Megéri még téglalakást venni? Panel kontra téglalakás előnyei és hátrányai a szakértők szerint

A szakértők összegyűjtötték a téglaotthonok előnyeit és hátrányait.

GettyImages-606634382

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy ingatlanvásárlás komoly döntés, hosszú folyamat végeredménye, amely során a vevőnek számos tényező alapján kell mérlegelni, elhatározást hozni, végül leszerződni a választott ingatlanra.

Hogy milyen alapanyagból épült ingatlant érdemes választani? Újra reneszánszukat élik a panellakások, de sokan még mindig a hagyományos, téglaépítésű épületeket választják szívesebben. A Duna House szakértői összegyűjtötték a téglaotthonok előnyeit és hátrányait.

Téglalakás kontra panellakás

Egy ingatlanvásárlás sokak számára életre szóló elköteleződést jelent, fontos, hogy csak alapos tájékozódás és megfontolás után hozza meg az ember a végső döntést.

Az első és legfontosabb, hogy a vásárló tisztában legyen az igényeivel. Mekkora ingatlanra van szükség, hányan költöznének, milyen legyen az elosztása, melyik a preferált lokáció, mit enged a költségvetés, és az sem utolsó, hogy milyen építésű legyen a választott lakás vagy ház. Szűkülő kínálat fogadja napjaink keresleti ingatlanpiacán az érdeklődőket, ezért érdemes már az ingatlankeresés legelején meghatározni a főbb irányvonalakat.

Bár a Duna House értékesítési adatai alapján vidéken és a fővárosban is reneszánszukat élik a panellakások, kedvező tulajdonságaik miatt továbbra is keresettek a hagyományos, téglaépítésű ingatlanok az ország teljes területén.

A téglát manapság is előszeretettel használják ingatlanok építésekor, hiszen számos kedvező tulajdonsággal rendelkezik. Amellett, hogy a tégla természetes alapanyag, már hosszú ideje használják az építkezéseken, ez idő alatt mind az előállítása, mind a felhasználása folyamatosan fejlődött, és fejlődik a mai napig is. A téglából épült házak egyik legfontosabb előnye a hosszú élettartam. A tégla hosszú időn át ellenálló a fizikai terhelésekkel és a kedvezőtlen időjárási viszonyokkal.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Főleg a panelekkel szemben szokták kiemelni a tégla jó hangszigetelő képességét. Egy téglából épült lakás esetében jóval kevesebb az esélye annak, hogy megzavarja a mindennapjainkat a szomszédból átszűrődő zaj. Ezenkívül rendkívül jó a téglaépítésű ingatlanok hőszigetelő képessége. Nyáron is viszonylag hűvösek maradnak, télen pedig - főleg korszerű szigetelés és nyílászárók mellett - jól megtartják a kellemes meleget a befűtött lakásban, így hozzájárulnak a hűtés vagy a fűtés energiaigényének csökkentéséhez.

Mivel a tégla mint alapanyag igen nagy népszerűségnek örvend, sok területen találkozhatunk ilyen típusú házzal. A lakáskeresők egyaránt választhatnak téglaházat a belvárosban, külvárosban vagy az agglomerációs, akár vidéki helyszíneken is.

Mi a helyzet az árakkal?

A Duna House 2022-es értékesítési adatai alapján kiugró emelkedés látható a panellakások négyzetméteráraiban vidéken és a fővárosban is egyaránt, ennek ellenére a téglalakások továbbra is jellemzően magasabb négyzetméteráron kelnek el.

A fővárosban, a budai oldalon, valamint a pesti oldal belvárosi kerületeiben a legdrágábbak a téglaépítésű ingatlanok, mindkét területen átlagosan 950 ezer forintba kerül egy négyzetméter, míg a pesti oldal egyéb területein átlagosan 711 ezer forintot kérnek a téglaotthonokért négyzetméterenként. Kelet-Magyarországon lehet a legolcsóbban téglaingatlanhoz jutni (227 ezer forintos átlagos négyzetméterár), míg a májusi értékesítési adatok szerint Nyugat-Magyarországon 325 ezer Ft/m2 volt az az ár, amit a vásárlók téglaingatlanért fizettek.

Építkezés esetén is viszonylag költséges alapanyag a tégla, ráadásul hosszabb időbe telik tégláról téglára felépíteni egy házat. Azonban ha elegendő idő és megfelelő költségkeret áll rendelkezésünkre egy téglaház felépítéséhez, energiahatékony és egészséges otthoni környezetet kapunk a tégla pozitív tulajdonságainak köszönhetően.

Mentesség az illetékfizetés alól

Akár panel, akár tégla a választott lakás, jó tudni, mikor lesz illetékmentes az ingatlanvásárlás.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük