Akár két évig is friss maradhat a tojás ezzel a különös praktikával

Meglepő, mit csinálnak a tojással, hogy friss maradjon.

GettyImages-959705586

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tojás a konyha egyik legalapvetőbb és legsokoldalúbb alapanyaga, és az a jó, ha mindig sok van belőle otthon. Mivel azonban a tojás nem egy időtálló dolog, örökzöld a probléma, hogyan tartható minél tovább frissen.

Nem véletlen, hogy az ember azonnal felkapja a fejét, amikor meglát egy, az interneten terjedő trükköt, mely állítólag két évig is megőrzi a tojás frissességét.

Tojástartósító módszer

Az eljárás kulcseleme a mész. A tojásokat egy befőttesüvegbe kell tenni, majd leönteni kalcium-hidroxidos, azaz oltott meszes vízzel. Az oldat arányai egyszerűek: ahány liter víz, annyi evőkanál oltott mész kell hozzá. Végül csak le kell zárni az üveget. Érdemes kesztyűben dolgozni, mert a folyadékkal való érintkezés irritáló lehet a bőrnek. 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon valóban működik-e az elsőre furcsának ható módszer, de az tény, hogy dédanyáink is tartósítottak tojást mésszel. Ők meszes vízbe mártották, majd egy búzával töltött dobozba dugdosták azokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mindenesetre azt jó tudni, hogy a bolti, megtisztított tojások felülete - meszes víz ide vagy oda - már messze nem olyan ellenálló a baktériumokkal szemben, mint ami frissen pottyant ki a tyúkból. Ezért aztán a fenti tartósító módszert egyes weboldalak kifejezetten a házi, még mosatlan tojásból javasolják. Egy jó tojásfrissesség-ellenőrző módszer azért mindenképp jól jöhet a bátraknak.

Aki azonban a kémiaórát inkább a konyhán kívül hagyná, annak jó megoldást jelenthet a tartósításra a tojás fagyasztása. Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogyan kell csinálni.

Ezt is szeretjük