Budapesti lakáskeresőkre utaznak a szélhámosok: ezzel az új módszerrel csalják ki a pénzt
Áron alul kínálnak eladásra ingatlanokat a szélhámosok, így működik az új ingatlancsalás.

lakáseladás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egekbe szökő ingatlanárak miatt új csalási forma terjed Budapesten, amiről ugyanaz mondható el, mint a legtöbb hasonló átverésről: ha valami túl szép, hogy igaz legyen, valószínűleg nem igaz.

A módszer lényege, hogy egy olyan lakást adnak el a szélhámosok, mely nem az övék, ráadásul nem is eladó. Mindezt úgy, hogy a vevő egyszer sem látta személyesen az ingatlant. Akár 30-40 millió forintot is szerezhetnek így - adta hírül az Index.hu.

Hogyan működik pontosan a csalás?

Az egész egy újság hasábjain vagy az interneten kezdődik, ahol a csalók közzétesznek egy hirdetést. A rafinált elkövetők ehhez létező adatokat használnak fel. Kinéznek egy ingatlant, felveszik a valódi tulajdonos személyazonosságát, és az ő nevében hirdetik meg a lakást - messze áron alul.

lakas-ov

Természetesen az eredeti tulajdonos semmit sem sejt ebből, hiszen a lakás valójában nem eladó. A kapcsolattartáshoz a csalók többnyire egy ingyenes, gmail-es postafiókot használnak. Mivel nem ellenőrzik a regisztráló személyazonosságát, könnyedén készíthetnek valódinak tűnő e-mail címet az eredeti tulajdonos nevével.

A jó vétel által bevonzott vevők azt a válaszlevelet kapják, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel licitálniuk kell a lakásra, és csak a legjobb árat ígérő nézheti meg az ingatlant. Mi több, az állítólagos tulajdonos azt is megírja, hogy ő jelenleg külföldön tartózkodik, ezért nincsen lehetőség arra, hogy több időpontban több embernek mutassa meg a lakást.

Ha még ezután is érdeklődik a vevő, a hitelesség kedvéért a csalók bevonnak egy közjegyzőt - ezúttal is ellopva valaki személyazonosságát. A közjegyző szintén egy ingyenesen regisztrált e-mail címről jelentkezik a hivatalos mokk.hu végződésű helyett, és előáll egy valódinak ható letéti szerződéssel, ami biztosítja a megvételi előjogot abban az esetben, ha a vevő kifizet 30-40 millió forintot. Azt is állítja, hogy a vevő visszakapja a pénzt, amennyiben a lakás személyes megtekintése után elállna a vételtől.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha valaki nem tud utalni, a közjegyző készségesen felajánlja a személyes átvétel lehetőségét, melyre az egyik munkatársát küldené el - ez az a pont, ahol már mindenkinek gyanakodnia kellene. Több milliós összeget senki nem kezel készpénzben, és hivatalos személyek nem küldenének maguk helyett senkit egy ilyen fontos tranzakcióra.

Ne dőlj be!

A rendőrséghez már több hasonló bejelentés is érkezett a közelmúltban. A csalás maga különben nem ismeretlen. Külföldön gyakran élnek vele nemcsak ingatlaneladás, de ingatlankiadás kapcsán is, ezért különösen fontos, hogy soha ne adjon ki az ember pénzt valami olyanért, amit még nem látott, mindegy, milyen jó az ajánlat, vagy mennyire eredetinek tűnik a szerződés. 

Érdemes odafigyelni az árulkodó jelekre is - ilyen például a gmail-es e-mail cím, ami magánszemélyeknél valóban gyakori, de egy közjegyzőtől már furcsa. A személyes átvétel pedig szintén szokatlan, és figyelmeztető jelnek tekinthető.

Védekezés a betörők ellen

Az otthonod biztonságát nemcsak a csalók, de a betörők is veszélyeztetik. Különösen igaz ez akkor, ha hosszabb ideig tartózkodsz házon kívül, legyen szó rokonlátogatásról vagy üdülésről. Néhány otthoni, egyszerű módszerrel azonban tehetsz azért, hogy a betörők kisebb eséllyel szúrják ki az lakásodat.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük