6 házi megoldás, ha durván eldugult a lefolyó: mit tanácsol a szakértő?

A bosszantó dugulás elhárítása mellett arra is kitért, hogy lehet kivédeni, karbantartani a lefolyókat.

GettyImages-962101054 (1)
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Olyan lakás nincs, amelyben ne lenne lefolyó, és olyan lefolyó sincs, amely ne dugulna el időnként. De mit lehet vele kezdeni, hogy a dugulás hamar megszűnjön?

A Görény Guru szakembere, Pethő Imre válaszolt a duguláselhárítással kapcsolatos kérdéseinkre. Házi megoldásokként hat dolgot is említett, és néhány megelőzési tanács is szóba került.

Duguláselhárítás házilag

Ha azt veszed észre, hogy lefolyód eldugult, ne halogasd a megoldást: első körben magad is megpróbálkozhatsz a baj elhárításával.

Sok esetben elég lehet néhány házi módszert bevetni:

- Milyen szerekhez nyúlhat az ember, ha lefolyója dugulását szeretné elhárítani?

- A házilag is elvégezhető duguláselhárításhoz rengeteg mindent bevethet az ember, azonban a makacs dugulások, illetve teljes elzáródások ellen már szűkösek a lehetőségek. Sokszor a szifon leszerelése, és annak kitisztítása megold mindent.
A mosogató-, mosdó-, zuhanyzódugulások bolti vagy házilag készített tisztítószerekkel kezelhetők. A háztartási boltokban különböző lefolyótisztítókból lehet válogatni. Fontos betartani a használati utasításokat, és érdemes minden alkalommal gumikesztyűt használni. Általában a tisztítószerek lefolyóba öntése után 15-30 perccel forró vízzel alaposan át kell öblíteni a rendszert. Ha valaki nem akar erre költeni, akkor házilag alkalmazzák még az ecetet, szódabikarbónát, az is hatékony lehet. Az eljárás nagyjából ugyanez - mondja a szakértő.

Nemcsak tisztítószerekkel, de tárgyi eszközökkel is felvehető a kesztyű a dugulásokkal szemben. A hagyományos pumpától valamilyen kreatívabb ötletig több dolog szóba jöhet Pethő Imre szerint:

- Van valamilyen otthon fellelhető vagy elkészíthető szerszám, amivel elhárítható a dugulás?

- A kézi pumpa nagyon hasznos, viszont a WC-ben megrekedt, csatornában kialakult duguláshoz, a lefolyó elérhetetlenebb szakaszaihoz nem lehet hozzáférni egykönnyen.

Egy bevált tipp, mielőtt a duguláselhárító számát tárcsázzuk: próbáljunk meg egy drótvállfát széthajtogatni, és az akasztó részén lévő kampós végével az eldugult szakaszba helyezni. Mivel hajlik, ezért akár a WC-ben is alkalmazható, mert követi a járatokat. Kihajtogatva elég hosszú, akár egy méterre is beér. Mozgatása alatt a kampó beakad a nagyobb dugulást okozó tárgyba vagy szennyeződésbe, és így kiügyeskedhetjük onnan.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos felismerni, mi okozza

Minél inkább tisztában van vele az ember, hogy mi okozhat dugulást, annál nagyobb eséllyel előzheti meg.

- A csatornák és lefolyó dugulásai jellemzően abból adódnak, hogy olyan dolgok kerülnek a lefolyórendszerbe, melyek elzárják a szennyvíz szabad áramlását. Sajnos az esetek nagy részében mi magunk, emberek idézzük elő a dugulásokat. Az eltömődés önmagában nagy bosszúság minden lakásban, de mellé sokszor még erős csatornaszag is párosul - magyarázza a szakember.

- Mitől alakulhat ki a probléma?

- Sok mindentől előfordulhat dugulás. A kisebbek hajtól, zsírtól, mosogatószerek lerakódásaiból, a rendszeres karbantartás hiányából fakadnak. Aztán ott vannak azok a dugulások, melyek az idegen tárgyaktól alakulnak ki, melyeket magunk okozunk, ezek lehetnek kisebb játékok, pelenka, rongyok, tisztasági betétek, vattadarabok, törlőkendő.
Az időjárási események, mint például a nagy esőzések, vízáradások is előidézhetik. Számtalanszor okoznak dugulást az ereszcsatornákból bemosott levelek, faágak és kisebb kő- vagy sárdarabok. Ezek a csatornarendszerbe kerülve felhalmozódnak. Éppen ezért esős időszakban rendszeresen tisztítani kell az ereszcsatornát, így az esővíz nem tud behordani semmilyen idegen anyagot. Kertekben sokszor előfordul az is, hogy a fák gyökerei keresztezik a földben lévő csatornavezetéket, melyet idővel megrepesztenek. A csatornacsövek a hideg-meleg hőmérséklet-változástól is tönkremennek az évek során. A dugulásokat érdemes a kezdeti szakaszban felszámolni, mert ha hagyjuk elhatalmasodni, akkor egyre több helyen jelenik meg, míg végül a teljes lefolyórendszer megbénul. A helyreállítás pedig sok pénzbe kerülhet - figyelmeztet Pethő Imre.

- Elkerülhetők a dugulások?

- A nagy dugulások kialakulása többnyire megelőzhető, és rendszeres tisztítással karban lehet tartani a lefolyórendszereket. A kisebb, mosogatásból, zuhanyzásból keletkező lerakódások eltávolíthatók házilag is, ha nem idegenkedik az ember, és akár megpróbálja a mosogatószifont is leszerelni. A mosogató csöveiben az olajos-zsíros eszközök tisztítása során lerakódások keletkeznek. A mosogatószerekből is kiválnak anyagok, és ezek együttesei megszilárdulnak idővel, így a víz egyre nehezebben jut át az akadályon. Mindig figyelmeztető jel, amikor a víz egyre lassabban kezd elfolyni. Ez már kezdetleges dugulást jelent.

Azonban pár egyszerű szabály betartása mellett elkerülhető a dugulás. Az elhasznált, sütésből-főzésből hátramaradt olajokat és zsírokat soha ne öntsük a mosogatóba, mert lerakódik a lefolyócsövekben, és duguláshoz vezet.

Zuhanyzás vagy fürdés után egyaránt el kell távolítani a lefolyószűrőben felgyülemlett hajcsomókat és testszőrzetet. Ha nem tesszük meg, akkor hamarosan dugulást okoznak, mert az összecsomósodásban könnyebben megragadnak a tusfürdő- és szappandarabok.

A WC-be soha ne dobjunk olyan tárgyakat amelyek nem oda valók. Ilyenek a pelenka, tisztasági betét, vattadarabok, kisebb rongyok, törlőkendők. Ezek könnyedén megszívják magukat vízzel, és megdagadnak. Ezzel már meg is van a dugulás.

Havonta egyszer mosogatótisztító-szerrel, vagy házilag előállított egyveleggel alaposan öblítsük át a lefolyócsöveket, de néha egy kanna forrásban lévő víz is segíthet.

Kreatív otthoni megoldások, odafigyelés, házi karbantartás ide vagy oda, jó tudni, hogy nem minden dugulás hárítható el otthoni eszközökkel. Ha az ember nem boldogul, a probléma elharapózását elkerülendő fontos szerelőt hívni Pethő Imre, a Görény Guru szakembere szerint. Oldaluk a Facebookon, ezen a linken is megtalálható.

Látványos betonburkolat a fürdőbe

A csempézett felületnél modernebb és olcsóbb is a látványbetonozott: remekül néz ki az ultramodern stílus.

Ezt is szeretjük