10 elképesztő fürdőszoba, amit betonnal borítottak: stílusosak és elegánsak
A betonburkolat más hangulatot teremt, mint a megszokott, csempézett falak.

GettyImages-1135910697
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha fürdőszoba, akkor csempefelületek, ám felújítás előtt érdemes szétnézni, mert rengeteg más lehetőség is adódik a burkolásra, ami a helyiség egész dizájnját befolyásolja.

Szinte hihetetlen elképzelni a helyiséget csempe nélkül, de a következő fotókra pillantva mindenki megbizonyosodhat afelől, hogy messze nem a befejezetlenség hatását kelti, sokkal inkább letisztult, elegáns és modern ez a megoldás, a minimal art, a loft és az indusztriális építészet kedvence. 

A speciális betonburkolatról

A betonfelületek kialakítása csak látszólag egyszerű. Házilag nem érdemes belevágni, szakértelmet igényel. Csak úgy lesz makulátlan, ha hozzáértő kezek simítják fel a felületek készítésére alkalmas betont.

Nem mindegy ugyanis az sem, milyen beton kerül a falakra rendhagyó burkolatként. A beltéri felületek burkolásához speciális, kenhető beton szükséges, mely sokféle néven forog a gyártók és kivitelezők szókincsében. Nevezik látszóbetonnak, glettbetonnak, mikrocementnek, mikrotoppingnak és dizájnbetonnak is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bárhogy is mondják, a végeredmény mindenképpen ugyanaz: egy rendkívül modern hatású felület, mely egyébként nemcsak falra, hanem padlóra is kerülhet, sőt, akár bútorra is: a mosdószekrény, kád, a mosdó és a térelválasztó modern bevonata is lehet.

Mivel érdemes kombinálni a betonburkolatot?

Ami a helyiség szanitereit illeti, a modern hatású felületekhez remekül illenek az indusztriális hatású mosdók, zuhanyzók, tükrök és polcok, de a steampunk vonal is megy hozzá.

A látványbeton szürke színével nagyszerűen kombinálható. Szinte bármilyen színű kiegészítő jól áll neki, és ha az ember megunta, egyszerűen újragondolhatja a fürdőszoba színösszeállítását, új hangulatot teremtve. A modern burkolat fémmel és fával is jól mutat. Fémmel inkább hűvös hatás, fával melegebb érhető el.

A látványbeton felületek színükben változatosak, és strukturáltak is lehetnek. A szürke különböző árnyalatain túl akár színezett, rozsdás hatású vagy épp kőhatású burkolat is kialakítható. A felület lehet matt és fényes is.

Környezetkímélő megoldás

A látványbetont környezetkímélő megoldásként is emlegetik, mivel nem feltétlenül szükséges a felrakásához visszabontani a korábbi burkolatot, így a felújítás kevesebb szennyel, hulladékkal jár.  Természetesen, aki úgy döntene, mégis fel-, illetve leszedné a korábbit, megteheti, viszont a bontásból eredő port és hulladékot maradéktalanul el kell távolítani, hogy a felkent beton tökéletesen tiszta felületre kerüljön.

A megtisztított felületek alapvető fontosságúak ahhoz, hogy a megbízott szakik szépen vihessék fel a mikrocementet. Az anyagot egyébként két rétegben, felülettől függően 2-4 mm vastagságban szokták felkenni, és szinte bármire kerülhet: meglévő betonburkolatra, kőre, márványra, kerámiára, a fa azonban kivételt képez.

Miért érdemes a betonburkolatra voksolni?

A látványbeton strapabíró és jól tisztítható felület, ráadásul árában is kedvező. Akár már 60-70 ezer forintért beszerezhető egy 30-40 négyzetméternyi felületre elegendő mikrocement alapanyag.

Jól látható, hogy a beton fürdőszobák tágasabbnak hatnak. Ez annak köszönhető, hogy a falfelület egységes, nem törik meg sem csempesorok, sem minták. Ha valaki mégis csempével kombinálná, természetesen az is jól mutathat.

Felújítás előtt tehát érdemes a dizájnbetont is számításba venni, mint lehetséges opciót. Jó tudni, hogy a modern burkolat akár konyhába vagy a lakás bármely más részére kerülhet, sőt akár egységes burkolatot is kaphat vele a lakás.

Tapéta a fürdőbe?

Ha a betonburkolat számodra rideg, a tapéta is szóba jöhet: nézegess képeket inspirációként!

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük