Aranyszínű burgonyafánk puha kelt tésztából: szaftos húsok mellé a legfinomabb
Az olajban sült burgonyafánknál finomabb köretet elképzelni is nehéz.

Ha már unod a hagyományos krumpli- vagy rizsköretet, állíts össze kelt tésztából puha burgonyafánkot! Arra figyelj, hogy a krumplit még melegen törd össze, majd csak azután keverd hozzá a lisztet, hogy langyosra hűlt. A hűtőbe vagy az erkélyre viszont ne tedd, mert hidegen nem jó, minden hozzávaló legyen szoba-hőmérsékletű.
Burgonyafánk
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg krumpli
- 25 dkg liszt (vagy amennyit felvesz)
- 3 dkg élesztő
- 3 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 l olaj a sütéshez
Elkészítés:
A krumplit hámozd meg, vágd kockákra, és 20-30 perc alatt főzd puhára. Ha kész, szűrd le, sózd meg, törd át, és hagyd langyosra hűlni.
Amikor a krumpli kihűlt, a tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A lisztet kanalanként adagold a krumplihoz. A krumpli fajtájától függ, mennyi liszt kell hozzá pontosan. Add hozzá a tojást, a puha vajat, az élesztős tejet, és dolgozd jól össze. Ha szükséges, még egy kevés langyos vízzel hígíthatod. Takard le, és egy óra alatt keleszd a duplájára.
Amikor megkelt, egy serpenyőben vagy lábosban hevíts olajat. A tésztából formázz kis golyókat, és tedd őket az olajba. Kanállal is beleszaggathatod őket. Oldalanként néhány perc alatt süsd őket pirosra. A kész fánkokat szűrőlapáttal szedd papírtörlőre.
Puha, sütőtökös krumplitócsni: téli fűszerektől illatos
Ha valami érdekesebbet hoznál ki a hagyományos krumplitócsniból, akkor dobd fel sütőtökkel: egy illatos, kívül ropogós, belül pedig puha harapnivaló lesz a jutalmad.
ElolvasomDaniel Costiniu / 500 px / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!