Ecetes cékla télire, tartósítószer nélkül: igazi vitaminbomba a hideg időszakban
A tartósítószer nélkül készülő ecetes cékla tökéletes savanyúság bármilyen húsétel mellé.

Ha már most gondoskodnál a téli vitaminbevitelről, tegyél el ecetes céklát tartósítószer nélkül! A jellegzetes, édeskés ízű zöldség tele van vassal, C-vitaminnal és rostokkal, így az emésztésnek is jót tesz. Az üvegeket először sterilizáld, miután pedig megtöltötted, helyezd száraz dunsztba őket: ebben a cikkben olvashatsz ezek folyamatáról.
Ecetes cékla télire
Hozzávalók 7 darabhoz
- 3.5 kg cékla
- 20 dkg cukor
- 2 dl 10 százalékos ecet
- 2 kávéskanál só
- szemes bors
- őrölt kömény
Elkészítés:
A befőttesüvegeket sterilizáld. A céklákat alaposan mosd meg, és annyi hideg vízben, amennyi ellepi őket, egészben főzd egy órát. A kész céklákat vedd ki a vízből.
Amíg fő, készítsd el a felöntőlevet. Két és fél liter vizet melegíts össze a cukorral, az ecettel és a sóval. Amikor a cukor feloldódott, húzd le a tűzről. A kihűlt céklákat hámozd meg és szeleteld fel. Mindegyik befőttesüveg aljába tegyél tíz szem egész borsot és egy csipet őrölt köményt. Pakold bele az üvegekbe, és öntsd rá a felöntőlevet. Szorosan csavard rájuk a kupakokat, és helyezd száraz dunsztba egy-két napra.
A cékla az almával is jól harmonizál: ilyen finom salátát készíthetsz belőlük.
Pompás céklasaláta almával keverve: húsok mellé remek választás
Az ősz sztárjai találkoznak ebben a csodás salátában, mely öröm a szemnek és az ízlelőbimbóknak.
ElolvasomKép: Westend61 / Getty Images