Így készíts csótánycsapdát házilag: foglyul ejti és nem engedi el a ronda betolakodót

Nem kell hozzá sok minden, és gyorsan elkészül a csótánycsapda.

Csótánycsapda házilag
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Különösen a régebbi építésű társas- és panelházakban gyakori ronda betolakodó a csótány, mely sajnos nemcsak a szemétledobókhoz, hanem a lakásokba is könnyen bejut, és akár el is szaporodhat.

Ennek oka, hogy konyhai hulladékkal és étellel táplálkozik, valamint szüksége van vízre is. Különösen a ritkán mozdított bútorok alatt, résekbe húzódva, vizesblokkoknál telepszik meg, sajnos nem is egyedül. Életmódja miatt kórokozók terjesztője lehet, így fontos megszabadulni tőle.

Nehéz elkapni, de nem lehetetlen

A csótány éjszakai életmódot folytat, csak akkor hajtják ösztönei élelemért napközben, ha rendkívül éhes. Nem könnyű észrevenni, legfeljebb, ha hirtelen lámpát kapcsolunk éjszaka. Ebben a pillanatban villámgyorsan eliszkolhat. Gyorsasága miatt szinte lehetetlen elkapni, de a következő házi csapdával mégis foglyul ejthető.

Keress egy üres, hagyományos befőttesüveget, celluxot és némi kartonpapírt. Vágj a kartonból egy 2-3 centi széles, a befőttesüveg méretéhez igazodó csíkot, ez lesz a lépcső a csapdához. Kissé tördeld meg a papírt, hogy a csótány fel tudjon kapaszkodni rajta, és csúszdaszerűen, celluxszal ragaszd fel az üveg szájához.

Tegyél az üvegbe valamilyen édességet. A legjobb, ha illatos, aromás, gyümölcstöltelékes csokit választasz. Kissé nyomd szét, hogy a töltelék kifolyjon, és kend be vele az üveg száját is. Dobhatsz helyette cukros almaszeleteket, befőttet is az üvegbe. Végezetül némi étolajjal - ami szintén mágnes a csótány számára - kend be a befőttesüveg belső falát.

Helyezd el az üveget a fal közelében, mert ott közlekedik a rovar. Az illatos csalétek magához vonzza az éjjel előmerészkedő csótányt, illetve csótányokat. Ha felmászott a létrán, beleesik az üvegbe, kimászni azonban már nem tud onnan.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mit tegyél, ha elfogtad?

A csótányt ne engedd szabadon az utcán, mert kiváló érzékeivel megtalálja az utat a házakhoz, így más emberek számára okozhatsz gondot. A legjobb helyben végezni vele. Kivenni merész ötlet, mert megszökhet. Ha összetaposnád, kinyomhatod a petéit. Gyors és egyszerű megoldás lehet, ha alaposan lefújod az üvegben csótányirtó spray-vel.

A biztonság kedvéért helyezz ki 1-2 plusz csapdát a következő nap. Ne hagyj elöl ételeket, mosatlan edényeket a konyhában. Moss fel naponta fertőtlenítő felmosóval, hogy a csótány hagyta szagjeleket eltüntesd.

Érdemes ellenőrizned a lakást, hol bújhatnak meg, vagy juthatnak be a csótányok. Ha nagyon elszaporodnának, hívj szakembert, aki speciális szerrel irtást végezhet a lakásodban.

Rovarok a lakásban

Jó, ha felismered, milyen további rovarokkal találkozhatsz otthonodban. Képeken mutatjuk őket.

10 aprócska lény, ami mind megbújhat a lakásodban

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük