Mit csinálj az ablakkal, ha tűz üt ki a lakásban? 8 életmentő szabály, amit feltétlenül tarts be

Létkérdés, hogy tudd, tűz esetén mi a teendő.

Teendők tűz esetén

Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint 2021-ben mintegy 6300 alkalommal riasztották tűzesetekhez a tűzoltókat.

Az ünnepi időszak elérkeztével a gyertyák, az instabil vagy rosszul, például függöny közelében elhelyezett adventi koszorúk, hibás égősorok miatt a tűzesetek száma tovább szaporodhat. A tűzoltó alezredes tanácsa szerint fontos a fokozott figyelem, és érdemes egy tűzjelző berendezést is vásárolni otthonra, mely segít idejében cselekedni, növeli a túlélési esélyeket, illetve lehetővé teszi a tűzoltók gyorsabb értesítését is.

Mit kell tenni tűz esetén?

Még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is megtörténhet, hogy tűz üt ki a házban, illetve a lakásban. Rengetegen nem tudják, hogy ilyen esetben mit kell tenni, mi a helyes sorrend, és mi a veszélyes, helytelen cselekvés.

Sokan például azonnal ablakot nyitnak, holott a betóduló oxigén hatására a keletkezett tűz belobban, és még nagyobb lángok csapnak fel. Első szabály: az ablakot tűz esetén zárva kell hagyni. Hogy mire érdemes még figyelni, arról a Lánglovagok Egyesület tájékoztatója alapján tudhatsz meg többet.

A második szabály, hogy ha észreveszed, hogy tűz ütött ki, igyekezz megőrizni a lélekjelenléted, és gyorsan, reálisan gondold át a helyzetet. Csak akkor próbálkozz a tűz oltásával, amennyiben még kicsi a kiterjedése, és van tűzoltó készüléked, egy nagy takaród vagy egy vödör víz, amivel megpróbálhatnád eloltani a tüzet.

A harmadik szabály, hogy ha a tűz már elterjedt, akkor azonnal menj ki a lakásból. Jó tudnod, hogy ha étolaj gyulladt ki, arra nem szabad vizet önteni, mert még nagyobb lesz a tűz.

Negyedik szabály: ha van rá lehetőséged, és a tűz arrafelé terjed, fontos, hogy elzárd a gázt, és feszültségmentesítést végezz. Fontos, hogy legyen nálad zseblámpa, mert a lakás áramtalanítása után a szobák sötétbe borulnak, és semmit nem fogsz látni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az ötödik szabály az, hogy amikor kilépsz a lakásból, az ajtót ne zárd be magad mögött, ugyanis ezzel hátráltatni fogod a tűzoltók munkáját, ráadásul plusz anyagi károd fog keletkezni, mivel ők a zárt ajtót szét fogják verni, hogy mielőbb bejuthassanak. Ha a lépcsőház már telítődött füsttel, jobb ötlet lehet az erkélyen vagy a loggián várakoznod, és segélykiáltásokkal jelezni, hogy ott vagy.

Amennyiben társasházban laksz, elengedhetetlen, hogy már jó előre tájékozódj a menekülési útvonalakról. Ilyen esetben a hatodik szabályt se feledd: figyelmeztess másokat hangos kiabálással a bajra.

Hetedik szabály: segíts a társasház többi lakóinak, például az időseknek, gyereknek, mozgáskorlátozottaknak, hogy ők is biztonságosan elhagyhassák az épületet. Ha mindannyian kiértetek, akkor kövessétek a nyolcadik szabályt: helyezkedjetek az épülettől biztonságos távolságra.

A részletes jelentés fontos

Ha valaki tüzet lát, a tájékoztató szerint azonnal jelentenie kell a 112-es segélyhívó számon. A telefonban nem tűzoltók, hanem operátorok jelentkeznek be, akiknek szüksége van néhány kulcsinformációra: meg kell adni a pontos címet, a megyét, települést, kerületet, közterületet és házszámot. Az emeletet és a tűz keletkezésének a forrását is meg kell adni. Azt is meg kell nevezni, pontosan mi ég, például bútorok vagy valamilyen gép. El kell mondani, történt-e személyi sérülés, és ha igen, akkor hány sérült milyen jellegű sérülést szenvedett el. Be kell számolni arról, van-e még veszélyben emberélet vagy valaki, aki nem tudja elhagyni a veszélyes helyszínt. A tűz jellemzői is fontosak, volt-e robbanás, lánggal vagy csak füstölve ég az adott dolog. Lényeges, mit veszélyeztet a tűz, vannak-e robbanékony dolgok a közvetlen közelében, például vezetékes gáz vagy veszélyes anyag. Amennyiben egy emeletes ház ég, azt is el kell mondani, még hányan lehetnek az épületben. Végül a bejelentő nevét is feljegyzik, a tűzoltók pedig rövidesen a helyszínre érkeznek.

Mit jelent, ha a gázláng sárga?

Sokan tapasztalják, hogy a tűzhely lángja nem kék, hanem sárga színű. Ez akár készülékproblémára is utalhat.

Tűzhelyproblémát is jelezhet a sárga láng: mitől függ, hogy mikor milyen az árnyalata? 3 gyakori kérdés a gázról

Nemcsak a láng színe érdekes: a gáz kapcsán több mindent érdemes megismerni.

Elolvasom

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük