Hol lehet most olcsó lakást venni? Az ingatlanpiaci helyzetet vázolta a szakértő

A gazdasági változások az ingatlanpiaci helyzetre is hatnak. A szakértőt kérdeztük az aktuális szituációról.

GettyImages-827615404
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt időszakban jelentősen nőtt az infláció, gyengült a forint. Ezek a pénzügyi változások az ingatlanpiacra is kihatással vannak.

Sokakban felmerülhet a kérdés, pontosan hogyan hatnak a felsoroltak, és egyáltalán érezhető-e már ez a hatás: Török Dávidhoz, az Otthon Centrum ingatlanszakértőjéhez fordultunk, aki megválaszolta kérdéseinket, és helyzetjelentést adott az ingatlanpiac jelenlegi állapotáról.

Ingatlanpiaci helyzet 2022 nyarán

Az ingatlanszakértő szerint a 2022-es év eleje, az első negyedév történelmi rekordokat hozott a szakmában, márciusig rengeteg munkával látták el az ingatlanszakmában tevékenykedőket.

- A választásokhoz közeledve érezhetően lassulni kezdett a piac. Arra számítottam, ez a választásokat követően megváltozik, de nem így lett. Csak az utóbbi hetekben kezdtem el újra azt érezni, egyre több az érdeklődő. Valószínűleg idő kellett, amíg az emberek megszokták az új gazdasági helyzetet, kilátásokat és a jelenlegi árszinteket. A tranzakciószámok alapján nem látunk visszaesést. A szokásos szezonalitás megvan, a vásárlási kedv összességében úgy tűnik, nem csökkent - mondta.

Arra is kitért, a kínálat tekintetében mire lehet számítani a jelen helyzetben.

- Nincsenek könnyű helyzetben a vásárlók, mert rendkívül szűkös a kínálat. Jó lokációban, jó adottságú, megfelelően árazott lakást találni kihívó feladat. Mivel a vásárlók nagy részének ingatlant kell eladni a vásárláshoz, és nem látják a továbblépési lehetőséget, ezért elhalasztják az értékesítést. Ez viszont egy önbeteljesítő folyamat. Minél többen várnak ki, halasztják el az eladást, annál többen kerülnek hasonló helyzetbe. Ez egyre alacsonyabb kínálatot eredményez, ami tovább hajtja felfelé az árakat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Annak érdekében, hogy valaki megoldja az élethelyzetét, kompromisszumokra lesz szükség, vagy jobban ki kell nyitni a pénztárcát. Érdemes már a keresési folyamat elején elmenni hitelszűrésre, végiggondolni a pénzügyi lehetőségeinket, és felkészülni arra, hogy hónapokig is eltarthat, mire sikerül megtalálni az ideális lakást. Ez idő alatt az út során egy-két igazán jóról le lehet maradni, ami lelkileg meg tudja viselni az embert - mondja a szakértő.

Természetesen a legtöbbeket az érdekli, milyenek az árak, és hol lehet olcsón lakást venni. A szakértő szerint sokan vannak, akik évek óta az ingatlanárak csökkenésére várnak, és áresésre spekulálnak.

Ha valaki a legolcsóbb árakat keresi, országos szinten Kelet-Magyarországon a legolcsóbbak az ingatlanok. Budapesti viszonylatban a XX., XXI., XXIII. kerületek. Budapest belvárosán belül pedig a VIII. kerület.

Az elmúlt években a laza monetáris politika miatt rendkívül könnyen lehetett pénzhez jutni. Rekordalacsony szintre csökkentek a kamatok, folyamatosan emelkedtek a bérek, szinte nem volt infláció. Ez a gazdasági környezet minden eszközosztályra pozitívan hatott, így az ingatlanárakra is. Olyanok is megengedhették maguknak az ingatlanvásárlást, akik korábban nem.

Bár a piaci környezet megváltozott, ennek ellenére az árak stabilan tartják magukat. Nem tapasztalunk csökkenést az árakat tekintve. Sőt, bizonyos szegmensekben (például új építésű ingatlanok), területeken további árnövekedést tapasztalunk.

Nemrég olvastam arról, miszerint a budapesti ingatlanpiac 18%-kal van túlárazva. Számomra kétséges, hogyan számolták ezt ki, de a példa kedvéért fogadjuk el, ez így van. Az a véleményem, hogy amíg ennyire erős a kereslet, és ilyen alacsony a kínálat, addig biztosan nem lehet számítani az árak csökkenésére.

Azzal is fontos tisztában lenni, hogy az ingatlanpiac lassan mozog. Hónapok kellenek ahhoz, mire egy-egy változás statisztikailag kimutathatóvá válik. Éppen ezért, hacsak nem történik valamilyen nagyon váratlan világgazdasági esemény, úgy nem érdemes árcsökkenésre számítani az idei évben. Legjobb esetben is stagnálás következhet be.

Ha valamilyen okból kifolyólag mégis csökkenés lenne, reálértéken még akkor is veszteséget könyvelnének el azok, akik kivárnak, a folyamatosan emelkedő kamatok miatt. Tehát akiknek hitelre is szükségük van a vásárláshoz, azoknak azt tanácsolom, minél előbb vásároljanak. Ennél a példánál a készpénzes vásárlók realizálhatnának hasznot, de a folyamatosan emelkedő infláció könnyen lehet, hogy az ő "hasznukat" is erodálja - mondja Török Dávid.

A szakértő szerint a piacon is dilemma és bizonytalanság érzékelhető. Sokan vannak, akik nem tudják, mit csináljanak, ezért egyelőre nem csinálnak semmit, csak kivárnak.

41826412 eecca801452601cc5a98fd540ecb388a wm

Török Dávid

Sikeres és keresett ingatlankereskedő, az Otthon Centrum szakértője, aki több szakmai elismerés mellett 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban elnyerte Az Év Ingatlan-tanácsadója címet is.

Így érdemes vevőként alkudni

Egy jó alku akár 10%-os árcsökkenést is jelenthet. A megmaradó összeg felújításra, bútorra költhető, ezért nagyon megéri megpróbálni lefaragni az árból.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük