Így tisztítsd ki házilag a laptop billentyűzetét: útmutató lépésről lépésre

Nem bonyolult a művelet, csak néhány kellék szükséges hozzá.

Így tisztítsd ki házilag a laptop billentyűzetét: útmutató lépésről lépésre
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bármennyire is vigyáz rá az ember, a laptop billentyűzete óhatatlanul bepiszkolódik. Szöszök, por, akár morzsák is hullhatnak a billentyűk közé, ami nemcsak esztétikai problémát jelent, de a gépnek sincs hasznára.

Időről időre érdemes kitakaríttatni egy szakemberrel, vagy ha valaki úgy gondolja, akkor maga is próbálkozhat a művelettel. Nem bonyolult, sőt, egészen egyszerű, csupán néhány kellék szükséges, és pár lépés az egész.

Hogy ne tisztítsd a billentyűzetet?

Mindenek előtt azt érdemes tudni, hogyan nem szabad tisztítani a billentyűzetet. Az első számú szabály, hogy a gép ne legyen áram alatt, illetve bekapcsolt állapotban. A második, hogy a művelet során ne kerüljön folyadék a billentyűzetre, hiszen az a kis réseken át bejuthat a gép belsejébe, és zárlatot okozhat.

Régi mendemonda, hogy a billentyűzet megfelelően alapos kitakarításához egyenként fel kell pattintgatni a karaktereket. Ettől mindenkit óva intünk, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy sikerül visszailleszteni a billentyűket, ráadásul azok egy ügyetlenebb mozdulat következtében meg is sérülhetnek. Ha valaki egyszerre többet is leszed, előfordulhat, hogy utólag azt sem fogja tudni, melyik hol volt, ez pedig ugyancsak katasztrofális káoszt eredményez.

A porszívózást sem javasoljuk, sem a túl erős szívóhatás miatt, de azt is elkerülendő, hogy felszívjon egy-egy billentyűt a háztartási masina.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan kell tisztítani a billentyűzetet?

A fő aranyszabály az, hogy úgy kell kitakarítani a klaviatúrát, mintha csak hímes tojásokkal bánna az ember. A művelethez szükséges eszközök a következők:

  • ecset (teljesen új sminkecset vagy hagyományos festőecset),
  • mikroszálas kendő,
  • spriccelőfejes ablaktisztító folyadék vagy speciális billentyűtisztító folyadék és
  • sűrítettlevegő-spray.

Utóbbi kettő kelléket számítógépeket árusító áruházakban, webáruházakban lehet beszerezni.

A klaviatúra tisztításához kapcsold ki, és húzd ki a töltőt is a laptopból. Vedd kézbe az ecsetet, és bal széltől a jobbra haladva, vagy fordítva sepregesd végig a klaviatúrát, különös figyelemmel a billentyűk közötti területekre, melyeket az ecset vékony oldalával könnyű kitisztítani. Bármilyen szennyeződéssel találkozol, azt igyekezz kiseperni a köztes résekből.

Ha ezzel megvagy, fogd a sűrített levegőt, és ugyancsak az egyik széltől a másik felé haladva fújkáld végig a billentyűzet minden zegzugát, hogy a maradék kosztól is megszabadítsd.

Ezen a ponton két lehetőséged van. Vagy ablaktisztító folyadékot használhatsz, vagy speciális tisztítófolyadékot. Vedd kézbe a mikroszálas kendőt, és fújj rá 2-4-szer. Fontos, hogy semmiképpen ne fújd a folyadékot közvetlenül a billentyűzetre! Ha így teszel, az bele fog szivárogni a gépbe, és problémát okozhat.

Végül a választott folyadékkal nedvesített kendővel óvatosan törölgesd át a billentyűzet felületét. A kendővel a gép többi részét is áttörölheted, beleértve a képernyőt is, hiszen ezek a tisztítószerek elpárolognak.

Így takarítsd ki a mikrót

Makacs szennyeződések a mikrón? Hívd segítségül a citrusok erejét! Korábbi cikkünkben hasznos házi praktikát ismerhetsz meg.

Összefröcsögött, zsírfoltos a mikró? Így tisztítsd meg gyorsan és könnyen citrusokkal

A mikrótisztítás senkinek sem a kedvence, de citrusokkal könnyebb és gyorsabb lehet.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük