Az eredeti francia croissant receptje: élesztős leveles tészta az alapja
Az eredeti francia croissant elkészítése nem egyszerű mutatvány, de megéri a fáradságot.

Az eredeti francia croissant elkészítéséhez szükséged lesz időre, gyakorlatra és precizitásra is. A tésztát elkészítés előtti este állítsd össze, és a hűtőben hagyd megkelni. Másnap egy elég nagy munkafelületen állj neki a tészta kidolgozásának, majd újabb pihentetés után a harmadik napon süsd ki. Lehet, hogy elsőre nem lesz tökéletes, de ez ne keserítsen el, minél többet gyakorlod, annál sikeresebb leszel benne.
Eredeti francia croissant
Hozzávalók 15 darabhoz
A tésztához:
- 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 5.5 dkg cukor
- 4 dkg puha vaj
- 2.5 dkg friss élesztő
- 1.5 dl víz
- 1.5 dl tej
- 1 kávéskanál só
Az összeállításhoz:
- 30 dkg vaj
A kenéshez:
- 1 tojás
- 1 teáskanál víz
Elkészítés:
A langyos tejet keverd el egy evőkanál cukorral, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. Közben a lisztet szitáld át, morzsold el a puha vajjal, add hozzá a maradék cukrot, a sót, a langyos vizet, a felfuttatott élesztőt, és dolgozd ki. Formázz belőle egy korongot, és tedd egy éjszakára a hűtőbe.
Másnap a vajat két réteg sütőpapír között nyújtófával nyújtsd bő egy centi vastag négyzet alakúra. A tésztát vedd ki a hűtőből, és nyújts belőle egy nagyjából másfélszer akkora négyzetet, mint amekkora a vaj. A vajat helyezd a tészta közepére 45 fokban elforgatva, tehát a vaj alkotta négyzet csúcsai a tésztanégyzet oldalainak középpontjára mutassanak. A tészta csúcsait ekkor hajtogasd rá a vajra, mint egy borítékot. Az így kapott batyuból nyújts egy téglalapot. Helyezd úgy, hogy a rövidebbik oldala nézzen feléd. Hajtsd fel kétharmadig, majd hajtsd rá ugyanígy a felső oldalát. Tedd a hűtőbe fél órára, ekkor forgasd el 90 fokkal, újra nyújtsd és hajtogasd. Ezt ismételd meg harmadik alkalommal is, majd tedd be egy újabb napra a hűtőbe.
Harmadik nap újra nyújts belőle egy legalább egy méter hosszú téglalapot. Vágd háromszögekre, a hosszabbik oldaluknál fogva tekerd fel őket. A közepükbe tehetsz sajtot, sonkát, csokikrémet, de üresen is nagyon finomak. Sorakoztasd fel őket egymástól távolabb kettő, sütőpapírral kibélelt tepsiben. A tetejüket kend meg vízzel elkevert tojással, és 200 fokon, 18-20 perc alatt süsd őket pirosra.
Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát
Vékony tészta, légies, habos töltelék és selymes csokimáz? Ezt a piskótát csak imádni lehet, a tejfölmousse önmagában is megér egy misét!
ElolvasomKép: mikafotostok / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- reggeli
- mogyoróvaj