Ecetes cékla télire, tartósítószer nélkül: igazi vitaminbomba a hideg időszakban

A tartósítószer nélkül készülő ecetes cékla tökéletes savanyúság bármilyen húsétel mellé.

ecetes cekla

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha már most gondoskodnál a téli vitaminbevitelről, tegyél el ecetes céklát tartósítószer nélkül! A jellegzetes, édeskés ízű zöldség tele van vassal, C-vitaminnal és rostokkal, így az emésztésnek is jót tesz. Az üvegeket először sterilizáld, miután pedig megtöltötted, helyezd száraz dunsztba őket: ebben a cikkben olvashatsz ezek folyamatáról.

Ecetes cékla télire

Hozzávalók 7 darabhoz

  • 3.5 kg cékla
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl 10 százalékos ecet
  • 2 kávéskanál
  • szemes bors
  • őrölt kömény
Recept idők

Elkészítés:

A befőttesüvegeket sterilizáld. A céklákat alaposan mosd meg, és annyi hideg vízben, amennyi ellepi őket, egészben főzd egy órát. A kész céklákat vedd ki a vízből.

 

Amíg fő, készítsd el a felöntőlevet. Két és fél liter vizet melegíts össze a cukorral, az ecettel és a sóval. Amikor a cukor feloldódott, húzd le a tűzről. A kihűlt céklákat hámozd meg és szeleteld fel. Mindegyik befőttesüveg aljába tegyél tíz szem egész borsot és egy csipet őrölt köményt. Pakold bele az üvegekbe, és öntsd rá a felöntőlevet. Szorosan csavard rájuk a kupakokat, és helyezd száraz dunsztba egy-két napra.

A cékla az almával is jól harmonizál: ilyen finom salátát készíthetsz belőlük.

Kép: Westend61 / Getty Images

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Ezt is szeretjük