4 hétköznapi dolog, ami súlyos dugulást okozhat, ha WC-be dobod: a papírtörlőtől a nedves törlőkendőig
Az ember azt hinné, a WC elnyeli ezeket, de súlyos dugulás lehet belőle.

GettyImages-1061955580
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Abból kifolyólag, hogy a vécébe toalettpapír formájában papírdarabok kerülnek, az ember fejében szinte óhatatlanul megszületik az a tévedés, hogy a vezeték sok más, papír alapanyagú, vagy rokon célú hulladékot elnyelhet.

Ezt a hibás feltételezést érdemes még azelőtt eloszlatni, hogy komolyabb dugulási probléma keletkezne, hiszen senki sem szeretne órák hosszat pumpálni, még kevésbé borsos munkadíjért dolgozó vízvezetékszerelőt hívni.

4 dolog, ami dugulást okozhat, ha a WC-be dobod

A mindennapok során számos papírhulladék keletkezhet a mellékhelyiségben, de a kagylóba csupán a toalettpapír kerüljön. Ugyan a következő papírtermékekről sokan azt hinnék, nem okozhatnak dugulást, ez nem így van: a szemetesben, és semmiképpen sem a kagylóban van a helyük.

Papírtörlő

Ha a WC-papír elfogyott, és sürgősen szükség van egy megoldásra, sokan alkalmazzák alternatívaként a konyhai papírtörlőt. Bár mindkettő tekercselt papír, csak nagyon távoli rokonok, és a papírtörlő egyáltalán nem való a toalettbe. Az ugyanis, bár szintén cellulóz alapanyagú, más szerkezetű papír. Arra tervezték, hogy jól bírja a nedves felületek áttörlését, így sokkal erősebb és nagy nedvszívóképességű. Ha néhány összehajtogatott egysége a kagylóba kerül, a dugulás szinte garantált, mert az alaposan megszívja magát, és megreked a csőben.

WC-papír-guriga

Tudjuk, hogy vannak lehúzható gurigával gyártott WC-papírok, de tévedés ne essék: a hagyományos hengert még lapítva is tilos a kagylóba dobni. A lehúzható verziót speciális anyagból készítik, így azt feloldja a víz, míg a régi típusú, kartonból készült hengert legfeljebb megáztatja, de el nem oszlik. Ami a lehúzható gurigát illeti, annak is jobb helye lehet a szelektív hulladékgyűjtő papírhulladék-tartályában, hiszen újrahasznosítható papírról van szó. Sokkal környezettudatosabb, ha így szabadul meg tőle az ember.

Egészségügyi termékek

Evidens, hogy a használt tampon vagy betét helye a szemetesben van, de előfordulhat, hogy az ember nem figyel oda, és véletlenül a toalettbe dobja azt. Ilyenkor nem szabad legyinteni, és egyszerűen lehúzni. Az intimtermékeket bőséges nedvesség befogadására tervezett anyagból készítik, így nem nehéz elképzelni, mi történik velük, amikor vízbe esnek. Hiába voltak előzőleg kisebbek, eredeti méretük többszörösére dagadnak, és óriási dugulást okozhatnak. A dolog környezetvédelmi oldaláról se feledkezzünk meg. A WC nem szemetes, a szennyvízbe kerülő hulladék rendkívül nehezíti a víztisztítást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nedves tisztítókendő

Amikor valaki letakarítja az ülőkét, adja magát a mozdulat, hogy a nedves tisztítókendőt a WC-be dobja, ám ez nagy hiba, ugyanis masszív, takarításra alkalmas anyaguk miatt akár több hónap során sem bomlanak fel a vízben. Ha egy kendő elakad a szövevényes csőrendszerben, idővel további szennyet fog fel, minek következtében jókora dugulás keletkezik. Ami a személyes higiéniára készített törlőkendőket illeti, egy részük lehúzható, bizonyos termékek azonban nem: ezt mindig érdemes előre ellenőrizni a csomagoláson szereplő ikon - áthúzott WC-kagyló - alapján, vagy a leírásban. Jó tudni, hogy a csőszerelők még a lehúzható verziók WC-be dobásától is óva intenek: sok kendő még akkor is bajt csinálhat, ha a jelölés szerint bátran leöblíthető.

Házi WC-illatosító

Ez a házilag elkészíthető illóolajos keverék előzetesen használandó, vagyis fordítva működik: így készíthető el egyszerűen.

Ezt is szeretjük