifőzelék egyáltalán nem kíván lisztet, anélkül is sűrű lesz.
A cukkinifőzelék egyáltalán nem kíván lisztet, anélkül is sűrű lesz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is próbáld ki: nem csak lisztet használhatsz sűrítéshez!

Akár ételérzékenység miatt kerülöd a lisztet, akár azért, mert a vonalaidra vigyázol, számtalan alternatíva közül választhatsz. Kattints erre a válogatásra, hogy ezek közül ismerj meg néhányat!

Rántás liszt nélkül: 8 fogyókúrás alternatíva főzelékhez, leveshez

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük