Ezért áss el egy rongyot a kertben: hamarosan megtudod, milyen minőségű benne a talaj
Az egyszerű trükk segít megállapítani, jó minőségű-e a talaj minősége a kertben.

GettyImages-165844534
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki szívesen kertészkedik, annak nem kell magyarázni, mennyire varázslatos, hogy az ember egy-két magocskából, apró palántákból csodásan burjánzó, virágzó növényeket nevel.

A varázslat azonban csak akkor működik igazán, ha a kerti talaj jó minőségű. Ha nem az, akkor a sok munka is hiábavaló: gondozásra, tápanyagtartalmának dúsításra van szükség. A talajminőség egy egyszerű trükk segítségével könnyűszerrel felmérhető.

Így mérd fel a talajminőséget

Megállapításához csupán egy darab 100%-os pamutrongyra van szükség, mely lehet egy régi póló egy darabja, sőt akár egy bugyi vagy férfialsónadrág is.

A választott pamutanyagot egyszerűen ásd be a földbe, egy 15-20 centiméter mély gödörbe, majd alaposan temesd be, és hagyd ott legalább hatvan napig. Ha letelt az idő, akkor ásd ki azt, és nézd meg, milyen állapotban van. Amennyiben jó része eltűnt, és szinte csak cafatkák maradtak belőle, akkor a kerti talajod nagyszerű minőségű. Ha a textildarab csak kicsit bomlott le, a talajod közepes minőségű. Akkor azonban, ha az szinte teljesen ép, a talaj nem nevezhető jó minőségűnek.

A rongy állapota azért mutatja meg a föld minőségét, mert a talaj annál jobb, minél nyüzsgőbb benne az élet, vagyis minél több baktérium és féreg lakik benne. A 100% pamut ruhaanyag szerves anyag, így ezek a parányi lények le tudják bontani. Ha sokan vannak, alaposan lebontják a textilt. Ha viszont túl kevesen, akkor a ruhaanyag csaknem sértetlen marad.

A cikk az ajánló után folytatódik

A módszert a 2015-től szervezett, Kanadából eredő, Soil your undies (Talajba a bugyiddal) című verseny terjesztette el. A verseny keretében a gazdák nem csupán a megmérettetés öröméért ásnak el bugyikat a kertjükben. Másik céljuk, hogy felhívják a figyelmet, milyen károsan hatnak a talaj minőségére a különböző vegyszerek, például a permetszerek, illetve hogy tudatosítsák, mennyire fontos, hogy a földet ne műveljük folyamatosan, hanem hagyjunk időt a számára feltöltődni.

Kertészkedőként magad is tesztelheted ezzel az egyszerű módszerrel a kerti talajod, és ne feledd a gazdák intelmeit sem: kevés vegyszer és elegendő pihentetés a talajnak!

Kártevő-mentesítés biomódszerekkel

A talaj kártevőivel nem csak vegyszerekkel számolhatsz le: Megyeri Szabolcs, kertész elmondta, milyen bioalternatívákhoz nyúlhatsz.

Ezt is szeretjük