5 gazdag bográcsos leves
Valószínűleg a bogrács szó hallatán előbb jut mindenki eszébe a pörkölt, mint egy zsenge borsóleves, pedig azt is el lehet készíteni benne.
Akár egyszerű, mindennapi levest készítenél bográcsban, akár különlegességet, a kerti főzőcske igazi öröm. Mindenkinek adj feladatot, így te is jókedvvel irányíthatod a hadműveletet.
A levesek pedig főételnek is szolgálhatnak, hiszen a kánikulában csak kevesen kívánnak szilárd ételeket. A sok friss kenyérről azonban mindenképpen gondoskodj.
Korhelyhalászlé
Hozzávalók:
- 1 kg hal
- 3 fej hagyma
- 3 sárgarépa
- 3 petrezselyemgyökér
- 1 zeller
- 1 pohár tejföl
- 1 tojássárgája
- 1 babérlevél
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 1 evőkanál pirospaprika
- só
- ecet
- kenyér
- zsiradék
Az apróra vágott hagymát pirítsd meg a zsiradékon, hintsd meg a paprikával, és engedd fel körülbelül 3 liternyi vízzel. Mikor forr, tedd bele a feldarabolt halat, és háromnegyed órán át főzd. Néha rázogasd meg. Törd át a húst, szűrd le, sózd be, és a lében főzd meg a csíkokra vágott zöldségeket. Dobj bele egy babérlevelet, adj hozzá egy kanál ecetet és egy kávéskanál cukrot. Készítsd el a habarást a tejföllel elkevert tojássárgájából, öntsd hozzá, és még 5 percet hagyd főni.
Zöldborsóleves
Hozzávalók:
- 1 kg csirkeaprólék
- 50 dkg zöldborsó
- 3 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 2 evőkanál liszt
- 2 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- fél kávéskanál paprika
- 2 dl tejföl
- eperlevél
- 1 csomó petrezselyem
- só
- zsiradék
A csirkeaprólékot tedd fel főni sós vízben. Fél óra múlva add hozzá a karikákra vágott sárgarépát és gyökeret, majd további 15 perc múlva a borsót. Mikor megpuhult, add hozzá a zsiradékból, lisztből, apróra vágott hagymából, zúzott fokhagymából, paprikából készített rántást. Engedd fel hideg vízzel. Főzd készre, és csak a végén tedd bele a tésztát.
Krumplileves
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 fej hagyma
- 2 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 csomó petrezselyemzöld
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál pirospaprika
- zsiradék
A kis kockákra vágott szalonnát pirítsd meg a zsiradékban, add hozzá az apróra vágott hagymát, majd szórd meg a paprikával. Add hozzá a kockára vágott burgonyát és a felkarikázott répát, gyökeret. Öntsd fel 3 liter vízzel és sózd meg. Pár perc elteltével dobáld bele a maradék zöldséget és petrezselymet. Főzd készre.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Lakodalmas leves
Hozzávalók:
- 1,5 kg feldarabolt tyúk
- 3 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 zeller
- 1 nagy hagyma
- 10 dkg zöldborsó
- 3 fej csiperke
- 1 csomag petrezselyemzöld
- só
- bors
A húst tedd fel főni körülbelül 2 liter hideg vízben. Mikor felforrt, szedd le a habot, és add hozzá a feldarabolt zöldségeket. Sózd, borsozd. Mikor majdnem puhák, add hozzá a felaprított gombát, valamint a vágott petrezselyemzöldet, és főzd készre.
Palócleves
Hozzávalók:
- 1 kg birkalapocka
- 1 kg burgonya
- 30 dkg zöldbab
- 2 fej hagyma
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 pohár tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kanálnyi finomliszt
- só
- paprika
- kömény
- kapor
- babérlevél
- zsiradék
Az apróra vágott hagymát dinszteld meg, majd dobd bele a felkockázott húst, szórd meg a paprikával, kevés köménnyel, sózd, és add hozzá a zúzott fokhagymát. Párold félpuhára, néha adj hozzá kevés vizet. A felkockázott krumplit, a feldarabolt babot tedd hozzá, öntsd fel egy liternyi vízzel és dobd bele a babérlevelet. Mikor minden megpuhult, habard be lisztes tejföllel, szórd meg a finomra vágott kaporral, és újra forrald fel.
OLVASD EL EZT IS!
- pörkölt
- magyaros
4 isteni pörkölt receptje
- paprika
- krumpli
4 kiadós paprikás krumpli receptje
- répa
- marha