4 bevált praktika tavaszi nagytakarításhoz
Nem kell feltétlenül napokat szánnod a tavaszi nagytakarításra. Vesd be praktikáinkat, és pillanatok alatt végezhetsz!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már attól sajog a derekad, hogy eszedbe jut a tavaszi nagytakarítás gondolata? Akkor itt az ideje a szokásostól eltérő módon nekifogni a lakás felfrissítésének.

Praktikáinkkal nemcsak pillanatok alatt varázsolhatod ragyogóvá a lakást, de a drága tisztítószereket is lecserélheted néhány filléres, hatékony, egyben természetes csodaszerre, valamint valódi tavaszi hangulatot kölcsönözhetsz az otthonodnak!

Számolj le a tél maradványaival!

Ne a portörlőt és a felmosóvödröt vedd először a kezedbe, inkább szabadítsd meg a lakást a tél maradványaitól! A vastag sötétítőfüggönyt ideje egy vékonyabb, könnyebb esésű darabra cserélni, ahogy a vastag szőnyeget sem árt felcsavarni, majd egyszerűen eldugni a pincében, a padláson vagy éppen a spájzban. Az asztalterítőkkel is ugyanez a helyzet: cseréld le őket világos textilekre, vagy, ha az asztal önmagában is elég dekoratív, dugd el a szekrény mélyére.

Érdemes a ruhásszekrényben is körülnézned. A meleg, téli pulóverek és kardigánok ideje lejárt: csomagold szépen össze őket, és keress számukra egy jó kis rejtekhelyet a lakás félreeső részén. A fogasról és a cipősszekrényről se feledkezz meg: az egymásra akasztott télikabátokra remélhetőleg szintén nincs már semmi szükség, ahogy a vastag csizmákat is bátran bedobozolhatod. Minél ügyesebben tünteted el szem elől a téli ruhákat, cipőket és textileket, annál inkább megkönnyebbül a lakásod, vele együtt pedig te is.

Tipp: mielőtt takarítani kezdenél, érdemes azoktól a tárgyaktól is megszabadulnod, amelyeket nem kedvelsz, vagy már nem használsz. Ha nincs szíved mindent kidobni, egyszerűen csomagold össze őket egy dobozba, és rejtsd az ágy alá vagy valamelyik szekrénybe. Minél kevesebb használaton kívüli dolog zsúfolódik össze a lakásban, annál nagyobb térhez jutsz.

Praktikusan, szervezetten, gyorsan

Mindenkinek megvan a maga stratégiája a lakás minél gyorsabb kitakarítására, a tapasztalat azonban általában az, hogy a többség helyiségről helyiségre halad. Ha le akarod rövidíteni a nagytakarításra szánt időt, érdemes egyszerre több munkafolyamatot végezned.

Áztasd be az edényeket, és amíg a vízben csücsülnek, indíts el egy mosást, a mosdókagylót pedig célszerű házilag kikeverhető tisztítószerrel átkenni, hogy a szer kifejthesse hatását, amíg te a konyhában sürögsz-forogsz. Ezt az egyszerű trükköt a padló és a bútorok esetében is alkalmazhatod, így egyetlen perced sem vész majd kárba.

Fillérekből, hatékonyan
A drága tisztítószerek helyett használd nagyanyáink praktikáit! A hagyományos, házilag kikeverhető tisztítószerek nemcsak olcsóbbak, de gyakran hatékonyabbak is, mint a boltban kapható társaik.

Ne merülj el a részletekben!

Ha gyorsan túl akarsz jutni a tavaszi nagytakarításon, akkor semmiképpen ne kezdj bele a házi könyvtár minden egyes darabjának átlapozásába és portalanításába! A szekrények mélyén lapuló, régi leveleket, újságkivágásokat és képeslapokat tartalmazó dobozok tartalmának kiválogatására sincs szükség, ezzel ugyanis csak az idődet vesztegeted. Koncentrálj a nagyobb felületekre, és takaríts hatékonyan: ha portalanítani kezdesz, akkor azt a lakás összes helyiségében végezd el, és csak ezután válts át a porszívóra.

A lakás rendbetételében sokat segíthet néhány okos tároló is, amelyben elrejtheted a kevésbé használt ruhákat, játékokat, könyveket és egyéb tárgyakat. A konyhaszekrények teteje például kiváló otthona lehet néhány mutatós doboznak vagy kosárnak, amibe a tartós élelmiszereket teheted, vagy amelyekben a ritkábban használt háztartási kisgépeket tarthatod. Az ágy alatt is rengeteg titkos tárolóhely bújik meg, a gyerekszobában pedig egy egyszerű hálóba is beteheted válogatás nélkül a gyerekek játékait, amit aztán felakaszthatsz az ajtó mögé a falra, illetve a szekrények belsejébe.

Nincs elég helyed?
Ha folyton helyhiánnyal küzdesz a lakásban, ismerj még néhány praktikus tárolási lehetőséget az említett ötleteken kívül!

Csempészd be a tavaszt az otthonodba!

A tavaszi nagytakarítás alkalmával szinte újjászülethet a lakásod - legfőképpen akkor, ha egy kis tavaszi hangulatot is csempészel a falak közé. Ennek legegyszerűbb módja, ha egy csokor frissen vágott virágot - lehetőleg a tavasz hírnökének tartott nárciszt vagy tulipánt - helyezel el egy átlátszó üvegvázában az asztalon.
A lakás illatosításáról se feledkezz meg. Ha nem kedveled a mesterséges illatosítókat, a füstölőket és az illatgyertyákat, készíts magad pot pourrit száraz virágokból, és csepegtess rá néhány csepp frissítő illóolajat.

Ez utóbbiakat aromamécses segítségével is párologtathatod, így intenzívebb hatást érhetsz el.

Az illóolajokkal ráadásul nemcsak az otthonodat frissítheted fel, de a tavaszi fáradtság leküzdésében is hasznukat veheted: a narancs energetizál, a grépfrút és a citrom felfrissít, a levendula enyhíti a stresszt és a feszültséget, a fenyőillat pedig kiegyensúlyozottá tesz, miközben a természet illatával tölti meg az otthonodat.

Ezt is szeretjük