Csak így lesz tényleg tiszta a hordozható kulacs - Ha nem jól mosod el, baktériumtelep lesz belőle

A vizespalack praktikus, de akár baktériumok tárháza is lehet.

Vizes palack megtisztítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A kis méretű vizespalack nagy divat lett manapság, hiszen nemcsak környezetvédő megoldás milliónyi félliteres PET-palack helyett, hanem praktikus is. Azonban a palack csak akkor lehet jó választás, ha megfelelően tisztán tartod.

A szádban ugyanis, még ha oda is figyelsz a szájhigiéniára, rengeteg baktérium van, ezek pedig a palack száján és belsejében maradnak. Ha nem mosod el, vagy nem megfelelően mosod el az üveged, akkor ez a baci alkalomról alkalomra a szádra és a szádba kerül. Egy kutatás kimutatta, hogy ha egy hétig nincs elmosva egy vizespalack, akkor abban egy hét után négyzetcentiméterenként 300 ezer baktérium mutatható ki. Jó tudni, hogy egy rossz higiéniájú palackban nemcsak baktériumok, de gombák, sőt penész is lehet.

A vizespalack megtisztítása

Mivel a palack nem eldobható, hanem mindennap használható, sokan hajlamosak elfelejtkezni külön is foglalkozni vele. Pedig egy pohárból sem iszunk egy héten át, ahogyan egy villát sem használunk étkezésről étkezésre mosogatás nélkül. A vizespalack elmosásának a napi rutin részének kell lennie. 

A következő pontok segítenek, hogy megfelelően megtakaríthasd a palackodat: csupán két apró lépésről van szó, amit könnyűszerrel megtehetsz szájhigiéniádért.

1. Az első lépés egy egyszerű mosogatás: forró víz és mosogatószer, valamint hosszú sörtéjű üvegmosó kefe segítségével mosd el a palackot. Az eszköz pár száz forintos befektetés, és nagyon hasznos, mert azzal a palack minden belső zegzugához hozzáférsz, amihez kézzel képtelenség lenne.

2. Következik a fertőtlenítés. Ehhez több szert is használhatsz, a lényeg, hogy pusztítsa el a kórokozókat. Az egyik a régi, jól bevált ecet. Tégy 2-3 evőkanál ecetet a vízzel teli üvegbe, és hagyd állni reggelig. A szagot egy egyszerű mosogatószeres mosás megszűntetheti. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha ebben bizonytalan vagy, alkalmazz szájvizet. Töltsd meg a palackot, és adagolj 2-3 evőkanállal a folyadékból. Végül hagyd állni a következő reggelig, amikor is egy hideg vizes átöblítés után már használhatod is az üveget.

Így tisztítsd meg a forralót

Csúnya, vízköves a forraló? Korábbi cikkünkben segítettünk, hogyan szabadulj meg a fehér lerakódástól.

Leszedi a makacs vízkövet a forralóból, mégis vegyszermentes: 4 ártalmatlan, mégis erős házi szer

A vízkőmentesítéshez nem kellenek erős szerek, természetesebb, barátságosabb megoldást is lehet választani.

Elolvasom
Ezt is szeretjük