Olyan lesz a vízforraló, mint új korában: leszedi a makacs vízkövet ez az 5 vegyszermentes módszer

A vízforralót is időnként ki kell tisztítani, hogy megszabaduljon a makacs vízkőtől, és újra régi fényében tündökölhessen.

Vízforraló tisztítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elektromos vízforralót nagyon kényelmes, egyszerű használni, és sok időt lehet vele megtakarítani - nem csoda hát, hogy egyre több háztartásban a konyhai alapkellékek között van a helye. Ám folyamatos használatával felhalmozódnak benne a csapvízben található ásványi anyagok, amik vízkő formájában csapódnak le.

A vízkövesedés megnehezíti a víz felforralását, több időt vesz el, és nem utolsósorban több áramot is fogyaszt közben az elektromos szerkezet. A vízkő idővel magát a vízforralót is elkezdi bontani, és a kis mikroműanyagok belekerülhetnek a vízbe - elengedhetetlen a gép rendszeres és alapos takarítása.

Citromsavas tisztítás

2-3 evőkanálnyi citromsavat keverj össze ugyanennyi deciliter vízzel, majd öntsd bele a vízforralóba úgy, hogy ellepje az erősen vízkövesedett részeket. Hagyd hatni az elegyet fél-1 órán át, majd kapcsold be, hogy felforrjon. Amikor kész, és kikapcsolt magától, még 10-15 percig hagyd ázni a citromsavas vízben a gépet, utána öntsd ki, és törölgesd át a belsejét mikroszálas kendővel. Öblítsd át 1-2 soron sima csapvízzel is, hogy az összes maradványtól és citromsavas keveréktől megszabadítsd.

GettyImages-1283698540

Citromos vízkőoldás

Háromnegyedig töltsd meg a forralót vízzel, majd egy fél citromot vágj fel kisebb szeletekre, és dobd bele a gépbe. Kapcsold be a forralót, majd ellenőrizd le, mennyire oldotta fel a vízkövet. Előfordulhat, hogy többször is meg kell ismételni a forralást, mire az egyszerű citromos víz leszedi a vízkövet. Amikor végeztél, hagyd, hogy kihűljön a folyadék, és öntsd ki. A belsejét töröld át mikroszálas kendővel, végül párszor öblítsd ki a forralót sima csapvízzel.

Ecettel a vízkő ellen

A klasszikus ecetes oldat szintén beválik a makacs vízkő ellen. Használhatsz 20%-os almaecetet vagy borecetet is. A legtöbb vízforralónál a működtetéshez minimum 5 deciliter folyadék szükséges, így amikor az elegyet készíted, figyelj arra, hogy elérje ezt a szintet. Ugyanolyan arányban keverj össze ecetet vízzel, tehát - mondjuk - mindkettőből 2,5-2,5 decilitert, majd ezt öntsd a gépbe. Kapcsold be a vízforralót, és amikor felforrt, még 10-20 percig hagyd dolgozni benne az ecetsavat. Ezután öntsd ki belőle, és a kancsó belsejét törölgesd meg mikroszálas kendővel. Zárásként öblítsd át párszor vízzel, egészen addig, míg el nem tűnik az ecet jellegzetes illata. 

A szódabikarbóna is beválik

Töltsd fel a vízforralót a maximum jelzésig vízzel, majd 3 evőkanál szódabikarbónát tegyél bele, és fakanál nyelével keverd össze az elegyet. Kapcsold be a gépet, hogy felforrjon, és utána hagyd 20 percig hatni a szódabikarbónás vizet. Makacs vízkövesedés esetén hosszabb ideig is áztathatod benne a gép belsejét. Amikor letelt az idő, öntsd ki belőle, és töröld át mikroszálas kendővel, majd öblítsd ki vízzel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Zéró kóla, bármilyen márkájú

Hogyha már kiment a szénsav a cukormentes kólából, és nem szívesen fogyasztanád el, ne öntsd ki az italt, hiszen tökéletes a vízkő eltávolítására. Öntsd bele a vízforralóba úgy, hogy egynegyedét, felét ellepje, de minimum 5 decilitert. Forrald fel, majd hagyd hatni 30 percen keresztül. Amikor végeztél, öntsd a lefolyóba (egyébként ez kitűnő a lefolyó tisztítására is). Töröld át mikroszálas kendővel, és tiszta vízzel 1-2 soron öblítsd ki.

A vízforraló külső tisztítása

A vízforraló külsejét érdemes hetente, kéthetente letörölgetni nedves szivacskendővel úgy, hogy az elektromos részeket kikerülöd. A makacsabb foltokat akár mosószeres szivaccsal is átdörzsölheted. Fém alapanyagú elektromos vízforralók esetén még egy kis olajívolajjal is átdörgölheted a felületet, hogy fényes maradjon, és védje a korrodálódástól. Az elektromos részeket csak száraz ronggyal szabad tisztítani.

GettyImages-1190323579

A szűrő kipucolása

Sok vízforralóban található szűrőbetét vagy vízszűrő is, ezt viszonylag gyakran kell takarítani. Akár az előbb részletezett oldatokkal is dolgozhatsz, amikben nagyjából 10 percig érdemes áztatni a szűrőt, majd alaposan átdörzsölni. Végül öblögesd át sima vízzel, és töröld szárazra mikroszálas kendővel. Cserélhető szűrőbetét esetén érdemes kéthavonta újat tenni bele.

Félévente legalább négyszer távolítsd el a vízkövet a vízforralóból, a külsejét hetente, kéthetente töröld le, a vízszűrőt pedig minden második hónapban - vagy a gyártó ajánlása szerint - tisztítsd meg.

8 meglepő dolog, ami mosogatógépben is tisztítható

Sok olyan hétköznapi tárgy van, aminek felesleges vesződni a tisztításával - elég csak bedobni őket a mosogatógépbe.

8 meglepő dolog, ami mosogatógépben is tisztítható: a háziállatok táljait és a kulcsokat is beteheted

Sok olyan hétköznapi tárgy van, aminek felesleges vesződni a tisztításával - elég csak bedobni őket a mosogatógépbe.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük