Ezért áss el egy rongyot a kertben: hamarosan megtudod, milyen minőségű benne a talaj

Az egyszerű trükk segít megállapítani, jó minőségű-e a talaj minősége a kertben.

Talajminőségteszt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki szívesen kertészkedik, annak nem kell magyarázni, mennyire varázslatos, hogy az ember egy-két magocskából, apró palántákból csodásan burjánzó, virágzó növényeket nevel.

A varázslat azonban csak akkor működik igazán, ha a kerti talaj jó minőségű. Ha nem az, akkor a sok munka is hiábavaló: gondozásra, tápanyagtartalmának dúsításra van szükség. A talajminőség egy egyszerű trükk segítségével könnyűszerrel felmérhető.

Így mérd fel a talajminőséget

Megállapításához csupán egy darab 100%-os pamutrongyra van szükség, mely lehet egy régi póló egy darabja, sőt akár egy bugyi vagy férfialsónadrág is.

A választott pamutanyagot egyszerűen ásd be a földbe, egy 15-20 centiméter mély gödörbe, majd alaposan temesd be, és hagyd ott legalább hatvan napig. Ha letelt az idő, akkor ásd ki azt, és nézd meg, milyen állapotban van. Amennyiben jó része eltűnt, és szinte csak cafatkák maradtak belőle, akkor a kerti talajod nagyszerű minőségű. Ha a textildarab csak kicsit bomlott le, a talajod közepes minőségű. Akkor azonban, ha az szinte teljesen ép, a talaj nem nevezhető jó minőségűnek.

A rongy állapota azért mutatja meg a föld minőségét, mert a talaj annál jobb, minél nyüzsgőbb benne az élet, vagyis minél több baktérium és féreg lakik benne. A 100% pamut ruhaanyag szerves anyag, így ezek a parányi lények le tudják bontani. Ha sokan vannak, alaposan lebontják a textilt. Ha viszont túl kevesen, akkor a ruhaanyag csaknem sértetlen marad.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A módszert a 2015-től szervezett, Kanadából eredő, Soil your undies (Talajba a bugyiddal) című verseny terjesztette el. A verseny keretében a gazdák nem csupán a megmérettetés öröméért ásnak el bugyikat a kertjükben. Másik céljuk, hogy felhívják a figyelmet, milyen károsan hatnak a talaj minőségére a különböző vegyszerek, például a permetszerek, illetve hogy tudatosítsák, mennyire fontos, hogy a földet ne műveljük folyamatosan, hanem hagyjunk időt a számára feltöltődni.

Kertészkedőként magad is tesztelheted ezzel az egyszerű módszerrel a kerti talajod, és ne feledd a gazdák intelmeit sem: kevés vegyszer és elegendő pihentetés a talajnak!

Kártevő-mentesítés biomódszerekkel

A talaj kártevőivel nem csak vegyszerekkel számolhatsz le: Megyeri Szabolcs, kertész elmondta, milyen bioalternatívákhoz nyúlhatsz.

Kerti kártevők ellen ezek a leghatékonyabb biomódszerek, hogy örökre eltűnjenek: Megyeri Szabolcs tanácsai

Ha valaki vegyszermentesen szeretne kertészkedni, jó, ha megismer bizonyos bio kártevő-mentesítési módszereket.

Elolvasom
Ezt is szeretjük