Makacs dugulás, penész és vízkő ellen
Ezreket költesz tisztítószerekre, hogy megszabadulj a vízkőtől és a dugulástól, mégsem sikerül? Használd a nagyi módszereit!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tisztítás kíméletesebb és természetesebb módszerei mára a fürdőszobába is visszatértek, így az olyan maró hatású tisztítószereket, amelyek a levegőbe kerülve, majd belélegezve a légutakat is károsíthatják, elegendő csupán valóban indokolt esetekben használnod.

Így nemcsak az egészségedet óvhatod meg, de a pénztárcádhoz is kíméletesebb lehetsz, ráadásul végleg leszámolhatsz az olyan problémákkal, mint a folyton elduguló lefolyók, valamint a csempét és a csapokat borító makacs vízkő.

Praktikák csempéhez, mosdókagylóhoz

A víz maradandó foltokat okozhat a csempén, főként akkor, ha nincs időd vagy energiád fürdés vagy zuhanyozás után rendszeresen szárazra törölni. Ez esetben azonban segít egy kevés ecet és étolaj is: elsőként ecettel dörzsöld át, majd enyhe mosogatószeres vízzel tisztogasd meg a csempéket. Végezetül egy puha ruhára csepegtess kevés étolajat, és töröld fényesre a felületet.

A szalmiákszesz is jól jöhet a csempék esetében: itass át vele egy darabka újságpapírt, és erőteljesen dörzsöld át a csempét, az anyag azonban lehetőleg ne kerüljön a fugákba. Só és terpentin keverékével hasonló eredményt érhetsz el, ez ráadásul a mosdókagyló esetében is hatásos.

Hatékony tisztítószer
Újra régi fényében ragyog az elhanyagolt csempe, ha 100 ml lenolaj és 35 ml terpentin keverékével tisztítod meg. A keverékből egy keveset csepegtess egy tiszta ruhára, és ezzel fényezd át a már előzetesen megtisztított csempét - ezzel még a penészt is csökkentheted.

Természetes megoldások a kádhoz és a zuhanyzóhoz

A kádakról és a csaptelepekről paraffinnal távolíthatod el a szennyeződéseket és a vízkövet. Ezután érdemes só, ecet és író keverékével átdörzsölnöd, hogy szép csillogó maradjon.
A krómtárgyak esetében 1 liter vízből és fél teáskanál szalmiákból készült keveréket használj a vízkő ellen. Miután átdörzsölted az oldattal a felületüket, alaposan öblítsd le a szert, majd töröld szárazra.

Ha a zuhanyozófejben eldugultak a szórólyukak, tölts meg egy tálat meleg ecettel vagy sós vízzel, és hagyd benne a zuhanyozófejet mindaddig, míg a vízkő fel nem oldódik. A zuhanyozó üveg és műanyag válaszfalait ecettel szabadíthatod meg a vízkőtől.

Vízkőoldó természetesen
A berendezési tárgyakon, de más helyeken is gyakran képződnek vízkőfoltok a fürdőszobában. Ha a foltok makacsabbak annál, hogy egyszerűen ecettel elbánhass velük, vedd elő a nagyi házi szerét, amely 150 ml ecetből, 150 ml vízből és negyed teáskanál sóból áll. Az ecetet és a vizet forrald fel, és oldd fel benne a sót. A folyadékot oszlasd el a foltokon, és legalább 1 óra hosszat hagyd rajtuk. Ezután tiszta vízzel alaposan öblítsd le, majd egy puha ruhával töröld szárazra.

Nincs többé eldugult cső!

Ha a lefolyócső úgy eltömődött, hogy már a pumpa sem segít, csavard le a szifont - mindig állíts alá egy vödröt -, és tisztítsd meg a csövet. Mielőtt azonban erre a fáradságos és kellemetlen munkára sort kerítenél, próbáld meg elhárítani a dugulást a következő oldatokkal.

Tisztítás savval

  • 150 g só
  • 150 g lúgkő - marónátron
  • víz

Szórd a sót és a nátront a lefolyóba, majd öntsd rá a vizet, és várj néhány percig. Ezután ismét engedj rá vizet.

Ha még mindig nem folyik le, a szifont az említett módon próbáld megtisztítani. Ha még így sem sikerül elhárítanod a dugulást, érdemes szerelőre bíznod a dolgot.

A szóda ereje a WC-ben

  • 4 liter víz
  • 500 g lúgkő - marónátron
  • 3 evőkanál szóda

Forralj fel két liter vizet, majd oldd fel benne a lúgkövet és a szódát. Az egészet öntsd a vécébe, majd többször öblítsd le. Segíteni fog.

Előzd meg a dugulást!

  • 2 liter víz
  • 3 evőkanál szóda

A vizet és a szódát forrald fel, és öntsd rögtön a lefolyóba. A dugulás megelőzéseként havonta egyszer érdemes alkalmazni ezt az oldatot a WC átöblítésére.

Cikkünk a Nagymama házipraktikái című könyv alapján készült.

Legyen szó mosásról, takarításról, szépségápolásról vagy betegségek gyógyításáról, nagymamáinknak mindig volt egy jó trükkje, amivel igazán sikeresen oldották meg a problémákat. Most te is megismerheted ezeket a fogásokat és praktikákat, így olcsón és hatékonyan, természetes anyagok segítségével rakhatod rendbe a házat, főzhetsz finomakat, vagy ápolhatod tested-lelked. Nélkülözhetetlen könyv minden háztartásban. Ha szükséged van valamire, üsd csak fel, és nézd meg, mit is csinálna a Nagyi.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük