Mit tegyél, ha a mobil beleesett a vécébe? Így maradhat ép és működőképes

Sajnos könnyen előfordul, hogy a mobil valahogy vízbe esik, de nincs minden veszve.

GettyImages-618204012
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mobiltelefont nagyon kényelmes egyszerűen a nadrágzsebbe vágni, ám sajnos egyáltalán nem veszélytelen. Ha megfeledkezel róla, hogy benne van, egy óvatlan pillanatban a vécébe pottyanhat. Ez persze úgy is megeshet, ha a kezedben fogtad a telefonod, de nem tartottad elég biztosan.

Akárhogy is történik meg, nagyon valószínű, hogy a készülék tönkremegy. Reménykedni természetesen mindig lehet: ha szeretnéd megmenteni a mobilodat, benne minden fotóval, videóval, üzenetekkel és telefonszámokkal, akkor tedd meg érte, amit egy ilyen helyzetben megtehetsz. Volt már olyan a történelem során, hogy egy vízbe pottyant mobiltelefon szerencsésen megúszta.

Mit kell tenni, ha beleesett a vécébe a telefon?

Bár nem túl gusztusos, a fő problémát nem is a vécé jelenti, hanem a benne lévő víz. Ugyanúgy gondot okoz, ha a készülék a felmosóvödörbe, a teli fürdőkádba vagy épp az akváriumba esett, hiszen egy elektronikus eszközről lévén szó, a mobiltelefon számára végzetes lehet az elázás.

GettyImages-1151980688

A telefon formájából adódóan nagyon könnyen lecsusszan a vécé lefolyójában, ezért egy ilyen baleset esetén a legfontosabb dolog a gyorsaság. Ha nem sikerült elkapni a mobilt, és eltűnt a mélységben, érzékeny búcsút kell venni a készüléktől, mert a csodával lenne határos, ha valaha is épen előkerülne onnan. A fájó pillanat után értesíts egy vízvezetékszerelőt. Ha a készülék elakad, csúnya gondokat okozhat a ház csőrendszerében, ráadásul az ilyesmi nem is szennyvízcsatornába való.

Ha a mobil még nem tűnt el a lefolyóban, és sikerült kikapnod a vécéből, a gyorsaságod sokat nyom a latban: minél tovább vízben volt a készülék, annál kisebb az esély, hogy valaha is újra működni fog. Attól a pillanattól fogva, hogy belepottyant, az apró lyukakon és réseken keresztül folyamatosan szivárgott a víz a telefon belsejébe, a nedvesség pedig károsítja az alkatrészeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Villámgyors elsősegély a telefonnak

A következő gyors lépésekben nézd meg, hogy kikapcsolódott-e a telefon, vagy sem. Ha nem, akkor azonnal kapcsold ki. Amennyiben kikapcsolódott, véletlenül se kapcsold be, mert zárlatos lesz.

Vedd le az esetleges telefontokot, és szedd le a telefon hátlapját. A modern készülékekből már sajnos nem lehet kivenni az akkumulátort, de ha neked még régebbi típusú telefonod van, akkor azt is távolítsd el belőle. Szedd ki a SIM- és memóriakártyát is, és töröld őket szárazra.

Nagyon fontos, hogy ne próbáld meg kirázni, kiütögetni vagy kifújogatni a nedvességet a telefonodból. Ha így teszel, akkor a szerkezet azon részeibe is átfolyhat a víz, ahová egyébként nem jutott volna el. Ugyanezért kerülendő a hajszárítózás is, de ez utóbbi azért sem jó ötlet, mert a mobil felforrósodik tőle.

Ezek helyett papírtörlő, esetleg papír zsebkendő vagy jó nedvszívó képességű törlőruha segítségével itasd fel a telefonról, illetve a telefon látható belső felszínéről a vizet. Légy nagyon alapos! Fontos, hogy semmiképpen ne próbáld meg szétszerelni a mobilt, hogy a nem látható alkatrészeit is megtörölhesd.

Gombos készülék esetén óvatosan, enyhén meg is porszívózhatod az érintett részeket. Fontos, hogy törlés közben ne nyomkodd a gombokat, mert azzal is vizet juttathatsz be.

Normális, ha zavar, hogy a mobilod a vécében járt, de ne próbáld megmosni, mert az tovább rontja a helyzetet. Amikor a felülete már száraz, fújj egy kis alkoholos fertőtlenítő spray-t egy papír zsebkendőre, és azzal töröld át. A spray-t ne spricceld közvetlenül a mobilra.

A száradás szakasza

Ha a fentiekkel megvagy, még akkor se kapcsold be a telefont: hiába törölgetted meg, a mobil belső szerkezete továbbra is vizes. Minimum néhány napra szükség van, hogy kiszáradjon. Érthető, ha kíváncsi vagy, működik-e még, de éppen ott hibázhatod el, ha türelmetlen vagy. Minél tovább kibírod, hogy ne kapcsold be a mobilt, annál nagyobb az esély, hogy helyrejöjjön - természetesen még így sem garantált a siker, hiszen nem tudhatod, hogy pontosan mely alkatrészek áztak el, és mennyire. Arra a pár napra, amíg a telefonod szárad, kérj kölcsön egy készüléket valakitől, akinek kettő van.

A kiszárítás történhet egy egyszerű frottírtörölközőre fektetve is, de érdemesebb rásegíteni a folyamatra. Több lehetőséged van. Adhatsz egy esélyt egy házi trükknek: önts rizst egy tálcára, kijelzővel felfelé fektesd rá a telefont, és kissé süllyeszd is el. A rizs nedvszívó képessége néhány nap alatt elszívhatja a nedvességet a készülékből.

Ha nem szeretnél kísérletezgetni, akkor menj el egy telefonszervizbe, és vásárolj külön erre a célra alkalmazható nedvszívó tasakot. Ez olyan speciális anyagból készült gyöngyöket tartalmaz, amely a rizsnél nagyságrendekkel hatékonyabban szívja magába a vizet. Tedd bele a telefont, és légy türelemmel pár napig.

Bekapcsolás

Néhány nap, egy hét elteltével eljön a mindent eldöntő kísérlet ideje: rakd össze, és kapcsold be a telefont. Ha nem indul el, és a töltésre sem reagál, akkor nagy valószínűséggel tönkrement. Vidd el egy szervizbe, ahol megbizonyosodhatsz efelől. Ha ragaszkodsz a telefonhoz, információt kérhetsz arról is, javítható-e.

Ha a készülék bekapcsolt, figyeld meg a működését. Vedd szemügyre a kijelzőjét, teszteld a hangját, alapfunkcióit, kameráját, wifijét. A készülék jó esetben a régi, de az is előfordulhat, hogy minimális változást tapasztalsz - például a kijelzőn, esetleg a hang tekintetében.

Amennyiben valami nem tökéletes, akkor gondold át, hogy a probléma mennyire zavaró, el tudod-e fogadni azzal együtt is a telefont, tudod-e azt zavartalanul használni, vagy inkább beszereznél egy másikat. A garanciában sajnos nem bízhatsz, mivel az beázásra nem vonatkozik, és a készülékvizsgálat közben rögtön kiderül, hogy a mobilt víz érte.

Miért nem jó a mobillal aludni?

A mobiltelefon mindennapjaink állandó kísérője, de az ágyba nem jó bevinni: ha valaki mégis így tesz, nehéz éjszakára, fáradt reggelre számíthat.

Ezt is szeretjük