Ezért ne tedd a szőnyeg alá az elektromos zsinórokat: 8 dolog, ami könnyen lakástüzet okozhat

Olyan apróságok is okozhatnak lakástüzet, amire talán senki sem gondolna.

Tűzveszély

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elmúlt évek során jegyzett adatai szerint évi 6-7 ezer esetben keletkezik lakástűz, melyeket sok esetben emberi mulasztás és minden második esetben elektromos berendezések okoznak.

Ez a magas esetszám felelősségtudatosabb, óvatosabb eszközhasználattal és nagyobb figyelmességgel bizonyosan csökkenthető lenne. 

Ami lakástűzhöz vezethet

Az elektromos kábelek rontják a szoba összképét, és napjában akár többször is megbotolhat bennük az ember, ezért sokan el akarják rejteni őket. Az egyik gyakori megoldás, hogy a kábeleket a szőnyeg alá helyezik, így ugyanis nem látszanak, és nem zavarják a közlekedést sem. Sajnos azonban ez a megoldás tűzvédelmi okokból hibás.

A zsinórokat azért nem szabad a szőnyeg alá helyezni, mert ha a azok szigetelése megtörik, szikrát vethetnek, a szálak egy pillanat alatt lángba borulhatnak, a tűz pedig tovaterjed az egész szobában.

Nemcsak a vezetékekre, az elektromos eszközökre alapvetően fontos odafigyelni. Azt már mindenki tudja, hogy használat után akár kétszer is jó ellenőrizni, hogy biztosan ki lett-e húzva a vasaló, a hajvasaló, hajsütővas és egyéb, működés közben forrósodó háztartási, illetve kozmetikai eszköz. Ez azonban nem meríti ki a tűzvédelmi óvatosságot. Több dologra is oda kell figyelni.

Fontos, hogy azon eszközök számára, amelyek működés közben melegednek - például hűtő, televízió, számítógép - , biztosítva legyen a megfelelő szellőzés. Ne legyenek túl közel a falhoz vagy bútorlapokhoz vagy textilfelületekhez, hogy mögöttük szabadon áramolhasson a levegő. Ha belső szerkezetükben valami leég, akkor az könnyen tüzet okozhat.

Amennyiben egy elektromos eszköz meghibásodik, a házi javítgatás szigorúan tilos. Még egy olyan ismerős részéről is az, aki magát hozzáértőnek nevezi, holott villanyszerelői végzettsége nincs. A megbuherált masinák rendkívüli veszélyt jelentenek: szikrát vetve, kigyulladva tüzet okozhatnak, de meg is rázhatják az embert.

Hosszabbítókat tartósan nem, csak adódó esetekben igazán biztonságos használni, és egy darabba veszélyes egyszerre több készüléket csatlakoztatni. A lakásban mindennaposan használt elektromos eszközöket, például kávéfőzőt, mikrót, úgy érdemes elhelyezni, hogy vezetékük elérje a konnektort.

A csatlakozók apropóján megemlítendők a telefontöltők is. Sokan ugyanis akkor is áram alatt hagyják ezeket, amikor a mobil nem töltődik. Ha azonban az eszköz hibás, könnyen okozhat tüzet, így  töltőt használat után mindig ki kell húzni.

A világítás kapcsán általános hiba, hogy sokan nem megfelelő watt-számú égőket csavarnak a lámpáikba. Emiatt az hamar felforrósodhat, ami ugyancsak tűzveszélyes lehet. Ha valaki nem boldogul az üzletekben kapható ezernyi körtével, bátran megkérdezheti az eladókat, akik készséggel segítenek a választásban.

Mostanság divatos ünnepektől független időszakokban is különböző égősorokkal díszíteni a szobákat. Ezek nemcsak a karácsonyfán, hanem az év minden szakában okozhatnak tüzet, ha zárlatosak lesznek, vagy túl sokáig égve hagyják őket, amitől felforrósodnak. Biztonságosabb az elemes verziókat választani.

Különösen napjainkban, amikor a netes vásárlás és a használtcikk-vásárlás népszerű az emberek körében, jó tudni, hogy az elektromos gépeket csakis megbízható forrásból szabad beszerezni. Sem a másodkézből, sem a piacon vásárolt vagy ismeretlen weboldalakról rendelt masinák nem biztonságosak, de legalábbis potenciális veszélyt jelenthetnek, és akár tüzet is okozhatnak.

Ha megtörténne a baj, és elektromos tűz keletkezik, vízzel oltani nem szabad: e célra maximum porral oltó használható, de mindenképpen, és haladéktalanul értesíteni kell a tűzoltókat.

Hová kerüljön a porszívó?

Az épp nem használt háztartási eszközök, mint a porszívó, trükkös tárolómegoldások segítségével elrejthetők szem elől.

Hol tartod a felmosót és a porszívót? Így láthatatlan lesz, és kényelmesen tárolható

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük