Fahéjas őszibarackbefőtt télire: így ropogós marad, és nem veszít a színéből
A fahéjas őszibarackefőttet tartósítószer nélkül is elkészítheted, nem barnul be, és az íze is olyan, mint a friss gyümölcsé.

Érik a zamatos őszibarack, így készíts belőle befőttet télire is! Nem kell bele tartósítószer, csak arra ügyelj nagyon, hogy teljesen tisztára mosott, fertőtlenített üvegekbe rakd a gyümölcsöt, majd légmentes zárd le. A kész befőtteket hűvös és viszonylag sötét helyen tárold, így nem fognak a barackok elszíneződni. A fahéj jól illik hozzá.
Fahéjas őszibarackbefőtt
Hozzávalók
- 3 kg barack
- 70 dkg cukor
- 2 rúd fahéj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom
- 2 l víz
Elkészítés:
Az üvegeket alaposan mosd el, majd rakd a mikróba fél percre, és sterilizáld a legmagasabb fokozaton. A fedőket is tisztítsd meg. Mindig teljesen egészséges barackokat válogass a befőttbe. A gyümölcsöket alaposan mosd meg, hámozd meg, vágd félbe, a magokat távolítsd el. Rakd egy-két percre citrommal elkevert vízbe, hogy ne barnuljon be, majd szedd ki, és csepegtesd le. Rendezd jó szorosan az üvegekbe. A vizet forrald fel a cukorral, a vaníliával és a fahéjjal, majd öntsd még forrón a gyümölcsre. Fontos, hogy jól ellepje a barackot, majd zárd le légmentesen a fedővel.
Rakd az üvegeket egy újságokkal kibélelt tepsibe, és kezdd melegíteni. Gyöngyözéstől számítva gőzöld 10-15 percig, majd hagyd a tepsiben teljesen kihűlni. Pakold a kamrába vagy száraz, hűvös helyre. Felbontás után feltétlenül tedd a hűtőbe.
A barackból mindenképpen készíts zamatos lekvárt is. Ezzel a recepttel jócskán lerövidítheted a főzési időt.