Az 5 legfinomabb dinnyés étel
A lángos és a főtt kukorica mellett a nyár legnépszerűbb strandeledele a dinnye. A lédús csoda nagyszerű hűsítő lehet a nagy kánikulában.
Örök és végeláthatatlan vita tárgya, hogy a sárga vagy a görög jobb. Minden társaságban vannak elvakult görögdinnye-rajongók, és elvetemült sárgadinnye-fanatikusok.
Az igazság az, hogy mindkettő isteni tud lenni, és ez halmozottan igaz a belőlük készített ételekre, italokra.
A dinnye az egyik legjobb nyári étek, édes és kitűnően oltja a szomjat. Ha pedig fogyókúrázol, akkor tényleg nincs jobb választás a piros húsú dinnyénél.
Dinnyekoktél
Hozzávalók:
- fél görögdinnye
- 1 sárgadinnye
- 3 őszibarack
- fél üveg pezsgő
- 5 cl barackpálinka
A gyümölcsökből formálj kis golyókat dinnyevájóval vagy kanállal. Ennek csak esztétikai jelentősége van, úgyhogy ha inkább a kis kockákat választod, az se baj.
A pezsgőből és a pálinkából készült öntettel öntsd nyakon a gyümölcsöket. Körülbelül négy órát hagyd állni a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek, utána tálald szép poharakban az adagokat.
Dinnyelekvár
Hozzávalók:
- 80 dkg sárgabarack
- 50 dkg sárgadinnye
- 50 dkg befőzőcukor
- 1 citrom leve
- fél dl barackpálinka
A sárgabarackok héját húzd le, majd magozd ki őket. A dinnyét is szabadítsd meg a magoktól, és a húsát darabold fel.
A gyümölcshúst keverd össze a cukorral, a citromlével, és folyamatos keverés mellett forrald fel. A forrástól számított 3 percig rotyogtasd tovább. Tedd hozzá a pálinkát, és töltsd az előkészített üvegekbe. Az üvegeket pár percre állítsd fejtetőre, majd hűvös helyen tárold őket. Ebből a mennyiségből körülbelül 10-13 dl lekvár lesz.
Fetás-dinnyés falatok
Hozzávalók:
- 200 g görögdinnye
- 75 g feta sajt
- őrölt fekete bors
- friss citromlé
A hideg, magtalan dinnyét vágd kis katonákra, és a sajtot is darabold hasonló méretű kockákra. Egy-egy darabot szúrj fel egy fogvájóra, majd csepegtess rá pár csepp frissen facsart citromlevet, és szórd meg frissen őrölt borssal. Apró bazsalikomleveleket is húzhatsz a mininyársakra, hogy még különlegesebb legyen az ízvilág.
Dinnyeszörbet
Hozzávalók:
- 1 kg görögdinnye
- 10 dkg cukor
- 1 citrom leve
- 1 dl száraz pezsgő
A dinnye színhúsát tedd bele a turmixgépbe, öntsd hozzá a cukrot, a citromlevet, a pezsgőt, és turmixold le. Öntsd egy tálba, és legalább 3-4 óra hosszára tedd a mélyhűtőbe. Félóránként jól keverd át.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Dinnyeleves
Hozzávalók:
- 6-8 szegfűszeg
- 1 db közepes fahéj
- 1 citrom
- 80 dkg sárgadinnye
- 5 evőkanál fehérbor
- 6 dkg méz
- cukor ízlés szerint
- 2 dl tejszín
- 2 dkg liszt
A szegfűszeget és a fahéjat 2 dl vízben tedd fel főni, és amikor elfőtte a felét, szűrd le. A felkockázott dinnye negyedét öntsd le az alkohollal, és tedd hűtőbe. 6 dl vizet tegyél fel főni, majd öntsd bele a fűszeres levet, add hozzá a mézet és a cukrot, majd amikor már forr, a feldarabolt dinnyét is. 3-4 percig forrald, kicsit sózd meg. 2 dl tejszínt 2 dkg liszttel keverj ki, és ezzel habard be a levest. Ízlés szerint ízesítsd, facsard bele fél citrom levét, és ha felforrt, turmixold le. Add hozzá a mentaleveleket, és hűtsd ki. Amikor lehűlt a leves, tedd bele az alkoholos dinnyekockákat a levével együtt.
OLVASD EL EZT IS!
- barack
- leves
4 sűrű és hűsítő nyári gyümölcsleves
- szőlő
- barack
Jéghideg, tejszínes gyümölcslevesek
- eper
- leves