3 konyhai eszköz, amivel tízezreket takaríthatsz meg

A mai energiaárak mellett nem árt odafigyelned arra, hogy mennyi áramot, gázt és vizet használsz.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A modern konyhai eszközökről az embernek elsősorban a kényelem jut az eszébe. Pedig néhány darabjukkal nemcsak a sütést és a főzést, majd a vacsora maradványainak eltüntetését könnyítheted meg, hanem a háztartásod energiafogyasztását is jelentős mértékben csökkentheted.

Ezáltal nem kell többé rettegned a sárga csekkeket rejtő borítékoktól, és a karácsonyi ajándékok vásárlásakor sem kell majd elsőként az árcédulát szemügyre venned. Még, ha egyikük-másikuk elsőre drágának is tűnik, a következő eszközökkel jelentős pénzt takaríthatsz meg a konyhában.

Gyors, kényelmes és takarékos: a mikrohullámú sütő

Számos tény és tévhit él manapság a köztudatban a mikrohullámú sütővel kapcsolatban. Egyesek szerint a lehető legkárosabb eszköz, amely megváltoztatja az ételek szerkezetét, és ezáltal hajlamosít a rákra, míg mások dicsőítik, mondván, nincs még egy olyan konyhai készülék, amely annyira megkönnyítené a munkát, mint a mikrohullámú sütő.
Hogy mi az igazság?

Nehéz eldönteni, az viszont tény, hogy jelentős megtakarításra tehetsz szert, ha az ételeket nem a sütőben igyekszel felmelegíteni, hanem a mikróban. Amíg ugyanis a sütő felmelegszik annyira, hogy az ételt is képes legyen megmelegíteni, jóval több energiát pazarol el, mint amennyit a mikrohullámú sütő használ ugyanazon adaghoz.

Ha valóban spórolni szeretnél, a megfelelő készülékek beszerzése mellett célszerű változtatnod a szokásaidon is. Kattints ide, és tudd meg, mit kell tenned ahhoz, hogy több maradjon a pénztárcádban!

Drága, de megéri a pénzét: a mosogatógép

Míg néhány évvel ezelőtt csak kevesen engedhették meg maguknak, hogy gép mosogasson helyettük, addig manapság korántsem számít luxusnak a mosogatógép. Bár még mindig nem nevezhető olcsó dolognak, 90-100 ezer forint környékén már találni igen jó minőségű készüléket, amely ráadásul gyorsan behozza az árát. A mosogatógépek többsége ugyanis igen gazdaságos: egy nyolc terítékes készülék például mindössze 11-13 liter vizet és alig 1 kWh áramot használ fel a mosogatáshoz, ami 30%-kal kevesebb, mintha ugyanazt a mennyiségű edényt kézzel mosogatnád el.

Természetesen fontos, hogy a készülék rendelkezzen energiatakarékos programmal, és az is, hogy csak akkor indítsd be, ha valóban összegyűlt a szükséges mennyiségű mosatlan.

Számtalan típussal találkozhatsz a piacon, a kínálatban pedig könnyű elveszni. Ha nem szeretnéd kidobni a pénzed az ablakon, alaposan nézd meg, hogy mit veszel. A Kosár Magazin tesztje segít a választásban. »

Olcsó, kicsi, praktikus, és még spórolhatsz is vele: a vízforraló

Még mindig számos háztartásban hiánycikk a vízforraló, pedig ennél praktikusabb és energiatakarékosabb eszközt aligha találni. Sokan arra hivatkozva nem tartják fontosnak a beszerzését, hogy csak feleslegesen állna a konyhában, hiszen a kávét kávéfőzővel, teát pedig teafőző segítségével készítenek. Pedig egy vízforraló nem csak a forró italok esetében jön jól: havi szinten jelentős energiát, és ezzel pénzt takaríthatsz meg, ha a tészta vagy a krumpli főzéséhez szükséges vizet nem a tűzhelyen forralod fel. A vízforralónak ugyanis az alatt az 1-2 perc alatt, ameddig a vizet felforralja, jóval kevesebb áramra van szüksége, mint amennyi energiát a tűzhely használ ugyanazon adag vízhez.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ma már igen dekoratív készülékek között válogathatsz, amelyek nemcsak praktikusak, de bármelyik konyhában jól mutatnak, ráadásul már néhány ezer forintért beszerezhetők.

Ezt is szeretjük