Ennyi minden okozhat tüzet okozhat az otthonodban: a Magyar Tűzoltó Szövetség tanácsai a megelőzéshez
A legtöbb otthoni tűzeset megelőzhető lenne.

fust-ajto-alatt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Füstmérgezés, égési sérülés, porig égett lakás, lakhatatlan otthon, milliós károk: sajnos a tűzoltók, a mentők és a biztosítók mellett másoknak is ez jelenti a hűvösebb idő beköszöntét. Jellemzően ősztől egyre gyakoribbak a kisebb-nagyobb otthoni tűzesetek, hiszen a sütés-főzés, a fűtés vagy éppen a dohányzás kapcsán is adottak az égés feltételei.

A Magyar Tűzoltó Szövetség továbbra is kiemelten fontos feladatként tekint a tűzmegelőzésre és az ezt elősegítő társadalmi tájékoztatásra, amely küldetésében az idei évtől a Philip Morris Magyarország is támogatja. A vállalat nagy hangsúlyt fektet a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentéssel - első sorban a leszokás fontosságával - összefüggő tájékoztatásra, illetve a dohányzásról le nem szokó felnőttek részére a füst nélküli technológiákról szóló hiteles információk elérhetővé tételére, valamint a dohányzásból eredő hulladékok felelős kezelésének ösztönzésére.

Tekintettel a hagyományos dohánytermékek használatából eredő tűzesetekre és következményeikre, a két szervezet közösen tájékoztatja a dohányzókat - és a nem dohányzókat - a megelőzés lehetőségeiről, illetve a nyílt láng figyelmetlen használatának veszélyeiről.

A nyílt láng a legnagyobb kockázat

Az otthonokban keletkezett tűzesetek megelőzésének legfontosabb üzenete, hogy nyílt lángot soha és semmilyen körülmények között nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Ezzel biztosítható baj esetén az azonnali reagálás és a sérülések, károk megelőzése, minimalizálása. A személyes jelenlét helyett ma már számos olyan technológiai megoldás is elérhető, amelyek a folyamatos felügyeletet biztosítani tudják. Számtalan gyártó kínál hő- és füstérzékelőket, esetleg kombinált füst- és szén-monoxid-érzékelőket. Az ilyen eszközök segítségével még biztonságosabbá tehető az otthon tűzvédelmi szempontból.

Az égéssel és füsttel járó dohányzás fokozottan tűzveszélyes

Amikor valaki zárt térben cigarettázik, az érzékelők azonnal beindítják a veszélyjelzést. Az égéssel működő dohánytermékek felelős használatához hozzá tartozik, hogy az ember tisztában legyen azok tűzveszélyességével. A gyújtáshoz használt láng vagy izzó felület, a dohányzás közben keletkező parázs és a nem kellő körültekintéssel eloltott végtermékek egyaránt potenciálisan veszélyesek a környezetre.

Éppen ezért fontos, hogy ha dohányzol, akkor minden esetben gondoskodj nem éghető anyagból készült hamu- és csikktartóról, valamint ne tedd azt olyan éghető anyagok - függöny, terítő, takaró, szőnyeg - közelébe, amelyek könnyen lángra kaphatnak. Semmiféleképpen ne dohányozz ágyban vagy kanapén, mivel az éghető anyagok jelenléte és a figyelmetlenséget eredményező testhelyzet együtt fokozzák a tűzveszélyt.

A cigarettázás tehát nemcsak rendkívül káros, de tűzveszélyes is lehet. Mind az egészség, mind a biztonság érdekében a legjobb választás egyértelműen a végleges leszokás, hiszen egyedül így szüntethető meg teljes mértékben a kockázat. Amennyiben valaki mégsem teszi le a cigit, akkor tájékozódnia kell az ártalomcsökkentés lehetőségeiről, az égést nélkülöző füstmentes technológiákról, hiszen a váltással nemcsak a károsanyag-kitettség csökkenthető, de a tűzesetek előfordulásának kockázata is.

Készülj fel a veszélyre!

Amennyiben megtörténik a baj, jó tudni, mit tehetsz a sérülések elkerülése és a károk csökkentése érdekében.

  • Javasolt minden lakásba vagy házba legalább egy kis méretű porral oltó eszközt elhelyezni és a használatára minden ott élő személyt megtanítani.
  • Elektromos eszközök vagy konnektor közelében keletkezett tűz esetén először mindig áramtalaníts!
  • A tűzhelyen, serpenyőben meggyulladt olajat fedd el, és kapcsold le a tűzhelyet, majd várd meg, míg kihűl!
  • Áramtalanítást követően elolthatod a tüzet vízzel is, ennek hiányában porral vagy habbal oltó eszközt is használhatsz.
  • Minden tűz esetén hívd a 112-es segélyhívó telefonszámot, és kérd a tűzoltók, sérülés esetén pedig a mentők segítségét is!
  • Lehetőség szerint érdemes hő- és füstérzékelőket telepíteni otthonodba, amelyekkel akár távollétedben is folyamatos tűzvédelmi felügyeletet tudsz biztosítani.

Fotók: Getty Images

Egy kutya mentette meg az égő házban az embereket

Az egész család az igazak álmát aludta, amikor felcsaptak a lángok a lakásukban. A bátor és szemfüles eb segítsége nélkül biztos, hogy nemcsak házuk és bútoraik, hanem ők maguk is a lángok martalékává váltak volna.

Ezt is szeretjük