Le lehet fagyasztani a tejet? 8 étel és ital, amiről sokan nem tudják, mehet-e a frigóba
Ha felhalmozódik vagy megmarad, a fagyasztás egy jó út az élelmiszer tárolására, de nem mindig egyértelmű, mit lehet a mélyhűtőbe tenni.

GettyImages-637927082
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mélyhűtő ma már minden háztartás alapeszköze, ám bármennyire is az, sok esetben még mindig nem magától értetődő, mi kerülhet bele, és mi nem.

Pedig a fagyasztás nagyszerű út az élelmiszer tartósítására, hiszen segítségével hatékonyan késleltethető az amúgy elkerülhetetlen romlási folyamat.

Mehetnek a frigóba? 8 étel és ital

A legtöbb konyhában előfordul, hogy megmarad valamennyi étel és ital, de vannak, akik szívesen halmoznak fel tartalékokat a mélyhűtőjükben. Sajnos azonban nem minden alapanyag, illetve készétel viseli jól a fagyasztást. Sokuk szerkezete teljesen átalakul: veszítenek a minőségükből, élvezhetőségéből, furcsa lesz az állaguk. Szerencsére bőségesen akadnak olyan enni- és innivalók is, melyek probléma nélkül, akár fél évre is bekerülhetnek a frigóba, amennyiben még nem járt le a szavatosságuk. Sorra veszünk néhányat a vitásak közül.

Tej - A friss tej fagyasztható, amennyiben szakszerűen kerül a mélyhűtőbe. Csupán egy palackra lesz szükség, melyet csordultig kell önteni vele a légmentesség érdekében. Ha levegő kerül az üvegbe, akkor a tej romlásnak indulhat a jegelés dacára is. Mint minden fagyasztott ételt és italt, ezt is érdemes hagyni, hogy magától olvadjon ki. Ha valaki erőnek erejével sürgeti, akkor a melegítéstől darabossá válhat az állaga.

Tejföl - Hiába tejtermék, a tejföl nem viseli ilyen jól a fagyasztást. Állaga besűrűsödik, kissé megváltozik az íze, és sokak szerint még valamelyest be is büdösödhet a mélyhűtés hatására.

Krumpli - A burgonyahámozás nem tartozik a legkedveltebb konyhai műveletek közé. Szerencsére a nyers krumpli fagyasztható, így egy-egy adag előkészíthető a zsúfolt napokra. A szeleteket öt percig, lobogó vízben kell előfőzni, majd teljesen lehűteni, és légmentes fagyasztózacskóban eltárolni. Az így elraktározott alapanyagból finom sült krumpli készíthető. Ami a készre főtt burgonyát illeti, a fagyasztás hatására megváltozhat az állaga, így nem célszerű a mélyhűtőbe tenni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szénsavas üdítő - Aki cukortartalmuk ellenére is szívesen fogyaszt szénsavas üdítőket, vagy szeretne felkészülni a váratlan vendégek látogatására, annak eszébe juthat lefagyasztani egy-egy üveggel belőlük. Ez azonban tilos: a szénsavas üdítő palackja a fagyasztás hatására szétrobban a mélyhűtőben.

Nyers tészta - Ha sütéskor megmarad egy kis tészta, akkor el lehet tenni későbbre a mélyhűtőben. A helytakarékosság miatt célszerű azt lapokra nyújtva tárolni. Az élesztős tésztát, szemben a sütőporossal, csak akkor érdemes lefagyasztani, ha az embere előre gondolkodott, és egy későbbi időpontra gyúrja meg: az élesztőt ugyanis még nem felfutott állapotban kell belekeverni a mixbe. Ha már felfutott élesztő került a tésztába, az fagyasztás és kiengedés után zavaróan ragacsossá válhat.

Felvágott - A felvágottak jó része, a szalámik, kolbászok és magas hústartalmú készítmények bátran betehetők a frigóba. A magasabb víztartalmú, gyengébb minőségű verziók azonban a fagyasztás hatására veszíthetnek élvezhetőségükből. Ezek esetében is fontos a légmentes tárolás.

Palacsinta - Ha túl sok sült belőle, nem vész kárba, mivel a palacsinta fagyasztható. Az egyszerű művelethez akkora fagyasztózacskóra lesz szükség, mely megfelel a karikák átmérőjének. A palacsinta egymásra halmozva vagy egyenként feltekerve is eltárolható, csupán meg kell várni, hogy teljesen kihűljön.

Puding - Nem minden desszert ennyire hálás. Ha túl nagy mennyiségű puding készült, sajnos a fagyasztás nem jöhet szóba, ugyanis a mélyhűtőben a krém teljesen elveszti eredeti állagát: vizessé, darabossá és meglehetősen kellemetlenné válik tőle.

Hatékony hűtőszagtalanítók

Nem kell hozzá bolti megoldás, házi praktikákkal is szagtalaníthatod a hűtőt: a következők egykettőre megszüntetik a kellemetlenséget.

Ezt is szeretjük