Lista tavaszi nagytakarításhoz: minden sorra kerül, ha így látsz hozzá
Ha eszerint a lista szerint végzed a tavaszi nagytakarítást, csillogni fog a lakás.

tavaszi-nagytakaritas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tavaszi nagytakarításnak már a gondolata is letaglózó lehet, hiszen annyi mindent kellene csinálni, hogy sokan inkább neki sem állnak, vagy már az ablakmosás után elszáll a kedvük. Pedig ha szisztematikusan, több napra elosztva lát neki az ember a takarításnak, akkor nemcsak könnyebb megbirkózni a rengeteg feladattal, hanem a munka is sokkal kevésbé érződik megterhelőnek.

Az első és legfontosabb, ha belevágsz a nagy lakástisztogatásba, hogy ne hagyd egy hétvégére az egészet. Akármilyen kicsi is a lakásod, ha az utolsó eldugott kis sarkot is ki akarod takarítani, nem lesz rá elég két nap, ráadásul a teljes pihenőidőd is elvész. Szánd az egyik napot a takarításra, aztán folytasd a munkát következő héten. A másik fontos dolog, hogy haladj szisztematikusan. Előbb végezd el a nagyobb, általános munkákat, aztán ess neki egyenként a szobáknak. Egyik hétvégén suvikszold ki a konyhát, a másikon a fürdőt, de ha úgy érzed, több is megy egyszerre, tudj le egy hétvégén két szobát. Ehhez persze, előtte össze kell szedni a tennivalókat.

Lista a tavaszi nagytakarításhoz

Sokat segíthet a feladatok legyűrésében, ha kész listával állsz neki a takarításnak, így már csak pipálgatni kell azt, amivel elkészültél. Egy csupa pipát tartalmazó lista pedig nagyobb elégedettséget okoz, mint egy megnyert háború. Persze, a feladatok otthononként változhatnak. Nagyon más például egy több emeletes kertes ház takarítása, mint egy panellakásé, és nemcsak az extra szobák miatt. Ott olyanokkal is számolni kell, mint a tető és az eresz tisztítása vagy a kerítés ellenőrzése.

tavaszi-takaritas

Az alábbi listában összegyűjtöttük azokat a pontokat, melyek a legtöbb lakásban egyeznek, hogy ne maradhasson ki semmi a tavaszi tisztogatásból. Ahol vastagon szedett, aláhúzott sort látsz, ott tippeket is mutatunk arra, hogyan tudod a legjobban megoldani a feladatokat.

Általános teendők

 • Törölgesd le, portalanítsd a csillárokat, állólámpákat, ventilátorokat!
 • Töröld le a falakat, ne feledkezz meg a szegőlécekről, bordűrökről sem!
 • Törölgesd le a kilincseket, fogantyúkat, kapcsolókat!
 • Porold le, töröld át a fabútorokat!
 • Söprögess és porszívózz fel az egész lakásban!
 • Moss fel, és tisztítsd vagy tisztíttasd ki a szőnyegeket!
 • Mosd le az ablakokat! Ne felejtsd el alaposan letörölni az ablakszárnyak tetejét, és a redőnyt sem!
 • Mosd ki a függönyöket!
 • Ürítsd ki a szekrényeket, és takarítsd ki őket belülről!

Háló

Fürdő

Konyha és ebédlő

Nappali

 • Porold le az elektromos készülékeket (tévét, számítógépet)!
 • Porszívózd ki a textillel borított bútorokat!
 • Rendszerezd a könyveket, CD-ket, egyéb apró tárgyakat!

A cikk az ajánló után folytatódik

Ritkán takarított helyek

Sok ember feledkezik meg ezekről a helyekről és felületekről, amikor takarít, pedig évente legalább egyszer, a tavaszi nagytakarítás alkalmával érdemes őket beiktatni a tervbe. Mutatjuk, mik maradnak koszosan a legtöbb háztartásban.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük