11 filléres praktika, hogy hónapokig ragyogjanak a bútoraid
Vízfoltok és karcok éktelenkednek a szekrényeiden és az asztalon? Praktikáinkkal ismét ragyognak majd.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre kedveltebbek a tömörfából készült bútorok. Ha azt szeretnéd, hogy sokáig szépek maradjanak, rendszeresen ápolnod kell őket.

Az üzletekben igen sokféle tisztítószer kapható, a természetes szerek viszont nemcsak olcsóbbak, de hatásuk is tovább tart, ráadásul képesek szinte teljesen újjávarázsolni a megviselt bútorokat is.

Próbáld ki az alábbiakat, hogy a bútoraid hónapokig eredeti fényükben ragyoghassanak!

Elsőrendű faápolás értékes bútorokhoz

A fából készült bútorok általában könnyen kezelhetők: egy megnedvesített törlőkendővel eltávolíthatod róluk a port és a finomabb szennyeződéseket. Semmiképpen sem maradhatnak azonban cseppek a felületen, ellenkező esetben ugyanis vízfoltok keletkeznek. Jó hír, hogy az erősebb szennyeződések vagy karcolások eltüntetésére számos házi szer áll rendelkezésedre.

Sötét vagy világos fára - karcok ellen

Régen a hamuzsírt a szappan alapanyagaként használták. A hamu azonban a fa ápolásakor is jó szolgálatot tesz: segítségével eltüntetheted a kisebb karcolásokat.

Hozzávalók:


 • 3 evőkanál méhviasz
 • 3 evőkanál terpentin
 • 3 evőkanál lenolaj
 • 3 evőkanál papírhamu - sötét fára
 • 3 evőkanál nyírfahamu - világos fára

A méhviaszt gőz fölött olvaszd fel. Keverd hozzá a többi hozzávalót, és kis lángon keverd krémszerű állagúvá. Állandó keverés mellett hűtsd le, és töltsd tartóedénybe.

A politúrt - amely egy évig eltartható - egy puha ronggyal vidd fel a kezelendő felületre, és alaposan töröld át vele a sérült részeket.

Fafényező régi bútorokra

Ehhez a fényezőhöz sellakot használnak. Ez a tropikus vidékeken élő levéltetű elgyantázódott váladéka, amelyet tisztítva hoznak forgalomba.

Hozzávalók:

 • 3 evőkanál sellak
 • 3 evőkanál denaturált szesz

Keverd össze a két anyagot, és egy puha ruhával dörzsöld át a bútort, végül egy gyapjúronggyal fényezd át. A felülete olyan lesz, mintha új lenne.

Fényező furnérbútorokhoz

A fényező nem csak a furnérlemez, hanem más fafelületek ápolására is alkalmas.

Hozzávalók:

 • 200 ml olívaolaj
 • 20 ml citromlé
 • kis üvegpalack parafadugóval

Az olajat és a leszűrt citromlevet tölcséren át töltsd az üvegbe. Zárd le a parafadugóval, majd erősen rázd össze. Használat előtt csöpögtess egy keveset belőle vattára, és a pamacsot lenvászonra rakva körkörös mozdulatokkal polírozd a felületet. Ez a szer néhány hétig is eltartható, használat előtt érdemes alaposan felrázni.

Lakkozott bútorok megfelelő ápolása
A lakkozott bútorok érzékeny felületük miatt speciális kezelést igényelnek, ennek ellenére is hajlamosak azonban mattá válni. Régi fényüket könnyen visszaadhatod, ha előzőleg denaturált szeszbe, majd lenolajba mártott ruhával egyenletes, körkörös mozdulatokkal áttörlöd őket.

Méhviasz világos fafelületekre

Takarításkor általában elegendő egy puha gyapjúdarabbal portalanítani, a természetes fából készült bútorokat azonban időnként nem árt felfrissíteni, hogy visszakapják eredeti fényüket.

Hozzávalók:

 • 10 g méhviasz
 • 100 ml szójaolaj

A hozzávalókat egy tálban gőz fölött addig melegítsd, amíg a viasz teljesen felolvad. Habverővel alaposan keverd össze. Ha a massza kihűlt, jól zárható tartóba töltsd. A szerrel - amely körülbelül fél évig tárolható - időnként vékonyan kend át a bútorokat, hagyd megszáradni, végül puha ruhával fényesítsd a felületet.

Sötét bútorok felfrissítéséhez

A terpentin, amely ennek a kitűnő bútorápolónak a leglényegesebb alapanyaga, gyantában gazdag fenyőfajok törzséből kifolyó balzsam, amelyet különböző desztillációs eljárások során alakítanak terpentinolajjá.

A belőle készíthető viasz elsősorban a sötétebb fa ápolására alkalmas.

Hozzávalók:

 • 2 g méhviasz
 • 1 teáskanál lanolin
 • 20 ml szójaolaj
 • 5 ml terpentin

A hozzávalókat gőz fölött melegítsd addig, amíg a viasz felolvad. Habverővel keverd össze, a kihűlt masszát pedig jól zárható tartóba töltsd.

A viasszal időnként vékonyan kend át a bútorokat, majd miután a szer megszáradt, puha ruhával fényesítsd őket.

Plusz 5 gyógyír karcolásokra és sérülésekre
 • A nagyon sötét fából készült bútorok karcolásait hintsd meg egy régi teaszűrőbe töltött tölgyfakéregporral. A karcolások láthatatlanná válnak.
 • A világos fán keletkezett karcolást fehér vazelinnal vagy egy teáskanál ecet és egy teáskanál olaj keverékével távolíthatod el. Sötét bútoroknál inkább vörösbor és olaj keverékét használd.
 • A világos fán lévő karcolásoknál segít a fehér vagy bézs színű cipőkrém is, sötétebbeknél a barna, az ébenfánál pedig a fekete.
 • A dióbél nemcsak ízletes: a diófabútorok karca egy megfelezett dióbéllel eltüntethető.
 • A gyertyaviaszt hajszárítóval lazíthatod fel, ezután kéztörlő papírral könnyen letörölheted. A felületet végül ecetes vízzel töröld át.
Cikkünk a Nagymama házipraktikái című könyv alapján készült.

Legyen szó mosásról, takarításról, szépségápolásról vagy betegségek gyógyításáról, nagymamáinknak mindig volt egy jó trükkje, amivel igazán sikeresen oldották meg a problémákat. Most te is megismerheted ezeket a fogásokat és praktikákat, így olcsón és hatékonyan, természetes anyagok segítségével rakhatod rendbe a házat, főzhetsz finomakat, vagy ápolhatod tested-lelked. Nélkülözhetetlen könyv minden háztartásban. Ha szükséged van valamire, üsd csak fel, és nézd meg, mit is csinálna a Nagyi.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük