Te kimosod az új ruhát, mielőtt felveszed? Csúnya vége lehet, ha nem teszed
Sokan nem mossák ki, csak felveszik az új ruhát, de ez nagy hiba.

GettyImages-1357900593
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár nagyon sokan nem tesznek így, az új ruhát ki kell mosni az első viselés előtt. 

Amíg csak lehet, érdemes megmenteni a régi darabokat, de egy-egy új holmi mindig csurran-cseppen a szekrénybe. Bár a ruha viselése már az első perctől csábító, jobb, ha az ember előbb a mosógépbe dobja, és az első felvétel előtt kimossa azt.

Az új ruhát ki kell mosni

Sokan úgy gondolják, az új ruhát azért felesleges kimosni, mert még nem hordták, senki sem izzadt bele, vagy szennyezte be. Ám akár nadrágról, akár szoknyáról vagy pulóverről van szó, és különösen, ha fehérneműről, fürdőruháról, a mosás indokolt, három okból.

1. A textilfesték eltávolítása

Az egyik nyomós indok, hogy az új ruha anyagában még lehet némi extra festékanyag, ami a ruha viselése során a bőrrel érintkezik. Bizonyos festékek allergiás reakciót, kiütéseket, viszketést válthatnak ki, különösen azok, amelyekkel a műszálas textileket színezik meg. Az első mosás során a fölös festék távozhat a ruhaanyagból.

2. Egyéb kémiai szerek

Nemcsak festék lehet az anyagban, hanem más kémiai szerek is, mint például az urea formaldehid, mellyel azért itatják át az anyagokat, hogy azok gyűrődésmentesek legyenek, és még szebben mutassanak a boltban. Ezek a szerek nem mindenkinek irritálják a bőrét, de akinek érzékeny, az kellemetlenségekre, kiütésekre, pirosodásra számíthat, különösen a hajlatoknál, a hónalj területén, a nyaknál, és a comboknál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

3. Baktériumok, gombák, rovarok

Jó tudni, hogy a ruhák jó közvetítői a fent soroltaknak: ha valaki felpróbál egy ruhát, majd egy másik fel-, illetve megveszi azt, a bőrgomba, a tetvek vagy akár fertőzést okozó baktériumok is átkerülhetnek az egyik emberről a másikra. Az első mosás elengedhetlen ennek a veszélynek a kiszűréséhez.

Kinyúlt a pulcsi?

Ne vegyél újat! Ezzel a házi módszerrel újra feszes lehet a kedvenc kötött anyagú darab. Csak egy hajszárító kell hozzá.

Ezt is szeretjük