Spórolj a hitelért!

Mindent a lakáselőtakarékosságról

A lakás-előtakarékoskodás az európai kultúra része. Kezdetben célja a lakásínség visszaszorítása volt.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakás-előtakarékosság lényege, hogy ügyfélként egy előre meghatározott összeget meghatározott rendszerességgel fizetsz a lakástakarék-pénztárba.

A pénztár az általad elhelyezett pénzmennyiség függvényében, a szerződésben meghatározott feltételek teljesülése esetén olyan kölcsönt nyújt, amelyet lakásvásárlásra fordíthatsz, és amely alacsony, előre meghatározott és fix kamatozású.

A kölcsönt csak abban az esetben igényelheted, ha a megtakarítási idő már elérte, vagy meghaladta a négy évet. Az összeg, amelyet végül megkapsz, több részből tevődik össze: a betétbefizetéseidből, a jóváírt betéti kamatokból, a lakástakarék-pénztár által nyújtott lakáskölcsönből, valamint az állami támogatásból és annak kamataiból.

Állami támogatás a befizetett összegre

Az állami támogatás azt jelenti, hogy a befizetett összegeket az állam harminc százalékos, megtakarítási évenként legfeljebb 72 000 forint vissza nem térítendő támogatással egészíti ki. (Éppen ezért a négy éves lakás-előtakarékossági szerződés alapján folyósított lakáskölcsön után személyi jövedelemadó kedvezményt már nem vehetsz igénybe.) Ez a támogatás Magyarországon korra, nemre, családi állapotra és jövedelmi viszonyra való tekintet nélkül bárki számára elérhető. Több betétszámla esetén megtöbbszörözhető, nyolc éves megtakarítás esetén pedig bármilyen más, nem lakáscélú felhasználásra is igénybe vehető. Ilyen formán az előtakarékosság lakásfinanszírozási lehetőség és megtakarítási forma egyben.

Áthidaló kölcsön

Mint arról már volt szó, a lakáskölcsönt csak négy év megtakarítási idő után használhatod fel. Arra az esetre, ha korábban szeretnéd felhasználni a befizetett pénzt, az áthidaló kölcsön nyújt megoldást. Ezt legalább két éves megtakarítási idő után veheted igénybe. Feltétele, hogy folyamatosan és rendszeresen kell takarékoskodnod, emellett pedig be kell fizetned a szerződéses összeg 25 %-át. Az eredeti, tehát a négy éves futamidejű szerződéssel szemben, áthidaló kölcsön esetében a lakáscélú adókedvezmény is érvényesíthető.

Azonnali áthidaló kölcsön

Ez az új konstrukció lehetővé teszi, hogy ha lakás-előtakarékossági szerződést kötsz, akkor a kölcsönt megtakarítási időre és a megtakarítási hányadra vonatkozó korlátozás nélkül kaphasd meg. A lakástakarék-pénztáraknak azonban figyelembe kell venniük, hogy az áthidaló kölcsönöknél, különösen az azonnali áthidaló kölcsönnél általában még nincs elegendő tapasztalat az ügyfél fizetési fegyelméről. Így a biztonságos működés érdekében a lakás-takarékpénztárak kötelesek lesznek külön szabályzatot alkotni az ilyen típusú kölcsönökre.

Lakószövetkezetek és társasházak

Jó hír azoknak, akik lakásszövetkezetek, vagy társasházak létrehozása végett kötnek szerződést, hogy magasabb lakásszámú épületekre magasabb összegű támogatás bevezetését tervezik az illetékesek.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kölcsön mértéke a lakások számától függ majd: 2-4 lakásos épület esetén 108.000 forint, 5-30 lakás esetén 144.000 forint, 31-60 lakás esetén 180.000 forint, 61-120 lakás esetén 216.000 forint, 121-180 lakás esetén 252.000 forint, 181-240 lakás esetén 288.000 forint, 241-nél több lakás esetén 324.000 forint.

Ezt is szeretjük