A legtöbb ember mindig elméri a tésztát: 3 trükk, hogy se többet, se kevesebbet ne főzz a kelleténél
Egyszerű tésztamérő trükkök, hogy se túl sok, se túl kevés ne készüljön.

GettyImages-1215554594
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rémesen bosszantó, amikor minden igyekezete ellenére alá- vagy fölébecsüli az ember a fazékba kerülő tészta mennyiségét, így vagy túl sok, vagy túl kevés készül belőle.

A probléma nemcsak azokat érinti, akik még csak próbálgatják a szárnyaikat a konyhában. A legrutinosabb spagettikészítők és legtapasztaltabb mákostészta-virtuózok számára sem könnyű első blikkre belőni, mi lehet az optimális adag egy vagy több személyre. A bajt az okozza, hogy a még nyers, száraz spagetti- vagy makarónitészta vékonyabb szálú, a szemes tészta pedig apróbb, mint megfőtt állapotában lesz.

Tésztamérő praktikák kézzel

Természetesen az is egy megoldás, hogy az ember egyik alkalomról a másikra próbálja kitapasztalni, hogy az előzőhöz képest több vagy kevesebb tésztát kellene főznie, ám ez kockázatos, hiszen a kísérletezgetés során számtalanszor előfordulhat, hogy nem lesz elég, vagy épp felesleges mennyiség készül belőle. A felesleges vesződség úgy kerülhető el, ha valamilyen mérőeszközt választ az ember, melyet minden egyes tésztakészítéskor alapul vehet.

Ami a spagettifőzést illeti, a lyukas tésztakanál nagy segítség lehet, hiszen a nyílás épp a megfelelő mennyiségű alapanyag kimérését teszi lehetővé: amennyi egyszerre keresztülfér rajta, az lesz elég egy embernek. Ha valakinek nincs ilyen eszköze, akkor se csüggedjen, másik két mérőpraktika is hasznára lehet a spagettifőzésben, melyekhez csupán a kezekre lesz szükség.

Spagettimérés kézzel

A módszerhez egy o betűt kell formálni a szomszédos mutató- és a hüvelykujjal. A hüvelykujjad végét helyezd a második ujjperced aljához. A kapott lyukacska lesz a mérőeszköz, melyen keresztül kell dugni a tésztaszálakat. Átlagos hosszúságú ujjak esetén egy adag spagettitészta fog egyszerre átférni rajta. A videón is megnézheted, hogyan kell a tésztát mérni ezzel a módszerrel.

Szemes tészta mérése kézzel

Kézi mértékkel a szemes tészta megfelelő mennyisége is belőhető. Egyszerűen bele kell nyúlni a zacskóba, és a lehető legtöbbet a tenyérbe markolni: amennyi belekerül, az körülbelül egy ökölnyi lesz, melyből egy adag főhet. Vigyázat: a levestésztából szükségtelen egy személyre egy ökölnyit számolni, hiszen az apróbb szemű, és nem is kell belőle túl sok egy adag levesbe. Abból személyenként fél marék is elegendő lehet.

Előveheted a mérleget is

A konyhai mérleg nemcsak süteménysütéskor, liszt és cukor kimérésére szolgálhat, hanem segíthet eltalálni a megfelelő száraztészta-mennyiséget is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Minden egyes tésztazacskón szerepel, hogy pontosan hány grammot tartalmaz, és az összmennyiség hány főnek lehet elegendő. Oszd el a mennyiséget a személyek számával, és megkapod, hogy hány grammból készülhet el egy adag tészta. Ezután már csak ki kell mérned a konyhai mérlegeddel.

Könnyebb főtt-tojás-hámozás

Kicsusszan a héjból, és nem szedi le a fehérjét is: ezekkel az ötletekkel gyerekjáték lesz a tojáshámozás.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük