Mikor nem kell illetéket fizetni ingatlanvásárlás után? A szakértővel vettük sorra a vevőt érintő költségeket

Ingatlanvásárláskor illeték fizetése esedékes, ám egyes helyzetekben mégsem.

GettyImages-1019219898
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ingatlanvásárláskor mindenki borsos kiadásra számít, ám azt jó tudni, hogy nemcsak a ház vagy lakás árát kell kifizetni: illeték fizetése is esedékes.

Szerencsére vannak olyan esetek, amelyekben nincs illetékfizetési kötelezettség. Arról, pontosan mi az illeték, milyen összegre lehet számítani, és mikor illetékmentes az ingatlanvásárlás, Török Dávidot, az Otthon Centrum ingatlanszakértőjét kérdeztük meg.

Illeték ingatlanvásárláskor

A szakértő magyarázata szerint az illeték egy speciális állami bevétel, amelynek célja az állami és társadalmi feladatokhoz való arányos hozzájárulás megteremtése. 

- Ingatlanvásárlás után vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Ingatlan ajándékozása esetén az oldalági rokonoknak, távoli hozzátartozóknak is illetéket kell fizetni, sőt öröklés után is van örökösödési illeték - mondja.

Jogosan merül fel a kérdés, mennyi is az illeték mértéke, hiszen nem egy állandó összegről van szó, az minden esetben más. Török Dávid így magyarázta:

- A vagyonszerzési illeték mértéke magától a megvásárolt ingatlantól függ, vagyis annak az adásvételi szerződésben rögzített vételárától. Tehát más összeget kell majd az államkasszába folyósítanunk egy 30 milliós, és más (nagyobb) összeget egy 80 milliós ingatlan vásárlásakor. A vagyonszerzési illeték alapesetben a vételár 4 százalékával egyenlő.

Mikor nem kell illetéket fizetni?

Bizonyos esetekben az ingatlanvásárlás illetékmentes. Ez például olyankor áll fenn, ha az adásvétel házastársak, testvérek vagy egyenes ági rokonok között történt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Építési telek vásárlása esetén ugyancsak illetékmentes a vásárlás, ahogyan akkor is, ha egy 30 millió forint értéket nem meghaladó új építésű ingatlan megvásárlásáról van szó.

Amennyiben az újonnan vásárolt ingatlan értéke nem haladja meg az előző ingatlan értékét, melyet három éven belül adtunk el, a vásárlás szintén illetékmentes.

Illetékmentességre lehet számítani akkor is, ha a Magyar Állam, önkormányzat, egyházi jogi személy, köztestület vagy közhasznú nonprofit szervezet minőségében vásárol valaki ingatlant.

Sokak számára jó hír, hogy családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevételével vett ingatlan esetén is illetékmentes a vásárlás.

Milyen más költségek vannak?

Az ingatlant megvásárló félnek más egyéb kiadásokkal is számolnia kell, nem csupán az illetékkel, ám ezek csupán a gyakorlati ügyintézés kiadásai. Ezeket is összegezte az ingatlanszakértő:

- Az ingatlanvásárlással kapcsolatos költségek terhelik még a vevőt, mint például az ügyvédi díj, vagy ha valamilyen szakembert hív a döntés előtt, aki átvizsgálja a műszaki állapotot. Ezeken kívül semmilyen egyéb költség sincs.

41826412 eecca801452601cc5a98fd540ecb388a wm

Török Dávid

Sikeres és keresett ingatlankereskedő, az Otthon Centrum szakértője, aki több szakmai elismerés mellett 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban elnyerte Az Év Ingatlan-tanácsadója címet is.

Hogyan érdemes alkudni?

Korábbi cikkünkben a szakértő, Török Dávid abban segített, hogyan lehet jól és sikeresen alkudni. 

Ezt is szeretjük