Forrald fel a keveréket, és bejárja a szobát a karácsonyi hangulat: vegyszermentes, házi készítésű illat az otthonodba
Bolti termékek helyett készíts otthon, te magad kellemes aromájú illatosítókat. Néhány recepttel segítünk benne.

GettyImages-842925994
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az embert megszámlálhatatlan örömmel ajándékozhatja meg öt érzéke, ám a látottaknál vagy hallottaknál izgalmasabb, közvetlenebb és egyénibb élményt nyújtanak a különféle illatok.

Mivel az egyes aromák mindegyike más-más érzéseket ébreszt, ezek nagyszerű eszközök lehetnek a hangulat teremtésében. Különösen a téli hónapokban, az ünnepek közeledtével esik jól a szoba melegét valamilyen, az időszakhoz illő illattal betölteni. Bolti, előre kevert spray-k és aromagyertyák helyett házilag is kreálhatók nagyszerű téli illatok. Ezek nemcsak vegyszermentesek és természetesek, de jóval kevesebb pénzbe is kerülnek. Egyik-másik akár az újrahasznosítás jegyében is készülhet, hiszen a konyhai hulladékból származó gyümölcshéjak vagy darabok is tökéletes alapanyagot jelenthetnek.

Hogyan készül az illatos párologtató?

A művelethez egy nyeles, 1 literes lábasra lesz szükség. Ezt a választott keverékhez szükséges összetevők - gyümölcsök és fűszerek - tömegétől függően 50-70%-ig kell megtölteni vízzel, hogy majd a hozzávalókkal együtt se teljen színültig az edény.

Ha eldöntötted, milyen illatra vágysz, tedd a vízbe a szükséges alkotóelemeket, és forrald össze őket lassú tűzön. Ha a keverék már lobog, vedd le a tűzhelyről, és helyezd egy olyan helyre, ahol szabadon gőzölöghet, de senki sem érheti el, illetve boríthatja ki.

3 egyszerű párologtatórecept

A téli illatok között igazi klasszikus a narancs és az alma. Ezek kombinációit izgalmas fűszerezéssel emelheted ünnepi magaslatokba. Következzen három kellemes házi illatfelhő receptje: tedd vízbe az összetevőket és kezdődhet a forralás.

Citrusos párologtató - A legegyszerűbb párologtatókeverék elkészítéséhez egy citrom, egy lime és egy narancs héját dobd a vízbe, és forrald fel őket együtt. Az intenzívebb hatás érdekében csepegtess a vízbe a gyümölcsök levéből is egy kicsit.

Almás-gyömbéres párologtató - Ehhez a recepthez 4-5 almaszeletre vagy 2-3 alma héjára lesz szükség. A már önmagában is kellemes gyümölcsillatot néhány darabka gyömbérrel, 1-2 rúd vagy fél kiskanál fahéjjal, valamint szegfűszeggel bolondíthatod meg. Tedd az összetevőket a vízbe, keverd el, és kezdődhet a forralás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Narancsos-fűszeres párologtató - Ez a keverék klasszikus ünnepi illatot teremt az otthonodban. Tedd az edénybe egy-két narancs lehámozott héját, egy-két csipet szegfűszeget, valamint 1-2 rúd vagy fél kiskanál fahéjat. Forrald fel, és élvezd a karácsonyi hangulatot!

Már a forralás közben is gyönyörködhetsz a keverékek aromájában, mert a lassan bugyogó keverékben felszabadulnak a nedvek és illóolajok. Míg hűl, kellemes gőze bejárja a szobákat, és finom, de nem bántóan mesterséges illatot teremt, mint a spray-k. Pár óráig, a következő szellőztetésig élvezheted a hatást. Fontos, hogy ne párologtass folyamatosan, mert azzal túlságosan megnövelheted otthonod levegőjének páratartalmát.

Házi WC-spray

Ha szívesen használsz házilag kevert illatokat, akkor ajánljuk figyelmedbe ezt a fordított működésű toalettspray-t.

Ezt is szeretjük