5 gazdag bográcsos leves

Főzzetek a kertben!

Valószínűleg a bogrács szó hallatán előbb jut mindenki eszébe a pörkölt, mint egy zsenge borsóleves, pedig azt is el lehet készíteni benne.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár egyszerű, mindennapi levest készítenél bográcsban, akár különlegességet, a kerti főzőcske igazi öröm. Mindenkinek adj feladatot, így te is jókedvvel irányíthatod a hadműveletet.

A levesek pedig főételnek is szolgálhatnak, hiszen a kánikulában csak kevesen kívánnak szilárd ételeket. A sok friss kenyérről azonban mindenképpen gondoskodj.

Korhelyhalászlé

Hozzávalók:

  • 1 kg hal
  • 3 fej hagyma
  • 3 sárgarépa
  • 3 petrezselyemgyökér
  • 1 zeller
  • 1 pohár tejföl
  • 1 tojássárgája
  • 1 babérlevél
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • ecet
  • kenyér
  • zsiradék

Az apróra vágott hagymát pirítsd meg a zsiradékon, hintsd meg a paprikával, és engedd fel körülbelül 3 liternyi vízzel. Mikor forr, tedd bele a feldarabolt halat, és háromnegyed órán át főzd. Néha rázogasd meg. Törd át a húst, szűrd le, sózd be, és a lében főzd meg a csíkokra vágott zöldségeket. Dobj bele egy babérlevelet, adj hozzá egy kanál ecetet és egy kávéskanál cukrot. Készítsd el a habarást a tejföllel elkevert tojássárgájából, öntsd hozzá, és még 5 percet hagyd főni.

Zöldborsóleves

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkeaprólék
  • 50 dkg zöldborsó
  • 3 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél kávéskanál paprika
  • 2 dl tejföl
  • eperlevél
  • 1 csomó petrezselyem
  • zsiradék

A csirkeaprólékot tedd fel főni sós vízben. Fél óra múlva add hozzá a karikákra vágott sárgarépát és gyökeret, majd további 15 perc múlva a borsót. Mikor megpuhult, add hozzá a zsiradékból, lisztből, apróra vágott hagymából, zúzott fokhagymából, paprikából készített rántást. Engedd fel hideg vízzel. Főzd készre, és csak a végén tedd bele a tésztát.

Krumplileves

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej hagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • zsiradék

A kis kockákra vágott szalonnát pirítsd meg a zsiradékban, add hozzá az apróra vágott hagymát, majd szórd meg a paprikával. Add hozzá a kockára vágott burgonyát és a felkarikázott répát, gyökeret. Öntsd fel 3 liter vízzel és sózd meg. Pár perc elteltével dobáld bele a maradék zöldséget és petrezselymet. Főzd készre.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Lakodalmas leves

Hozzávalók:

  • 1,5 kg feldarabolt tyúk
  • 3 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 zeller
  • 1 nagy hagyma
  • 10 dkg zöldborsó
  • 3 fej csiperke
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • bors

A húst tedd fel főni körülbelül 2 liter hideg vízben. Mikor felforrt, szedd le a habot, és add hozzá a feldarabolt zöldségeket. Sózd, borsozd. Mikor majdnem puhák, add hozzá a felaprított gombát, valamint a vágott petrezselyemzöldet, és főzd készre.

Palócleves

Hozzávalók:

  • 1 kg birkalapocka
  • 1 kg burgonya
  • 30 dkg zöldbab
  • 2 fej hagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1  fehérrépa
  • 1 pohár tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kanálnyi finomliszt
  • paprika
  • kömény
  • kapor
  • babérlevél
  • zsiradék

Az apróra vágott hagymát dinszteld meg, majd dobd bele a felkockázott húst, szórd meg a paprikával, kevés köménnyel, sózd, és add hozzá a zúzott fokhagymát. Párold félpuhára, néha adj hozzá kevés vizet. A felkockázott krumplit, a feldarabolt babot tedd hozzá, öntsd fel egy liternyi vízzel és dobd bele a babérlevelet. Mikor minden megpuhult, habard be lisztes tejföllel, szórd meg a finomra vágott kaporral, és újra forrald fel.

Ezt is szeretjük