Csőben sült brokkoli
Hogy lesz tökéletes?
Ne ijedj meg, ha nincs otthon sütőcsöved, nem is kell, hiszen a cső maga a sütő, csak így maradt fenn ez a készítési mód.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A csőben sült zöldségek mindig nagyon finomak, köszönhetően az isteni finom besamelnek és a sok-sok sajtnak, még azok is szerethetik, akik egyébként meg nem ennék például a brokkolit.

A brokkoli fölé, a besamel alá még tehetsz pluszrétegeket, pár karika főtt tojás vagy gomba jól áll neki, de akár kolbásszal vagy egy kis baconnel is feldobhatod.

Csőben sült brokkoli

Hozzávalók:

  • 1 szép nagy fej brokkoli
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 1 liter tej
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 babérlevél
  • pár szem szegfűszeg
  • só, bors

Elkészítés ideje:

50 perc.

Elkészítés menete:

A brokkolit szedd rózsákra, majd főzd puhára. Ha megfőtt, még forrón keverj hozzá három deka vajat, majd szórd meg egy kis frissen őrölt borssal. Miután ez megvan, készítsd el a besamelmártást: a maradék vajat és a lisztet keverd össze, és kis lángon, gyakran keverve hevítsd fel, de ügyelj arra, hogy ne égjen le. A hagymát pucold meg, és tűzd meg a szegfűszeggel. A tejet kezdd el melegíteni, de ne forrald fel, ez fontos.

Melegítés közben tedd bele a hagymát, valamint a babérlevelet is. Ha forrás közelébe ér, de még nem habzik, vedd le a tűzről. Szedd ki belőle a hagymát és babérlevelet, majd szépen keverd a lisztes vajhoz egy habverővel, vigyázva, hogy ne csomósodjon. Főzd őket együtt körülbelül 15 percig, vagy amíg be nem sűrűsödik az egész. Érdemes először a tejnek csak egy részét hozzáadni, és amikor látod, hogy mennyire lesz sűrű, akkor pótolni. Ha netán nagyon híg lenne, adhatsz hozzá még egy kis lisztet. Ezután nincs más dolgod, mint egy tűzálló tálat kivajazni, az aljára rétegezni a brokkolit, arra a mártást, majd arra a sajtot, és 200 fokon 10-12 percig pirítani.

Rakottas finomságok hétköznapra, hétvégére

A rakottasokat nem lehet elrontani, ráadásul nagyon változatosan készítheted el ezt a fogást.

Ezt is szeretjük