Fonnyadt, drága, íztelen?
Óvatosan vásárolj a piacon!
Egészséges, ép és nem utolsósorban ízletes zöldségre és gyümölcsre vágysz? Akkor itt az ideje, hogy megtanulj vásárolni a piacon!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Kezdő háztartás-vezetőnek elméletben nem probléma a bevásárlás, a gyakorlatban viszont váratlan akadályok merülhetnek fel.

Itt van mindjárt a zöldség-gyümölcs kérdése, pontosabban az, hogy hol érdemes beszerezni. Vajon valóban a piacon, vagy a megaáruházban előrecsomagolva?

Piac, piac, piac!

Ha minket kérdezel, mi mindenképpen a piacot ajánljuk, a dörzsölt háziasszonyokhoz hasonlóan ugyanis mi is ráfaragtunk már néhányszor a műanyagtálcán még magát szépnek mutató áruval a szupermarketben, vagy a sarki kis vegyesboltban fonnyadozó zöldségekkel.
Eme tapasztalatok birtokában tehát nem nehéz a döntés: marad a piac.
Na de mikor, hiszen ki a fene akarja a szombat délelőttjét azzal tönkrevágni, hogy tolakodik a sok szöszmötölő nyugdíjas meg üvöltöző gyerek között? Arról nem is beszélve, hogy 11 előtt már rég le kellene tudni az egészet, azaz hajnalban kellene felkelni.
Ha te sem szeretnéd feláldozni a szombatjaidat, akkor marad a rugalmas munkahely, vagy a reggeli piacozás.

Előbbi esetben csütörtökön vagy pénteken reggel munka előtt, a háztartáshoz közeli csarnokban, piacon vásárolhatsz be, utóbbiban pedig helyes kosárral felszerelkezve kicsit előbb beballaghatsz a munkahelyre, és kiszaladhatsz a piacra.

Nem mind arany, ami fénylik

Bár a piacok többnyire átláthatónak tűnnek, a szükséges finomságokat, amelyek egészségesek és ízletesek is, nem könnyű megtalálni.

Nem mind arany ugyanis, ami fénylik, azaz ebben az esetben nem minden finom, ami csodaszép - ez alap-közhely és -szabály. A nagy kínálattal rendelkező zöldségárusoknál általában nagykereskedőktől vásárolt árut látni, és az egymás melletti standokat végignézve az a furcsa érzésed támadhat, hogy mindegyik ugyanolyat kínál. A megoldás pontosan ez: mindegyik ugyanonnan szerzi be az árut, tehát ugyanabból a kamionból van a paradicsom az összes árusnál - kivéve az őstermelőket. Nekik normális esetben ugyanis nem telik kamionra.
Az őstermelők sokszor a nevüket meghazudtolóan fiatalok, de többnyire nyugdíjasnak látszó nénik és bácsik, akik igazi kertből hozzák a portékát, mégha az a kert nagyban működik is. A termények íze, külleme, műtrágya- és méregtartalma az alkalmazott technológiának megfelelően általában az elvárható maximumnak és minimumnak megfelelő, ezért tőlük ajánlott vásárolni. Alapszabály pedig, hogy minél kisebb a kínált mennyiség, annál valószínűbb a jó minőség. Ha az asztalon keveset látsz, az még nem jelenti azt, hogy nincs az árus mögött vagy az asztal alatt még néhány mázsa felhalmozva. Jól teszed hát, ha alaposan körülnézel.

Jó, ha tudod!
Mielőtt vásárolnál, érdemes körbesétálnod, és tájékozódnod az árakról és a minőségről. Az őstermelőknél talán lehet alkudozni, az eredmény azonban kétes, de ha valakinek ez a hobbija, próbálja meg.

A legfontosabb kérdés: mit mikor?

Valóban ízletes gyümölcshöz és zöldséghez abban az esetben juthatsz, ha akkor vásárolod, amikor annak idénye van. A szabadföldieket értelemszerűen a szabadban, az itthoni időjárási viszonyok mellett termesztik, a melegházi növények viszont általában finnyásabbak, ezért különleges viszonyokat - leginkább nedvesség- és hőviszonyokat - kívánnak, ezért legalább műanyag fóliasátor alatt, de inkább üvegházban érzik jól magukat. Átmenetet képeznek bizonyos növények a melegház és szabadföld között akkor, amikor a zord időjárás ellen védve növekednek biztonságban fedél alatt. Ilyenek például a fejes saláta, a primőr paradicsom, a paprika, a retek és az újhagyma.
A márciusban kapható paradicsom december-január táján virágzik, a szabadban azonban ilyenkor egyszerűen megfagyna - ha egyáltalán kikelne -, és nem nevelne termést. Ezért mesterséges fűtést és öntözést, táplálást kap a melegházban - sajnos a gyors és kifizetődő termeléshez rengeteg műtrágyát, sőt génkezelt szaporítóanyagot használnak a termelők, ezért ezek elég ártalmasak lehetnek, jobb tehát megvárni a júniust, és szabadföldi paradicsomot venni.

Ha jót akarsz...

Na de hogyan ismerhető fel a jó, friss, finom és egészséges zöldség? Elsősorban az a legfontosabb, hogy szép élénk színe legyen.

Ha van levele, szára, az ne legyen fonnyadt, hervadó, a héja pedig ráncos. Az elmosódó szélű barna foltok általában ütődéstől keletkeznek, tehát a gyümölcs vagy zöldség ízén nem változtatnak, de ha tárolni szeretnéd néhány napig, akkor inkább kerüld az ilyet.

Ha nagy foltokat látsz az árun, esetleg be is van süllyedve a felületén, az már komolyabb gondot sejtet, rothadás vagy betegség nyoma lehet, ezért inkább ne vedd meg. Sok zöldség, például a répa vagy burgonya fény hatására barnul, ez azonban inkább csak esztétikai hiba, sérülékeny fajta esetén nehezen kerülhető el.

Ha szívesen olvasnál izgalmas növényekről, gyümölcsökről és zöldségekről, akkor a te helyed az Édenkert.hu kerti magazin.
A tartalomból: használati útmutató a szobanövényekhez, kertápolási praktikák, szakértői tanácsadás.
Minden ingyen az interneten.
Nézd meg a friss címlapot! »

Ezt is szeretjük