A 8 legjobb tipp a tavaszi nagytakarításhoz
Ideje kiűzni a telet a lakásból, de már annyi energiád sincs, hogy nekiállj a nagytakarításnak? Használd tippjeinket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberek többsége a tél utolsó hónapjában már úgy várja a tavaszt, mint egy csepp vizet a sivatagban. Könnyebb az ébredés, amikor az első napsugarak beszűrődnek a függönyön át, és valahogy a hétköznapok sem tűnnek olyan fárasztónak akkor, amikor az ember még világosban sétálhat haza munkája végeztével.

Ám a tavasz nemcsak az éledő természet, a színek, az illatok és a napsütés ideje, hanem sajnos a tavaszi nagytakarítás időszaka is, ami elől nincs menekvés, ha a telet végérvényesen száműzni szánod az otthonodból.

Nem kell azonban megszakadnod, és napokat szánnod a takarításra! Elég, ha megfogadod a tanácsainkat, emellett pedig hosszú távon is gondolkodsz!

Merj megszabadulni a felesleges dolgoktól!

Könnyen hangzik, mégsem olyan egyszerű. Márpedig ha valóban le akarod zavarni a dolgot a lehető legrövidebb idő alatt, akkor nem szabad hosszú percekig elmélkedned egy-egy tárgy kapcsán, hogy valóban szükséged van-e rá! Ha valóban le akarod csökkenteni a takarítás idejét, akkor ne azt vedd figyelembe, hogy megjavítható-e az adott dolog, hanem hogy hányszor jutott eszedbe az utóbbi egy évben! Egyszer se? Ki vele!

Ne a kényelmen spórolj!

Egyénfüggő, hogy ki mire és mennyit hajlandó költeni, ezért érthető, ha a tavaszi nagytakarítást nem azzal kezded, hogy beruházol egy vagyont érő takarítógépbe. Ám ne feledd, hogy az ilyen és hasonló befektetésekkel akár időt is vásárolhatsz, hiszen egy multifunkciós takarítógéppel sokkal gyorsabban és hatékonyabban takarítható ki a szőnyeg, mint egy körömkefével, ronggyal és egy nem túl jó minőségű porszívóval.

Szerezd be a tökéletes "alapanyagokat"!

Bizonyára a te szekrényed is tömve van olyan kényes ruhákkal, amelyeken gyorsan meglátszik bármilyen folt, könnyen gyűrődnek, vagy éppen speciális kezelést igényel a tisztításuk - csak kézzel moshatók, vagy kizárólag szárazon tisztíthatók.

Legyél őszinte: mindez csak púp a hátadon, igaz? Mi lenne, ha szépen lassan olyan darabokra cserélnéd a ruhatáradat, amelyek nem igényelnek semmilyen külön gondoskodást? Gondolj bele, mennyi időt spórolhatsz, ha sem vasalnod nem kell, sem rendszeresen azzal foglalkoznod, hogy melyik ruhát hogyan tisztítsd, és hogyan szárítsd!

A lényegre összpontosíts!

Bizonyára te is rohanó életet élsz, amelyben nem igazán jut idő arra, hogy napokat tölts a lakás tetőtől talpig történő kitakarítására. De ki mondta, hogy egyetlen nap alatt végezz? Sokkal hatékonyabb lehetsz, ha inkább beosztod az elvégzendő feladatokat: ha például nincs időd az egész fürdőszoba kitakarítására, akkor csak a kádat töröld át egy szivaccsal, a kagylót pedig hagyd máskorra!
Ha minden nap csak tíz percet takarítasz, nem fáradsz majd annyira el, miközben a lakás mégis ragyogni fog a hét végére!

Helyezkedj hatékonyan!

A legtöbb háztartásban helyből van a legnagyobb hiány. Pedig egy kis kreativitással könnyedén megduplázhatod a rendelkezésre álló helyet: nézd végig a polcokat és fiókokat, a szükségtelen és használaton kívüli dolgokat dobd ki, és tegyél alaposan rendet! A ruhásszekrény polcain például lehet, hogy egy helyett két kupac ruha is megfér egymás mellett, míg a konyhában sem biztos, hogy mindenképpen külön szekrényt kell szentelned a műanyag és a fém edényeknek! Máris több helyed van, igaz?

Csökkentsd a kilométereket!

Jó, ha tudod: minél kevesebb a távolság a tisztítandó felületek, tárgyak és a tisztításukhoz szükséges kellékek között, annál hatékonyabban dolgozhatsz, és annál több időd marad másra. Tehát vedd szemügyre a takarításhoz szükséges kellékeid gyűjteményét, és lehet, hogy nehéz szívvel teszed, de válj meg a kevésbé szükségesektől! Hidd el, sokkal könnyebb lesz helyiségről helyiségre járkálni egyetlen ronggyal és flakonnal, mint egy egész vödörnyi tisztítószerrel!

Ami már nem éri meg a fáradságot

Az ember legszívesebben az egész konyhaszekrényt kihajítaná az ablakon, amikor azt látja, hogy az órák óta tartó súrolásnak éppen hogy csak látszik az eredménye. Mivel azonban ez nem lenne túl ésszerű, csak súrol és súrol. Ám vannak olyan kiegészítők és eszközök, mint például a lábtörlő vagy a műanyag zuhanyfüggöny, amelyektől érdemesebb lehet megszabadulnod, minthogy megpróbálnád lesikálni őket. Ezek egyébként sem kerülnek sokba, ezért mielőtt azon kezdenél gondolkozni, hogy mivel is távolítsd el a vízkövet az edényszárító alatti műanyag tálcáról, vedd a kabátod, és irány a legközelebbi háztartási bolt!

A legfontosabb a megelőzés!

Ha nem szeretnéd, hogy hétről hétre elvégzendő feladatok tömkelegével kelljen szembenézned, akkor változtass a hozzáállásodon, és programozd magad a megelőzésre. Hogy hogyan?

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Ha például nem kenyered a megkövült fogkrémdarabok lekaparása a mosdókagylóról, vagy a vízcseppek okozta foltok súrolása a csaptelepekről, akkor ne feledkezz meg az eltávolításukról akkor, amikor odakerülnek: csupán egyetlen mozdulatba kerül a fogmosás végeztével egy puha ronggyal áttörölni a csapokat és leöblíteni a kagylót. Ügyelj ezekre az apróságokra, és spórolj az időddel és a takarításra fordítandó energiáddal is!

Ezt is szeretjük