Milyen illat csalogatja, és mi tartja távol a bogarakat? A levendulától a citromfű hatásáig

Az illatokkal nem árt óvatosan bánni, mert nemcsak a bogarak elűzésében segíthetnek.

Bogarakat csalogató és elűző illatok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakásban egész évben számos rovar felbukkanhat, a jóidő elérkeztével pedig még több megjelenhet az ember környezetében.

Egyes rovarokra erős hatást gyakorolnak bizonyos illatok, így azok segítséget jelenthetnek távoltartásukban, más illatok viszont kerülendők, mert vonzhatják őket.

Illatok, amelyek vonzzák a rovarokat

Sajnos gyakran épp azokat szeretik, amelyek az emberi orrnak is kellemesek. A virágos parfümök mágnesként működnek a szúnyogok és a hangyák számára. A gyümölcsös illatok, különösen a banán és a szőlő, a pókoknak hívogatók.

GettyImages-86056520

Az ételek, kint hagyott péksütemények, édességek és gyümölcsök illata a hangyáknak, és sajnos a csótányoknak is csalogatóak. Utóbbiak a sült húsok és az olaj szagát is követik, ahogyan a kutya- és macskaeledelét is. A konyhai szemét szaga szintén vonzó a számukra. A párás levegő mindkét rovart egyaránt hívogatja. Keresik a nyirkos környezetet, a csótány csak pár napig bírja víz nélkül.

A pók ízlése meglehetősen furcsa, számára ugyanis kellemes az ember test- és lábszaga. Érdemes tehát megfelelő gyakorisággal cserélni az ágyneműt, mosni a szennyest, és gondoskodni a cipők szagtalanításáról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Illatok, amelyek távoltartják a rovarokat

Szúnyog ellen beválhat citromfűillat, valamint a borsmenta, a levendula és az eukaliptusz is, melyek illóolajai párologtatóba, felmosóvízbe, öblítővízbe téve segíthetnek. A konyhában is felbukkan pár jó eszköz. A bazsalikom, a fokhagyma, és a rozmaring ugyancsak jók a szúnyogűzésben. Ha túl sok repked, hasznos lehet mozsárban törni egy keveset ezekből, és kihelyezni egy edényben. Levendulapárnákkal szintén felvehető velük a harc. Ezekkel egyébként a molylepkék is távol tarthatók.

A legkevésbé szívesen látott rovar, a csótány számára ősellenség az uborka- és a citromillat. Ha az ember szeretné, hogy ajtón kívül maradjanak, citromleves vizes felmosás, illetve itt-ott, a falak tövében kihelyezett uborkahéj segíthet. Az eukaliptusz sem a rovar kedvence, így jó ötlet némi illóolaj párologtatása is.

GettyImages-92567501

Ezt a pók sem tűri jól. Távol tartásukban a borsmenta és az ecet is beválhat. Előbbi leveleiért otthon is nevelgethető, utóbbi vizes oldatával az erre alkalmas, nem túl kényes felületek törölhetők át.

A fahéj illatával a hangyák talpa alá  köthető  útilapu, egy-két darabot kihelyezve, vagy keveset szórva a réshez, ahonnan előjönnek.

Egy esélyt minden sorolt illat megérdemel, de nem válnának be, és elharapózna a helyzet, a rovarokkal folytatott harcban végső segítségként a hivatásos rovarirtók is szóba jöhetnek.

Kártevők elleni kerti növények

Elűzik a vakondokat, és még szépek is: milyen növény vethető be a kártevők ellen?

9 szép kerti növény, ami örökre elűzi a vakondokat és a többi kártevőt

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük