Megtisztítja a piszkos falat, fényt ad a bútoroknak - Így használd otthon a kókuszzsírt
A kókuszzsír nemcsak az egészséges életmód egyik alapeleme, hanem a háztartásban is nagyon hasznos.

kokuszzsír3
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán már senkinek sem kell bemutatni a kókuszzsírt, hiszen az elmúlt években akkora népszerűségre tett szert jótékonynak mondott hatásai miatt, hogy szélesebb körben is elterjedtté vált a használata.

A fogyni vágyók és az egészséges életmód hívei sütés-főzéshez előszeretettel használják ezt a növényi olajat, de a haj és a köröm szépsége is helyreállítható a rendszeres alkalmazásával. Azt azonban kevesen tudják, hogy nemcsak az étkezés és a szépségápolás területein mutatja meg jótékony hatásait: a lakásban is sokoldalúan használható!

Eltávolítja a ragadós címkéket

Sokan ismerik azt a bosszantó érzést, amikor egy régi befőttesüvegről szeretnék leszedni a címkét, de az olyan stabilan áll ott, hogy a maradványaitól sehogy nem sikerül megszabadulni. Ez már csak azért is kellemetlen, mert a kiürült üvegeket számos módon újra fel lehet használni.

kokuszzsír2
Fotó: Fototocam / Getty Images Hungary

A kókuszzsír szerencsére megoldást nyújt erre a problémára, hiszen mikor kicsit megolvad, az egyedi textúrájának és összetételének köszönhetően remek tapadásgátló anyag válik belőle, ami a zavaró címkékkel is könnyen elbánik. Mosd le az üveget szappannal és vízzel, töröld szárazra, majd kezdd el a kókuszzsírral dörzsölni - pikk-pakk eltűnik a ragadós matrica, és kezdődhet az újrahasznosítás!

Nincs több nyikorgó ajtó

Nagyon idegesítő tud lenni egy folyamatosan nyikorgó ajtózsanér, a problémára azonban már régóta ellenszer az olajjal lekenés. Ha nincs kéznél motorolaj vagy gépzsír, vagy csak a természetesebb módszerek híve vagy, akkor a kókuszzsír is tökéletes megoldás, egy-két teáskanállal bőven elég lekenni a zsanérokat, és máris megszűnik a zavaró zaj a lakásban.

A fa vágódeszkák legjobb barátja

Aki gyakran sürög-forog a konyhában, az már biztos szembesült azzal a kellemetlenséggel, hogy egy idő után a fa vágódeszkák egyre csak karcosabbak lesznek, veszítenek a minőségükből. Kár lenne mindig kidobni, és újat vásárolni, pont ezért jó hír, hogy kókuszzsírral könnyen karbantartható.

kokuszzsír1
Fotó: karandaev / Getty Images Hungary

Érdemes a deszkát először citrommal és ecettel átmosni, ezek az összetevők természetes módon tisztítják meg a felületet a szennyeződésektől, majd jöhet a kókuszzsír, ami nagyjából úgy működik, mint a bőrön a testápoló, tehát helyreállítja a vágódeszka állapotát, és az élettartamát is meghosszabbítja.

Ha a gyerek a falon éli ki a kreativitását

Nem ritka, hogy a gyerekek az unalmas papír helyett inkább a falon élik ki a művészi hajlamaikat - ezzel jó nagy bosszúságot okozva a szülőknek. Nem kell azonban teljesen kétségbeesni, ha zsírkrétával történt az incidens, akkor csak kókuszzsír és egy rongy kell, amikkel könnyen el lehet távolítani a falról a zavaró vonalakat.

Újra fényt ad a bútoroknak

Legyen szó fabútorokról vagy bőr ülőgarnitúráról, a kókuszzsír remekül fényesíti azok felületét, és ismét olyanná varázsolja őket, mintha újak lennének. Egy rongy segítségével vidd fel az anyagot a felületekre, majd oszlasd el úgy, mintha egy boltban vásárolt bútorfényezővel dolgoznál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a polírozás mellett még szeretnéd tisztává is varázsolni a bútort, érdemes egy kis citromlevet és ecetet bevetni a kókuszzsír mellett, ezek a természetes anyagok remekül megbirkóznak a kosszal, ellenállóvá teszik a felületeket, és a rég elhalványult fényüket is visszaadják.

Cipőt fényez, körmöt ápol, bútort olajoz: ez a legsokoldalúbb sminkcucc a táskádban

A szőlőzsír nemcsak ajakápolásra jó, hanem a kókuszzsírhoz hasonlóan a háztartásban is nagy hasznát lehet venni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük