Mit csinálj az ablakkal, ha tűz üt ki a lakásban? 4 életmentő szabály, amit sokan nem ismernek
Hiába van füst, ne nyisd ki az ablakot!

ego-haz-tuz-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még a legelővigyázatosabb családban is könnyen megtörténhet a baj. Elég egy zárlatos konnektor, egy hibás vezeték, és pillanatok alatt szikra pattanhat, ami rövid időn belül tűzorkánná fejlődhet.

Évente mintegy 150 ezer tűzeset történik országszerte, és ezek nagy része a téli időszakban. Ilyenkor egymást érik a riasztások, hiszen a karácsonyi időszak miatt a gyertyák, égősorok és a jól égő fenyőfák fokozzák a lángok fellobbanásának kockázatát, éppen ezért különösen fontos tisztában lenni azzal, mi a teendő, ha valahol beüt a baj. 

Azonnali cselekvés

Ha tűz üt ki valahol a lakásban, az a legfontosabb, hogy az ember rögtön cselekedjen. Először ne a tűz forrását keresse, hanem mielőbb biztonságban legyen, és közben tájékoztassa a többi lakót is a veszélyről, valamint hívja fel a tűzoltókat. Ezután, ha a tűz kisebb, és biztonságosnak ítéli, megkísérelheti az oltást, de az első ebben az esetben is a biztonság. Nagyobb tűz és jelentős mértékű füst esetén pedig az első a menekülés.

tuz-ajto-alvas

Az ajtókkal, ablakokkal óvatosan

Ha egy lakást elönt a füst, az ember természetes ösztöne, hogy kitárja az ablakot, azonban ezzel csak árt a helyzetnek, hiszen a betóduló oxigén tovább táplálja a tüzet. Éppen ezért, hogy mérsékeljük a károkat, menekülés után az ajtót is ajánlott becsukni, de csak kilincsre, hogy később a tűzoltók könnyen behatolhassanak. 

Ha a tűz a lakáson kívül keletkezett, és nem tudja az ember a forrását, érdemes először óvatosan, kézfejjel vagy rongyon keresztül megérinteni az ajtót, mert lehet, hogy a kilincs átforrósodott. Kinyitni pedig lassan és lábbal kitámasztva kell, mert, ha mögötte lángok örvénylenek, a meleg levegő és a füst könnyen kivághatja.

Amennyiben a menekülés útját elvágták a lángok, mindent meg kell tenni, hogy az ember kint tartsa a füstöt. Fontos az ajtó réseit alaposan betömni ruhákkal, törölközőkkel, ezután az ablakon keresztül kiabálással, élénk színű anyagok lengetésével hívjuk fel magunkra a járókelők figyelmét, hogy hívjanak segítséget.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kijutás egy égő épületből

Ha lehetőség van menekülésre, és a lángok már kezdenek elharapózni, a legjobb megoldás a négykézláb közlekedés. A meleg levegő ugyanis felfelé hajtja a füstöt, így a földhöz közel lapulva van a legnagyobb esélye az embernek megúszni a szénmonoxid-mérgezést.

Meneküléshez jól jöhet egy benedvesített ruhadarab, lepedő, pléd - a lényeg, hogy minél nagyobb felületen fedje az ember testét -, ez ugyanis megakadályozhatja a könnyebb égési sérüléseket, és rövid időn át megóvhat a lángoktól.

tűz-olaj-égés-konyha

A tűz oltása

Ha a tűzoltók kiérkezése előtt megkísérelnéd eloltani a tüzet, azonban nagyon fontos, hogy elektromos tüzek, illetve égő olaj esetében sose használj vizet. Az elektromos tüzeknél a víz csak ront a helyzeten, mert vezeti az áramot, az olajat pedig berobbanthatja. Mindkét esetben jó megoldás lehet viszont a porral oltó vagy a szódabikarbóna. Kis felületen égő olajnál a fedővel letakarás is jól működik. 

Ha menekülés közben egy ruhadarab kapott lángra, amint kiértél a veszélyzónából, vedd le, dobd a földre, és addig taposd, amíg el nem alszanak a lángok. Ha nem tudod levenni, hemperegj a földön, és így oltsd el a ruhádba kapó tüzet.

Tűz okai a lakásban

Télen duplájára emelkedik a lakástüzek száma, ezért fontos tisztában lenni nemcsak azzal, mit kell tenni, ha felcsapnak a lángok, de azzal is, mi okozhat tüzet, hogy még idejében meg lehessen előzni egy esetleges tragédiát. Mutatjuk a leggyakoribb tűzokokat.

A kép forrásai: Getty Images.

Ezt is szeretjük