Édes kenyér puha kelt tésztából: olvasztott csokitól különleges
Egészen különleges, édes kenyeret süthetsz, ha csokit keversz a tésztájába.
A puha kenyér csokival sütve egészen szokatlan, de nagyon finom péksüti. Ha egyszer kipróbálod, biztos, hogy sokszor fogod még hasonlóan készíteni. A tészta összeállítása is speciális módon készül: sűrűre főzött alappal indul, amelyet szakszóval tangzhongnak neveznek, ezután kell összegyúrni a tésztát.
Édes csokis kenyér
Hozzávalók 1 darabhoz
A tangzhonghoz:
- 4 evőkanál kakaópor
- 1.5 evőkanál liszt
- 0.7 dl víz
- 0.7 dl tej
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 4.5 dkg olvasztott vaj
- 3 evőkanál cukor
- 1.5 evőkanál tejpor
- 1 nagy tojás
- 1 csomag száraz élesztő (7 g)
- 1 teáskanál só
- 1 csipet só
- 0.5 dl langyos tej
- kevés olaj a tál kikenéséhez
A töltelékhez:
- 10 dkg étcsoki
- 2.5 dkg olvasztott vaj
A csokimázhoz:
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál víz
Elkészítés:
A tangzhonghoz a kakaóport és a lisztet tedd egy kis lábosba, és öntsd fel a vízzel és a tejjel. Kis lángon főzd sűrűre. Ha úgy érzed, már jó, kanalazd át egy másik tálba, és mérd le a súlyát: 14,5-15 dekásnak kell lennie. Ha 15,5 dekánál nehezebb, kanalazd vissza a lábosba, és főzd tovább. Ha megfelelő, hűtsd langyosra.
Amikor szoba-hőmérsékletűre hűlt, add az alaphoz a lisztet, a cukrot, a tejet, a tejport, az élesztőt, a sót, az olvasztott vajat, a kistányérban villával felvert tojás felét, és kézzel vagy géppel jól dagaszd ki. Enyhén kiolajozott tálban, letakarva egy óra alatt keleszd a duplájára.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán gyúrd át és nyújtsd ki. A töltelékhez való vajat olvaszd fel, kend meg vele a tésztát, szórd meg apróra vágott étcsokival, és csavard fel, mint a bejglit. Tedd egy sütőpapírral kibélelt kenyérformába. Takard le, és így keleszd még 20 percig. Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra. Amikor bemelegedett, a süti tetejét kend meg a visszamaradt tojással, és told a sütőbe 40-45 percre.
Amíg sül, készítsd el a csokimázat. Ehhez semmi mást nem kell tenned, mint a kakaót, a cukrot és a vizet egy kis edényben összemelegíteni, amíg egyneműre olvadnak. A megsült tésztát ezzel a szósszal öntsd le.
A rusztikus francia kenyérnek nincs párja: mutatjuk a legfinomabb receptet.
Rusztikus francia kenyér: ropogós kéreg borítja
Mindig is tudni akartad, hogy mitől lesz igazán ropogós kéreg a friss kenyéren? A francia receptből most kiderül!
ElolvasomKép: istetiana / Getty Images
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció